CTP îl „toarnă” pe ministrul Sănătăţii: „O să vă spun de ce m-a sunat!”. Cât de grav e cazul Victor Costache?

1
6383

Victor Costache, ministrul Sănătăţii, se află de câteva zile în centru unui scandal provocat de dezvăluirile privind faptul că este angajat şi la un spital privat în timp ce exercită demnitatea de membru al Guvernului.

Nu e clar în acest moment dacă Victor Costache se face vinovat de ceva anume. Contractul cu Spitalul Polisano, din Sibiu, este perfect legal, chiar dacă discutabil. Dar nu există nicio dovadă că Victor Costache ar fi prejudiciat statul român sau ar fi exercitat abuziv funcţia de ministru.

Şi oricum, între acuzaţiile care i se aduc şi faptele cu adevărat grave din vremea predecesorilor săi (Colectiv, Hexi Pharma, criza medicamentelor pentru cancer şi alte boli grave etc) e o diferenţă de la cer la pământ.

CTP promite dezvăluiri şi trece la atac

Ce există însă este neconcordanţa între anumite declaraţii ale sale legat de felul în care îşi poate gestiona corect şi eficient timpul pentru a respecta şi fişa postului de ministru, şi contractul cu spitalul privat.

„Am păstrat acest contract pentru a putea exercita în continuare profesia de medic şi a putea opera în timpul meu liber”, a explicat Costache legătura sa „part-time” cu spitalul sibian.

Dar jurnalistul Cristian Tudor Popescu îl acuză că nu are cum să facă şi munca de ministru, la Bucureşti, şi meseria de chirurg, la Sibiu.

„Probabil că operează în avion”, a spus CTP la Digi 24. În intervenţia sa televizată, incisivul gazetar a promis şi o dezvăluire pe care o va face în această seară, de la ora 20.00, la emisiunea „Cap limpede.

„O să vă spun şi de ce m-a sunat domnul ministru”, a spus Cristian Tudor Popescu, fără a oferi mai multe detalii, mărind astfel suspansul privind „secretul” bine păstrat al conversaţiei pe care susţine că a avut-o, telefonic, cu Victor Costache.

Prim-ministrul i-a luat apărarea ministrul Sănătății

Ludovic Orban, presedinte PNL„Domnul ministru al Sănătăţii operează sâmbăta şi duminica, în loc să se ducă în vacanţe, să se ducă munte să îşi petreacă timpul, operează, pentru că este un doctor renumit. Este un medic care este căutat de pacienţi. Evident că pentru a putea opera era necesar un contract, contractul în schimb e la o sumă minima. Nu putea să opereze fără să fie angajat„, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a spus că nu vede în acest caz un conflict de interese şi că are acordul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru contractul privat.

Pe cine a deranjat Victor Costache?

Fără să existe în acest moment o legătură între dezvăluirile privindu-l pe Victor Costache şi rezistenţa la schimbare în interiorul sistemului sanitar (controlat masiv de PSD, vezi cazul Beuran de la Spitalul Floreasca), măsurile luate de ministrul Sănătăţii rămân totuşi un element care nu trebuie omis din ecuaţie, pentru a înţelege mai bine ce se ascunde în spatele acestui scandal.

E clar că un proiect de ordonanţă lansat de noul ministru al Sănătății e menit să deranjeze anumite cercuri de putere şi de influenţă din Sănătate, în special unele care îşi fac veacul în spitale publice de stat.

A greşit sau nu? 

Proiectul lui Costache permite accesul nelimitat al spitalelor private la decontări din banii publici alocați pentru programele naționale de sănătate, ceea ce permite o concurenţă mai puternică între spitalele de stat şi cele private, care astfel ar avea acces la resurse imense, blocate pe vremea PSD şi repartizate doar baronilor din sistem.

Potrivit proiectului de ordonanţă iniţiat de Costache, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.

Victor Costache a spus că modificările privind competiţia din sistemul sanitar au în intenție ca pacientul să fie pus „în centrul sistemului” şi să fie lăsat să aleagă între sistemul de stat și sistemul privat – un principiu general acceptat în Europa.

Totuşi, ziarul Libertatea a scris că ministrul Costache a pus clinica privată Polisano Sibiu – unde are contractul cu pricina care l-a adus în centrul atenţiei – într-un Ordin de ministru care stabilește finanțarea pe bani publici a Acțiunilor Prioritare ATI și Cardio. Nimeni nu a răspuns clar până acum dacă a acţionat ilegal sau nu.

„Există o ţară paralelă cu politică dâmboviţeană”

De altfel, puse în balanţă acuzaţiile aduse ministrului Costache cu răul făcut sistemului sanitar de marii baroni din Sănătate rezultă un dezechilibru clar de judecată publică în acest caz. Nu întâmplător, Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Cioloş, a simţit nevoia să intervină public în apărarea ministrului PNL. Redăm în continuare postarea sa integrală pe acest subiect.

