PNL în pragul imploziei, Cîțu scapă partidul din mână. Tot mai mulți liberali se revoltă și nu vor să intre în cârdășie cu PSD

0
12850
Lui Florin Cîțu îi fuge partidul de sub picioare

Liberalii încep să protesteze împotriva planurilor lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis de a se alia cu PSD la guvernare, relatează Antena 3. Tot mai multe mesaje din teritoriu și de la diverși fruntași ai partidului avertizează conducerea că nu e dorită o alianță cu PSD, care ar echivala cu sinuciderea politică pentru PNL.

Dorința președintelui Iohannis și a premierului demis Cîțu de a pedepsi cu orice preț USR împinge partidul într-o situație foarte proastă la negocierile cu PSD, care nu ezită să pună condiții dure. În partid, pericolul este resimțit ca iminent, oamenii înțelegând că alierea cu un partid pe care PNL l-a identificat până ieri drept inamicul public numărul 1 ar însemna o sinucidere electorală.

Mesajele curg la nivel informal, chiar dacă momentan Cîțu și echipa instalată de Iohannis la conducerea PNL refuză să le perceapă. „Este o situație extrem de complicată. Noi am exclus la Congres o colaborare cu PSD. Cu USR, Florin Cîțu nu vrea să colaboreze“, a relatat o sursă liberală pentru HotNews.ro.

Parlamentari și europarlamentari îi transmit lui Cîțu, public sau în privat, că nu se poate merge alături de PSD și că trebuie să-și asume răspunderea în depășirea crizei

Există însă și luări de poziție publice. Profesorul universitar doctor Nicolae Giugea, deputat PNL și susținător al lui Ludovic Orban la alegerile interne din 25 septembrie, a scris duminică pe contul său de Facebook: „Am candidat spunându-le oamenilor că noi, liberalii, suntem altfel decât PSD. Că vom scăpa țara de Dragnea, Olga, Viorica și toată clica lor. Am fost votați de electoratul care este anti-PSD și care ne-a crezut când am spus că dorim modernizarea țării, eliminarea incompetenței și stârpirea corupției. Să venim acum și să facem alianță cu PSD înseamnă să insultăm alegătorii și să le dăm dreptate celor care spun că politica este o mocirlă (ca să nu folosesc alt cuvânt). Eu nu voi vota alături de PSD, pentru că nu pot fi de aceeași parte cu Olga & comp. Chiar dacă unii liberali par să creadă că oamenii uită ușor, eu nu pot să trec peste ce spuneam în campania electorală și să spun acum opusul. Pur și simplu nu pot“.

Un alt fruntaș liberal, europarlamentarul Dan Motreanu, a dat publicității un mesaj dur după ce președintele partidului, Florin Cîțu, a declarat că nu e responsabilitatea lui, ci a premierului ales să ducă negocierile pentru alcătuirea unei majorități parlamentare. Dan Motreanu îi atrage atenția că, dimpotrivă, asigurarea susținerii politice cade exclusiv în sarcina președintelui de partid, iar cea a alcătuirii Guvernului – pe umerii premierului.

Precizările lui Motreanu: „Nu, responsabilitatea politică pentru negocierea și formarea de majorități, precum și colaborarea cu alte forțe politice, reprezintă exclusiv atributul Președintelui PNL și al Biroului Politic al PNL, care trebuie să își asume aceste decizii. În schimb, responsabilitatea desemnării miniștrilor este atributul Prim-ministrului desemnat, așa cum și Florin Cițu a afirmat în nenumărate rânduri“.

Duminică seara, într-o emisiune de la Antena 3, senatorul liberal Virgil Guran menționa că „s-a comis o mare greșeală“ pe 25 septembrie, la Congresul PNL, afirmând că liberalii au ajuns la discreția și la mila PSD, adică exact cum era mai rău.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD refuză să susțină Guvernul Ciucă! PNL reia discuțiile cu USR. Condițiile puse de PSD sunt „inacceptabile”

* Ciprian Ciucu, șeful PNL București: „Nu mă simt confortabil într-o alianță cu PSD. Aș prefera USR, dar ne-am tribalizat și noi, și ei”

* Presa germană îl „rade” pe Klaus Iohannis pentru asocierea cu PSD: „Pe căi greșite” / „Se apropie de adversarii săi corupți de ieri”

* A murit Donca Mizil, marea iubire a lui Nicu Ceaușescu. Mărturii despre despărțirea lor, la intervenția brutală a Elenei Ceaușescu

* Mama medicului conspiraționist din Iași a fost ucisă de Covid, la 72 de ani. Fiul-doctor a convins-o să nu se vaccineze, dar vinovat e Fauci!

* VIDEO. A murit cântărețul-medic, unul dintre cei mai buni bass-iști din România. „A fost un mare antivaccinist. Covid l-a lovit năprasnic”

* Dănuț Lupu: „Covidul mi-a omorât fratele, iar eu am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă cât mai repede!” / „«Știm noi că vrea Oculta Mondială să ne omoare cu vaccinul». Și uite-așa murim pe capete, ca proștii”

* Ultimul gând al preotului de 46 de ani ucis de Covid cu preoteasă cu tot: „Dacă mă vaccinam, poate aveam o şansă. Vaccinaţi-vă!”

VIDEO. Ministrul Novak dezvăluie ravagiile făcute de Covid în familia sa de anti-vacciniști: „Bunică-mea a murit, pe tata l-am salvat în ultima secundă”

* Armurierul care i-a pregătit arma mortală lui Alec Baldwin: o novice de 24 de ani care provocase probleme similare și altui film

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here