CONTRAOFENSIVA: ucrainenii au străpuns prima linie de apărare rusească și au înaintat 10 km spre Crimeea

0
1298
Înaintarea ucrainenilor spre sud, în direcția Robotine

Moment important în războiul sângeros din fosta Uniune Sovietică: armata ucraineană a reușit prima străpungere a primei linii de apărare rusești, în raionul Tokmak, regiunea Zaporojie. Dacă vor fi penetrate și următoaree două linii defensive ale armetei putiniste, trupele lui Zelenski pot avansa decisiv spre Crimeea.

Pe 8 august, într-un documentar cu concluzii destul de sumbre, CNN cita un diplomat occidental, care spunea: „Ruşii au mai multe linii de apărare, iar ucrainenii n-au trecut cu adevărat de prima linie. Chiar dacă ar continua să lupte în următoarele câteva săptămâni, dacă n-au reuşit să facă mai multe progrese de-a lungul acestor ultime 7-8 săptămâni, care este probabilitatea ca ei să le facă brusc, cu forţe mai epuizate? Pentru că sunt condiţii extrem de grele”.

După numai trei zile, de pe frontul de est vine prima veste bună în acest sens. Mai multe surse militare ucrainene au anunțat că forțele Kievului au intrat în localitatea Robotine din raionul Tokmak, regiunea Zaporojie, pe frontul de sud.

Robotine se află în spatele primei linii defensive ruse. Cucerirea acestei localități înseamnă că a fost străpunsă această primă linie de apărare, cea mai solidă dintre cele trei construite de ruși în ultimele luni, în așteptarea contraofensivei ucrainene.

Sursele militare anunță o înaintare a ucrainenilor de peste 10 kilometri pe frontul de sud, pe direcția Tokmak – Melitopol – Crimeea.

Conform documentarului CNN, principala provocare pentru forţele ucrainene este dificultatea continuă de a străpunge liniile defensive multistratificate ale Rusiei în estul şi sudul ţării, linii de apărare care sunt marcate de zeci de mii de mine şi de reţele vaste de tranşee. Forţele ucrainene au suferit pierderi mari acolo, ceea ce i-a determinat pe comandanţii ucraineni să reţină unele unităţi pentru a se regrupa şi pentru a reduce pierderile.

Mai mulţi oficiali occidentali au atras atenția că apropierea toamnei, când se aşteaptă ca vremea şi condiţiile de luptă să se înrăutăţească, va face și mai dificilă înaintarea forţelor ucrainene.

Relativ optimist, șeful forţelor armate ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, i-a spus luni omologului său american, şeful Statului Major al Forţelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, că forţele ucrainene creează pas cu pas condiţiile pentru a avansa. Zalujni i-a mai spus lui Milley că apărarea Ucrainei este fermă, nu există riscul unei înaintări periculoase a rușilor în nicio zonă a frontului.

Vorbind despre situaţia din sud, unde forţele ucrainene s-au străduit să câştige teren, Zalujni a declarat: „Luptele grele continuă, trupele ucrainene continuă pas cu pas să creeze condiţii pentru a avansa. Iniţiativa este de partea noastră”.

Știrile de astăzi par să-l confirme pe generalul Zalujnîi. Rămâne de văzut, totuși, cât de solidă va fi acoperirea trupelor ucrainene care înaintează în dispozitivul inamic. Pentru a nu prinse în „clește”, înconjurate și nimicite, acestea trebuie să aibă sptele și flancurile bine asigurate, astfel încât rușii să nu poată lovi decât din față.

Pierderile Rusiei: peste un sfert de milion de militari

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că Rusia a pierdut 252.780 de militari de la începutul invaziei, declanșată în urmă cu aproape un an și jumătate, pe 24 februarie 2022.

Numai în ultimele 24 de ore au murit 580 de militari ruși.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea:

  • 4.290 de tancuri
  • 8.318 vehicule blindate de luptă
  • 5.043 de sisteme de artilerie
  • 713 sisteme de lansare multiplă de rachete
  • 471 de sisteme de apărare antiaeriană
  • 315 avioane
  • 313 elicoptere
  • 4,1978 de drone și ambarcațiuni.

Situaţia pe front, potrivit informaţiilor furnizate de serviciile britanice

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* CCR apără cu dinții scandaloasele pensii speciale ale magistraților. Pierdem miliarde de euro și din intern, și din extern

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* „Nu, Marcel, nu merge să fugi când vine nota de plată! Voi ați creat dezastrul. Voi, PSD și PNL, patronați de Iohannis!”

* Dosarul „10 August”: „găzarii lui Dragnea”, în frunte cu Cucoș, Sindile și Cazan, au fost trimiși în judecată. Dar după 5 ani?! Se așteaptă prescrierea faptelor?!

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Raport EFOR: Banii partidelor, primiți ca subvenție de la stat, sunt înghițiți de televiziunile tot mai nesătule. În 6 luni, 12 din cele 25 de milioane de euro primite de partide au ajuns la presă

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat mii de infractori, este ilegală!

* EDITORIAL CARTIANU. Inginerul Ursu n-a murit. Polițistul Gigină n-a murit. La Colectiv, nimeni n-a murit. Nici la Revoluție, nici la mineriade…

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here