Condițiile PSD pentru a face Guvern cu PNL: fie postul de premier, fie 10 ministere, inclusiv Finanțele. Liberalii ar urma să împartă cu UDMR restul de 10 portofolii

4
8193
PSD se impune din prima clipă în relația cu PNL

PSD e decis să speculeze la maximum momentul de slăbiciune al PNL, căruia se pregătește să-i impună condiții foarte dure pentru a accepta să intre la guvernare. Social-democrații vor să ceară postul de premier, argumentând că sunt partidul cu cei mai mulți parlamentari. Ca variantă de rezervă, au de gând să ceară jumătate din ministere, cu dreptul de a alege primii. PNL-ul ar urma să împartă cu UDMR restul de 10 ministere.

Marcel Ciolacu va cere postul de premier pentru PSD la preconizata târguială cu PNL pentru Guvernul „cu majoritate solidă“, au declarat surse social-democrate pentru G4Media.ro. Argumentul forte ar fi faptul că PSD are cel mai mare număr de parlamentari în această legislatură.

Pretenția este însă de neacceptat pentru PNL și pentru președintele Klaus Iohannis. Este clar că liberalii n-au de gând să cedeze șefia Guvernului.

Capcană fără scăpare pentru liberali și pentru Iohannis. PSD se va alege cu Finanțele și Internele, ca să controleze banii publici și să se pună la adăpost de lege

PSD pleacă însă „de sus“ ca să aibă de unde să mai scadă din pretenții ulterior. Este, de fapt, o capcană din care Iohannis și PNL n-au cum să iasă dacă vor insista mai departe pe ideea că PSD e preferabil USR-ului.

În mod previzibil, liberalii vor refuza să cedeze șefia Guvernului. În acest caz, conform Antena 3 – post apropiat de PSD, ale cărui interese le reprezintă –, social-democrații intenționează să ceară în compensație, invocând același argument forte al numărului de parlamentari, 10 din cele 20 de ministere și dreptul de a alege primii. PSD va opta – s-a decis deja în interiorul partidului – pentru Ministerul de Finanțe, considerat vital pentru accesul la resursele statului și controlarea fluxului bugetar care urmează să îndestuleze baronii.

După această alegere, lucrurile vor merge oarecum previzibil, pentru că PSD se așteaptă ca PNL să aleagă Ministerul Apărării, prin prisma faptului că premier ar rămâne generalul Nicolae Ciucă. Așa că social-democrații vor captura, la alegerea imediat următoare, Ministerul de Interne – pilon decisiv pentru a-și asigura protecția împotriva legii.

PSD lasă PNL să decidă dacă păstrează UDMR în Guvern, cu condiția să le cedeze din cota sa de ministere maghiarilor

Un alt punct interesant prin care PSD ar urma să dea șah PNL-ului ar fi însăși structura Guvernului. Social-democrații intenționează să le transmită liberalilor că, din punctul lor de vedere, nu e nevoie de UDMR în Executiv, deoarece PSD și PNL au deja majoritatea fără formațiunea maghiară. Dacă, totuși, PNL ar dori să coopteze și UDMR la guvernare, o va putea face, dar numai cedându-i din cota sa de ministere.

Cu alte cuvinte, PSD ar urma să aibă 10 ministere, iar PNL și UDMR la un loc, celelalte 10 ministere. Această intenție a social-democraților ar fi ajuns deja la urechile liberalilor și și-a atins scopul, în PNL apărând puncte de vedere diferite. Unii liberali ar vrea să păstreze UDMR în coaliție, ceilalți ar renunța, din dorința de a controla cât mai multe portofolii.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here