Hoția lui Dragnea: și-a decontat deplasările în străinătate și la Parlament, și la PSD! Camarila lui zbura cu Țiriac Air

2
8593
Avion, mașină mică / Unde-l duci pe Livulică?!

Radio Europa Liberă a mers pe urma banilor publici încasați de PSD de la bugetul țării. Partidul „Ciumei Roșii” nu reușește să justifice în fața Curții de Conturi sumele plătite pentru avioanele private închiriate pentru Liviu Dragnea și clica lui.

Modul de acțiune al lui Dragnea se poate observa analizând Raportul Curții de Conturi, documentele oficiale ale Camerei Deputaților și facturile prezentate de PSD.

Camera Deputaților anunța că toate cheltuielile legate de deplasările externe ale fostului lider PSD au fost suportate de instituție. În același timp, PSD încheia contracte cu o firmă pentru a închiria avioane private de la Țiriac Air.

Toate datele arată că traseul avioanelor închiriate se suprapunea cu vizitele externe ale lui Liviu Dragnea. Pe listă s-au aflat țări precum Israel, Elveția și Estonia, în care fostul președinte al Camerei Deputaților ajungea mereu în calitatea sa oficială. În acele state ajungeau însă și aeronavele plătite de PSD cu banii publici.

PSD refuză să spună dacă Liviu Dragnea, prietena sa (Irina Tănase), consultanți sau oficiali social-democrați se aflau în acele avioane private, închiriate de PSD de la Țiriac Air. Totul este ținut la secret, deși banii folosiți sunt publici.

În momentul decontului pentru sumele cheltuite în 2018, a început să iasă la lumină această coincidență între vizitele externe ale lui Dragnea și contractele încheiate de PSD pentru închirierea de avioane private.

Fiecare sumă cheltuită de un partid parlamentar care primește subvenție de la stat trebuie însoțită de o factură detaliată a serviciilor pentru care s-a efectuat această plată.

Peste 96 milioane de lei (aproape 20,5 milioane euro) a primit PSD de la bugetul de stat în 2018. Creșterea explozivă a subvenției, față de anul precedent, a fost votată tot de PSD-iști, care aveau majoritate în Parlament.

În 2018, PSD a cumpărat pachete turistice de aproape 200.000 de euro.

Peste 500.000 de lei (aproape 106.000 euro) au fost alocați de PSD pentru închirierea avioanelor folosite pentru zboruri externe. Contractele nu sunt încheiate direct de partid cu firma de transport aerian, ci sunt intermediate de SC Ber’s New Solution SRL. Firma apare ca fiind specializată în curățenie, neavând în portofoliu vreo legătură cu intermedierea serviciilor de transport extern.

PSD încheie sub denumirea “pachete turistice” contracte cu SC Ber’s Solution SRL, care la rândul ei închiriază aeronave pentru deplasările externe ale echipei Dragnea.

Sunt trei contracte încheiate în lunile aprilie și mai ale anului 2018, cu următoarele valori:

  • 182.734 lei;
  • 184.755 lei;
  • 166.422 lei.

„Sumele facturate în valoare de 367.489 lei (aproape 78.200 euro) și 166.422 (aproape 35.400 euro) reprezintă servicii de transport aerian extern, respectiv închiriere aeronave pentru Estonia, Israel și Elveția pentru delegații conduse de președinte partidului”, se arată în nota transmisă de SC Ber’s Solution SRL către PSD, înaintată ulterior și oficialilor de la Curtea de Conturi.

Nu sunt oferite informații despre membrii PSD care s-au folosit de aceste servicii oferite de partid.

Liviu Dragnea s-a aflat în Israel, Estonia și Elveția în prima jumătate a anului 2018, fix când PSD încheia contractele de închiriere aeronave.

Conform informațiile prezentate de presă și în notele făcuteBiroul Permanent al Camerei Deputaților, deplasările au avut un caracter oficial, datorită calității pe care o avea Dragnea, de președinte al Camerei Deputaților.

Pentru fiecare deplasare, transportul era plătit de Camera Deputaților.

Cele trei vizite cu plată dublă

1. Estonia (23-14 aprilie 2018)

Liviu Dragnea a participat la Tallin, capitala Estoniei, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, la conferința președinților de parlamente din statele UE. Alături de Dragnea au mai fost plecați: Gabriel Vlase (vicepreședinte al Camerei Deputaților), Silvia Mihalcea (secretar general al Camerei Deputaților) și Anca Spiridon (directorul de cabinet al lui Liviu Dragnea), dar și Călin Popescu Tăriceanu (președintele Senatului).

Informațiile apar în Memorandumul aprobat de Biroul Permanent al Camerei, în care se preciza că toate cheltuielile aferente deplasării vor fi suportate din bugetul Camera Deputaților.

Cu toate acestea, PSD plătește și el servicii de transport aerian extern pentru Estonia.

2. Vizita în Israel (25-26 aprilie 2018)

Vizita în Israel, efectuată de Liviu Dragnea în perioada 25-26 aprilie 2018, a fost una care a generat un scandal politic intern, după ce fostul președinte al Camerei a vorbit despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Și această deplasare externă a trecut prin Biroul Permanent al Camerei Deputaților, cerându-se suportarea cheltuielilor de către instituția pe care o conducea Liviu Dragnea.

Datele transmise de Ber’s Solution arată că și pentru această deplasare PSD a folosit banii din subvenție pentru a închiria o aeronavă.

3. Vizita în Elveția (29-31 mai 2018)

Vizita din Elveția, de la sfârșitul lunii mai 2018, s-a remarcat prin apariția Irinei Tănase, iubita lui Liviu Dragnea, în timp ce vizitau o fabrică de ceasuri de lux. „Nu a acoperit cheltuielile cu cazarea nicio instituţie publică, nici de aici, nici din Elveţia. Nici cu transportul!”, a declarat Liviu Dragnea, când a fost întrebat despre cum a ajuns Irina Tănase în delegația oficială.

Conform documentelor oficiale, fostul președinte al Camerei Deputaților a fost însoțit în vizita din Elveția de consilierii săi și de vicepreședintele Camerei Deputaților, Gabriel Vlase. Acesta este în prezent directorul SIE.

Este al treilea caz în care PSD încheie un contract pentru aeronave, documentul fiind semnat la finele lunii mai, conform documentele oficiale depuse la Curtea de Conturi.

Dragnea și Irina făceau pe marii cunoscători ai cesurilor elvețiene

Și călătoria spre Maldive a început-o tot cu avion închiriat de PSD!

Camera Deputaților informa în 2018 că suma plătită pentru deplasările externe ale lui Liviu Dragnea a fost de doar 22.000 de lei (aproape 4.700 euro). Factura este considerabil mai mică decât cea cheltuită de PSD – peste 100.000 de euro.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Liviu Dragnea își făcuse un obicei în a închiria aeronave private cu care să zboare în afara țării. Potrivit acestora, vacanțele lui Liviu Dragnea în Maldive, din 2018 și 2019, au fost precedate de închirierea unor aeronave.

Fostul lider PSD a ieșit din țară cu aceste avioane, până la Sofia sau Belgrad, costurile fiind plătite de PSD din subvenția alimentată cu bani publici. Din capitale Bulgariei sau din cea a Serbiei, Dragnea a zburat mai departe, spre paradisuri exotice, cu curse de linie ale unor companii străine.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here