Postarea integrală a Ralucăi Prună

„Avem un chirurg. Victor Costache. Care după ce studiază în România, profesează 10 ani în Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania şi în Quebec. Apoi decide să se întoarcă în România. Mai decide, după o vreme, să accepte să fie ministrul sănătăţii. Moraliştii de serviciu încep să îl atace că profesează gratis (mă rog, pe un contract cu valoare minimă că altfel nu permite legea noastră), în timpul liber. De neacceptat, urlă câinii de serviciu. Halucinant şi nu trebuie să rămână nepedepsite nici întoarcerea acasă, nici acceptarea funcţiei de ministru al sănătăţii în ţara nosocomialelor, a găştilor medicale care fac exact ce vor, a mult prea potentei Case de Sănătate stat-în-stat, cu preţuri decontate în spitale mizere la nivel de top în orice alt stat funcţional.

Pentru mine cazul ministrului, chirurgului Costache este un caz test.

1. Test pentru toate partidele, inclusiv cele cu ‘oameni noi’ şi ‘politică altfel’, care de-a lungul anilor au promis de la 25 de mii de euro (PSD Geonă) la scutiri de taxe (USR Barna) tot ce se putea imagina pentru românii care se întorc acasă. Nu e clar ce români. Probabil nu cei care au o profesie şi au făcut performanţa în pribegie şi nu cei care nu vor vota orbeşte niciun politician care promite chestii discriminatorii numai pentru voturi obţinute uşor. Chirurgul Costache nu intră în nicio categorie care să folosească micului politician dâmboviţean, care vede numai până la următoarele alegeri şi nu se dă plecat nici când pierde lamentabil căci se crede un fel de Mesia local. Ce îi oferă patria lui Victor Costache? Mai nimic, căci în afară de premierul care l-a numit niciun politician cu întoarcerea diasporei în discurs şi oferte mirobolante pentru cei care nu se întorc niciodată nu a deschis gura să spună nimic despre ridicolul atacului la chirurgul Costache. USR (că PSD nu mă interesează) putea ieşi prin Dan Barna să spună ca susţine neimpozitarea celor 200 lei pe operaţie pe cord deschis făcută de Costache cel reîntors acasă. Şi că invită şi alţi chirurgi, cercetători, jurişti, chimişti, fizicieni, matematicieni, patiseri şi şoferi să vină acasă pentru exact aceleaşi avantaje. A fost însă tăcere, ca atunci când inviţi o rudă mai deşteaptă la masa, dar speri din tot sufletul să nu vină că nu poţi susţine conversaţia.

2. Test pentru presă, aceea cică încă frecventabilă, care atacă nemilos şi aruncă cu conflict de interese acolo unde nu există niciun conflict. Există numai pasiunea cuiva pentru meseria de bază: nu de ministru, ci de chirurg. Şi asta nu încape în categoriile cu care operează presă de atac la comandă. Şi nici nu aduce publicitate său satisfacţia investitorilor dependenţi de bucuriile chiolhanurilor locale.

Mă întreb ce ar vrea presa care îl atacă pe Costache pentru ministerul Sănătăţii? Şi politicienii care tac vinovat? Un tractorist despre care să fim siguri că nu operează în week end ca să nu încalce înaltele standarde morale din România şi să nu între, doamne fereşte, în vreun conflict de interese care să strice brandul României de cea mai curată ţara când e vorba de ce trebuie să facă vecinul? Sub sancţiunea maximă a morţii / omorârii caprei dacă nu se conformează. Vrea presa moralistă din România un medic de duzină dependent de încrengăturile de castă din medicina românească pe care aceeaşi presă le denunţă? Până acum presa asta moralistă ne induce în deşanţ ideea că nu e bun un chirurg care a operat 10 ani în ţări funcţionale. Nu e bună nici experienţa lui şi nici el, că vine cu idei de import şi ne strică feng shui’ul de capitalism cu idei socialiste şi apucături sovietice. Nu e bun că promovează ideea spitalului privat în România care să concureze spitalul de stat captiv pe bani mulţi, atât de mulţi că numai Casa de Asigurări de Sănătate ştie câţi şi nu ne spune că să nu murim pe loc şi să piardă plătitori pentru nimic la cea mai mare afacere de corupţie din România: sănătatea. Mai vrea chirurgul acesta Costache să reducă din cheltuieli pentru intervenţii în alte state ale Uniunii pe formularul E112, pe bani mult mai mulţi decât dacă intervenţia se face în România în sistemul privat. Şoc, groază! E deci periculos Costache şi trebuie doborât până nu strică de tot cutumele locale ale micii înţelegeri.

Şi acest atac vine exact după ‘consensul’ în societatea noastră egalistaristă că justiţia socială începe cu magistratul care nu merită pensia pe care jandarmul care gazează şi învârtitorul de hârtii din sistemul militar le merită pe deplin.

