Cum arată „responsabilitatea“ PSD: rata vaccinării s-a prăbușit după ce oamenii lui Ciolacu au respins în Senat legea certificatului verde

1
2231
Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a explodat după introducerea restricțiilor și s-a prăbușit la fel de brusc după ce PSD și AUR au blocat legea în Senat. Linia roșie separă perioadele de dinainte și de după votul din Senat

Impostura și ipocrizia PSD, partid care pretinde că vrea acum la guvernare pentru că se simte responsabil față de criza medicală din pandemie, sunt perfect ilustrate de evenimentele petrecute în ultimele săptămâni în campania de vaccinare. Din calcule politice cinice, social-democrații au picat săptămâna trecută în Senat legea certificatelor verzi, ceea ce a dus, în doar câteva zile, la prăbușirea numărului de persoane vaccinate exact în momentul în care, în sfârșit, campania luase avânt. Întâmplarea este emblematică pentru conduita PSD de-a lungul întregii pandemii.

La mijlocul lunii trecute, confruntați cu ascensiunea înspăimântătoare a numărului de îmbolnăviri și decese (se ajunsese la 500 de morți pe zi), președintele Iohannis și premierul Cîțu s-au decis, în sfârșit, să ia măsuri de impulsionare a campaniei de vaccinare care trena de 5 luni.

În doar câteva zile, după introducerea restricțiilor, s-a ajuns la peste 100.000 de noi vaccinați pe zi. După ce legea a picat în Senat, numărul s-a înjumătățit în doar 3 zile!

Impunerea unor restricții asemănătoare celor aplicate în toate celelalte țări europene care au reușit să aducă sub control pandemia a avut efect, așa cum era de așteptat, și în România. Începând cu 20 octombrie, campania a luat rapid avânt, numărul de persoane imunizate cu prima doză de vaccin crescând spectaculos.

În doar 6 zile s-a trecut de suta de mii de oameni imunizați la fiecare 24 de ore. Au reapărut cozile în fața centrelor de vaccinare, Guvernul fiind nevoit să le redeschisă pe cele închise din cauza lipsei de activitate, iar altora să le prelungească programul.

Apoi, pe 27 octombrie, a venit votul din Senat. Într-o ședință cu scandal, în care Șoșoacă și alți circari băgați de români în Parlament și-au pus poalele în cap, PSD și AUR au votat contra proiectului de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. Legea a fost votată de PNL, USR și UDMR, dar n-a strâns suficiente sufragii pentru că trei parlamentari USR au lipsit, iar doi parlamentari PNL s-au abținut de la vot. S-au strâns doar 67 de voturi „pentru“, fiind necesare 69. PSD și AUR au votat împotrivă – în total, 60 de voturi.

Evoluția numărul de persoane vaccinate în România cu prima doză înainte și după ce PSD și AUR au respins legea certificatelor verzi în Senat

„Specialiștii PSD“: în aprilie anul trecut, Streinu-Cercel cerea ca persoanele peste 65 de ani să fie închise 3 luni în lagăre. Acum a votat contra legii certificatelor verzi pe motiv că „introducem discriminare“!

Printre cei care au ridicat mâna contra proiectului s-a numărat inclusiv marele specialist Streinu Cercel, fostul manager de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș“, personajul nelipsit în primăvara anului trecut de la televizor, când împărțea sfaturi despre cum trebuie luptat cu pandemia.

PSD-istul Cercel, care pe 20 aprilie 2020 îi propunea președintelui României ca bătrânii să fie ridicați de la casele lor și băgați în spații special amenajate, în carantină, timp de 3 luni, acum n-a fost de acord cu certificatul verde pretextând că ar fi „greșit conceptual“! „Noi introducem discriminare prin vaccinare“, a recitat doctorul Streinu Cercel pe 27 octombrie 2021, de la tribuna Parlamentului.

Senatul este doar primul for decizional în problema certificatelor verzi. Legea va merge la Camera Deputaților, care e for decizional. Dacă hotărârea PNL, USR și UDMR de a susține legea rămâne neschimbată, aceasta are toate șansele să treacă.

Însă până atunci, vestea că legea a picat în Parlament a generat un recul fulgerător al campaniei de vaccinare care abia prinsese elan. A doua zi după ce PSD și AUR au respins legea în Senat, numărul oamenilor vaccinați cu prima doză a scăzut brusc cu peste 20.000. A treia zi, a scăzut cu alte 8.000, iar în a treia zi a ajuns deja la jumătate: 57.547 pe 30 octombrie, față de 111.556 pe 27 octombrie. Pe 1 noiembrie se ajunsese déjà la numai 48.985 de persoane vaccinate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here