BREXIT. Premierul Scoţiei: „Vom reveni în Europa ca ţară independentă”

2
4721
Nicola Sturgeon

Premierul Nicola Sturgeon știe că nu va conta pentru cauza independenței pe sprijinul guvernelor din ţările UE, dar speră să poată negocia cu Boris Johnson organizarea unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei.

Acesta va fi calea pentru întoarcerea în Europa unită, pe care o mare majoritate a scoțienilor refuză să o abandoneze, spune ea. Sturgeon s-a destăinuit astfel într-un discuţie cu jurnalişti europeni în Marea Britanie membri în alianța LENA (care reunește cele mai importante ziare de pe continent).

Redăm mai jos câteva pasaje din interviul publicat de ziarul spaniol El Pais.

Cum vă simţiţi în ultimele ore?

Profund tristă. Uniunea Europeană, cu toate imperfecțiunile sale, a fost o forță pozitivă. Ne-a oferit beneficii economice și sociale concrete. Și simt şi o oarecare mânie, pentru că Brexit are loc împotriva voinței noastre. În Scoția, nu vom vota în favoarea ieșirii din UE. Și mă simt de asemenea decisă că, în viitorul nu prea îndepărtat, ne vom întoarce în inima Europei ca țară independentă.

Ce aşteaptă Scoţia de la UE?

Boris Johnson şi Nicola Sturgeon

Poate că trebuie să începem prin a clarifica ceea ce nu mă aștept. Nu cred că UE își va exprima public susținerea pentru independența Scoției, dar nu e treaba lor asta. Este ceva ce scoțienii trebuie să decidă. Dar, din conversațiile pe care le-am avut cu instituțiile europene și cu diferite state membre, cred că revenirea noastră în UE va fi privită cu mare căldură şi multă solidaritate.

Și dvs. credeți că Boris Johnson va fi deschis, dar pentru moment a refuzat să organizeze un alt referendum (n.r. – pentru independenţa Scoţiei).

Nu poţi menține unitatea unei țări împotriva voinței părților. Iar Regatul Unit nu este un stat unitar. Este compus din patru națiuni. Puterea aparentă a lui Johnson este de fapt un semn de slăbiciune. Dacă ar fi atât de încrezător pe cât spune, cum că unitatea Marii Britanii va prevala, nu ar avea nicio problemă să le permită cetățenilor să-şi decidă viitorul. Treaba mea este să conving cel mai mare număr de scoțieni că independența este cea mai bună cale pentru această țară.

Deci, rezultatul final al Brexit poate fi ruperea Regatului Unit…

Nu-mi place această exprimare cu ruptura sau despărțirea. Prefer să vorbesc despre independență. Vom continua să facem parte din această insulă (n.r. – Marea Britanie), împreună cu Anglia și Țara Galilor. Pur și simplu Scoția va deveni un partener egal în această relație.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here