Eu nu pricep nimic. Nu pricep ce ţară vrem şi ce opţiuni facem. Şi nu pricep ce ofertă politică există pentru o ţară funcţională. Până acum am priceput că singurul proiect de ţară e aruncarea cu bani în creşteri nesustenabile de salarii şi pensii care sunt susţinute numai de cei cu orbul găinii şi indiferenţa faţă de copiii care vor rămâne să plătească dezmăţul cu lăutari al intratului cu capul în zidurile realităţii.

Din cazul Costache înţeleg numai că vorba veche cum că nimeni nu e profet în propria ţara e ca niciodată mai adevărată. Vrem reformă, dar să nu doară, suntem în noroi până la gât dar ştim noi singuri cum să ieşim din el, cândva când va fi mai profitabil pentru noi. Costache e suspect că, pe lângă funcţia publică pe care dacă o faci onest şi ai o profesie o faci în pierdere, îşi face gratis profesia cea mai nobilă, de medic, în weekend. Dar dăm din gură ipocrit cu diaspora pe care o aşteptam acasă cu pâine şi sare. Aşa va fi primit oricare, exact precum Victor Costache – la proporţiile cuvenite, că nu toţi ajungem miniştri. Diaspora zilele acestea e chirurgul Costache căruia îi doresc să nu fie dezamăgit. Există o ţară paralelă cu politică dâmboviţeană şi presa pe comandă care îi admiră performanţa dovedită înainte de reîntoarcerea acasă. Restul e gargară locală, provincială, pentru bani de publicitate sau pentru voturi când avem nevoie de diaspora. În realitate, ne pasă de diaspora şi ce poate aduce înapoi acasă, în general de reforma autentică în România, cam cât ne pasă de negrul de sub unghie în ţara europeană cu cel mai mic consum de săpun pe cap de locuitor.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* BREXIT. Premierul Scoţiei: „Vom reveni în Europa ca ţară independentă”

* Hoția lui Dragnea: și-a decontat deplasările în străinătate și la Parlament, și la PSD! Camarila lui zbura cu Țiriac Air

* BREXIT. Mesajul lui Iohannis pentru românii din Marea Britanie

* „Mitralieră” trage cu mizerii în Caramitru şi Funeriu: „V-aţi uitat la feţele voastre de proşti notorii? Nimicurilor, îmbuibaţi hidoşi, hahalere, slugi ai străinătăţii sorosiste!”

* ANALIZĂ. Versurile lui Tudor Gheorghe sunt mincinoase, înjură democrația și oftează după dictatură. „Scoate-mă din necuvinte / Dă-mă-n totalitarism!”

* Funeriu șterge pe jos cu „rapsodul PSD” Tudor Gheorghe: „Să-ți fie rușine, canalie…!”

* Postarea lui Funeriu „Să-ți fie rușine, canalie…!”, adresată rapsodului PSD-ist Tudor Gheorghe, e fenomen pe Facebook

* „Canalia talentată” Tudor Gheorghe, răspuns arogant pentru criticii săi. Stă la Techirghiol și face băi de nămol

* Funeriu, mesaj emoționant pentru cei care l-au înjurat că a dat de pământ cu Tudor Gheorghe, rapsodul PSD-ist

 

1 COMENTARIU

 1. Are dreptate Raluca Pruna. Chinezii fac un spital in 10 zile. La noi iti trebuie citiva ani sa obtii aprobarile. Suntem innebuniti dupa biricratie. In alte tari poti deschide o firma in 24 de ore pentru ca statele acelea pun accent pe a face ceva nu pe a ne face ca facem.
  Ne-am blindat cu legi peste legi in ideea ca asta va opri orice e rau, coruptie, furt etc etc. Au fost oprite furturile si coruptia? Nici vorba, de fapt chiar a generat-o. Peste tot pe unde umblii dupa o stampila trebuie sa dai spaga functionarului corupt.
  Daca vrei sa respecti orbeste legea ajungi sa nu mai faci nimic. Ticalosii gasesc sprijin tot timpul in alte legi ce permit ceea ce o lege interzice. E un haos legislativ, sunt portite de ocolire a legilor peste tot.
  Magistratii vor pensii speciale si li se pare normal.
  Asa ca sa ma scuteasca fanaticii respectarii orbeste a legilor. Cind legea e ticaloasa ea trebuie desfiintata iar pina la desfintare trebuie ocolita. Legea trebuie sa serveasca cetateanul nu cetateanul sa fie sclavul legii.
  Data fiind situatia e mai important sa fie respectata legea in spititul ei mai mult decit in litera.
  Daca ministrul nu a facut nimic ticalos atunci nu ma intereseaza ca nu a respectat ceva legal ce nu trebuia sa existe si care incurca lucrurile. Prea des legea te incurca in loc sa te ajute. Le zice bine Raluca Pruna.

  CTP uneori le zice bine iar alteori o da cu batul in balta. Ai omorit o musca sau un om el te demoleaza la fel. Traieste din demolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here