sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăNewsLiderul deputaților UDMR: „Cea mai fezabilă ar fi o majoritate cu USR....

Liderul deputaților UDMR: „Cea mai fezabilă ar fi o majoritate cu USR. Ne trebuie Guvern cu puteri depline“

-

Csaba Botond, liderul deputaților UDMR, a afirmat marți, într-un interviu acordat RFI, că este imperativă formarea foarte rapidă a unui Guvern cu puteri depline, care se se bazeze pe o majoritate parlamentară, iar „cea mai fezabilă ar fi o majoritate cu USR“. Deși pare curioasă desemnarea unui militar ca premier, UDMR se poate acomoda și cu generalul Ciucă în fruntea Guvernului, a mai adăugat Csaba Botond.

Liderul deputaților maghiari spune că ar fi preferabil și un armistițiu politic pe 6 luni, până la ieșirea din această teribilă criză pandemică și economică.

Parlamentarul UDMR a cerut celorlalte partide să se maturizeze și să renunțe la orgoliile personale pentru că „noi suntem în slujba cetăţenilor nu în slujba altor interese“. Interesant este că, în luna iulie, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a atacat dur UDMR, acuzând voalat formațiunea că face jocul Budapestei deoarece insistența cu care se opune desființării Secției Speciale va contribui la menținerea României în afara Spațiului Schengen.

PNL trebuie să se decidă cu cine negociază și face alianță, pentru că discuții simultane cu USR și PSD nu sunt, până la urmă, posibile, a avertizat parlamentarul maghiar.

- Advertisement -

Declarațiile lui Csaba Botond, liderul deputaților UDMR

Să avem foarte rapid un Guvern cu puteri depline. Asta se poate întâmpla dacă actorii politici vor renunţa puţin la orgoliile personale şi încheiem un armistiţiu politic, să zicem, nu ştiu, pe şase luni şi reuşim să ajungem la un compromis.

Să se formeze o majoritate parlamentară cât mai repede, pentru că timpul ne presează (…), iar mandatul domnului Ciucă, mandatul premierului desemnat, până ce trebuie să prezinte lista Guvernului şi programul de guvernare Parlamentului cred că expiră sâmbătă, 10 zile are de la desemnare. Deci, eu cred că trebuie să ne grăbim şi, cumva, să ajungem la un acord care să facă posibilă o majoritate parlamentară.

Pe şase luni, să trecem acest hop în faţa căruia se află ţara, cu criza sanitară, criza la preţurile de la energie, multe chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm. OK, dacă reuşim să găsim o majoritate parlamentară care poate să funcţioneze pe mai mult timp, bine, nu trebuie după şase luni să doborâm iar Guvernul, dar eu am spus cel puţin, atunci revin şi corectez: cel puţin pe şase luni să avem un armistiţiu şi să lucrăm pentru cetăţeni şi să renunţăm (…) la aceste jocuri politice meschine. Noi suntem în slujba cetăţenilor, nu în slujba altor interese.

- Advertisement -

Da, din păcate, negocierile au intrat în impas. (…)

Aceste negocieri au eşuat, au intrat în impas, acum văd că ieri, după şedinţa de la Cotroceni, poziţia este că trebuie o poziţie mai flexibilizată, că domnul Ciucă va avea un mandat mai flexibil (…) să facă concesii, atât USR, cât şi PSD. Nu ştiu dacă se poate discuta în acelaşi timp şi cu PSD. Se poate discuta, dar o majoritate parlamentară se poate face ori PSD, ori cu USR. Nu cred că se poate face o majoritate parlamentară cu ambele formaţiuni politice.

Cea mai fezabilă, dacă vorbim de o majoritate stabilă, care să nu fie numai pe şase luni, eu cred că fezabil ar fi cu USR să refacem o majoritate parlamentară, pentru că un eventual sprijin din partea PSD pentru un Guvern minoritar PNL, UDMR, nu ştiu cât de stabil ar fi acest sprijin, ce concesii ar trebui făcute şi nu ştiu cât de eficientă ar fi această guvernare cu un Guvern minoritar care nu are, totuşi, o majoritate parlamentară stabilă.

Eu cred că, dacă ne maturizăm un pic şi privim mai calm lucrurile şi nu sărim, în ghilimele, la bătaie, din primul moment, şi încercăm să rezolvăm anumite conflicte şi tensiuni în interiorul coaliţiei, fără să ieşim în faţa publicului, fără să facem anumite chestiuni care au consecinţe politice pe termen mediu sau pe termen lung, eu cred că am putea să guvernăm.

Noi am spus că în timp de pace totuși e destul de curios să avem un militar. Nu avem o problemă personală cu domnul Ciucă. Eu nu prea am văzut în ultimii 30-40 de ani, mai ales în UE, ca un fost militar, un militar în rezervă să conducă un Guvern sau să fie șef de stat, dar sigur, având această situație mai specială, când trebuie să găsim o soluție, noi am spus că putem accepta acest lucru. Nu ne bucurăm de faptul că a fost ales chiar un militar în rezervă, dar putem colabora cu domnul Ciucă.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis i-a luat piuitul lui Cîțu și i-a extins mandatul de negociere lui Ciucă. Generalul e liber să facă Guvern fie cu USR (cum vrea el), fie cu PSD (cum preferă Iohannis)

* Ciucă amenință cu depunerea mandatului de premier! Generalul vrea cooptarea USR în Guvern, Cîțu se opune

* USR și AUR au votat pentru ca Iohannis să-și justifice averea în Parlament, dar PSD-iștii Grindeanu, Firea și Dâncu l-au salvat pe președinte de această umilință

* Ultimul gând al preotului de 46 de ani ucis de Covid cu preoteasă cu tot: „Dacă mă vaccinam, poate aveam o şansă. Vaccinaţi-vă!”

* VIDEO. Iată ce poate face un preot înțelept! Exemplu admirabil pentru toată preoțimea română, inclusiv pentru Patriarhul Daniel

* Mama medicului conspiraționist din Iași a fost ucisă de Covid, la 72 de ani. Fiul-doctor a convins-o să nu se vaccineze, dar vinovat e Fauci!

* Dănuț Lupu: „Covidul mi-a omorât fratele, iar eu am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă cât mai repede!” / „«Știm noi că vrea Oculta Mondială să ne omoare cu vaccinul». Și uite-așa murim pe capete, ca proștii”

* A murit Donca Mizil, marea iubire a lui Nicu Ceaușescu. Mărturii despre despărțirea lor, la intervenția brutală a Elenei Ceaușescu

* VIDEO. Gestul rușinos al lui Cristiano Ronaldo în umilitorul Manchester United – Liverpool 0-5

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -