CNN: Este cel mai dificil moment al războiului. Aliaţii occidentali primesc actualizări „tot mai sumbre” despre contraofensiva Ucrainei

0
1365

La câteva săptămâni de la începerea contraofensivei extrem de aşteptate a Ucrainei, oficialii occidentali au evaluări din ce în ce mai „sumbre” cu privire la capacitatea forţelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ, au declarat pentru CNN patru oficiali americani şi occidentali de rang înalt, transmite News.ro.

Un diplomat occidental de rang înalt a declarat pentru CNN: „Vor vedea în continuare, în următoarele două săptămâni, dacă există o şansă de a face progrese. Dar ca ei să facă într-adevăr progrese care să schimbe echilibrul acestui conflict, cred că este extrem, extrem de puţin probabil”.

Congresmenul american Mike Quigley, un democrat din statul Illinois, a spus: „Informările pe care le avem ne dau de gândit. Ni se reamintesc provocările cu care se confruntă. Acesta este cel mai dificil moment al războiului”. Quigley s-a întors recent de la întâlniri pe care le-a avut în Europa cu comandanţii americani care antrenează forţele blindate ucrainene.

Principala provocare pentru forţele ucrainene este dificultatea continuă de a străpunge liniile defensive multistratificate ale Rusiei în estul şi sudul ţării, linii de apărare care sunt marcate de zeci de mii de mine şi de reţele vaste de tranşee. Forţele ucrainene au suferit pierderi uluitoare acolo, ceea ce i-a determinat pe comandanţii ucraineni să reţină unele unităţi pentru a se regrupa şi pentru a reduce pierderile.

Un diplomat occidental de rang înalt a explicat: „Ruşii au mai multe linii de apărare, iar ucrainenii n-au trecut cu adevărat de prima linie. Chiar dacă ar continua să lupte în următoarele câteva săptămâni, dacă n-au reuşit să facă mai multe progrese de-a lungul acestor ultime 7-8 săptămâni, care este probabilitatea ca ei să le facă brusc, cu forţe mai epuizate? Pentru că sunt condiţii extrem de grele”.

Ploile de toamnă vor face și mai dificilă obținerea unor progrese

Un oficial american de rang înalt a declarat: „Recunoaştem cu toţii că decurge mai greu şi mai încet decât şi-ar dori oricine – inclusiv ucrainenii -, dar încă mai credem că există timp şi spaţiu pentru ca ei să poată face progrese”.

Pe de altă parte, mai mulţi oficiali spun că apropierea toamnei, când se aşteaptă ca vremea şi condiţiile de luptă să se înrăutăţească, oferă forţelor ucrainene o fereastră limitată pentru a mai avansa.

În plus, oficialii occidentali spun că progresul lent a scos la iveală dificultatea de a transforma forţele ucrainene în unităţi combinate de luptă mecanizate, uneori cu doar opt săptămâni de antrenament pe tancuri şi alte sisteme de arme noi furnizate de Occident.

De ce ucrainenii lovesc mai des în interiorul teritoriului rusesc

Lipsa progreselor pe teren este unul dintre motivele pentru care forţele ucrainene au lovit mai des în interiorul teritoriului rusesc „pentru a încerca să arate vulnerabilitatea Rusiei”, a declarat un înalt oficial militar american.

Şeful forţelor armate ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, i-a spus luni omologului său american, şeful Statului Major al Forţelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, că forţele ucrainene creează pas cu pas condiţiile pentru a avansa. Zalujni i-a mai spus lui Milley că apărarea Ucrainei este fermă.

„Soldaţii noştri fac tot ce pot. Inamicul desfăşoară acţiuni active de asalt în mai multe direcţii, dar nu reuşeşte”, i-a transmis Zalujni lui Milley, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de guvernul ucrainean.

Vorbind despre situaţia din sud, unde forţele ucrainene s-au străduit să câştige teren, Zalujni a declarat: „Luptele grele continuă, trupele ucrainene continuă pas cu pas să creeze condiţii pentru a avansa. Iniţiativa este de partea noastră”.

Optimism temperat și temeri că va începe un joc al reproșurilor

Aceste ultime evaluări reprezintă o schimbare semnificativă faţă de optimismul de la începutul contraofensivei. Oficialii consultați de CNN spun că acele aşteptări au fost „nerealiste” şi contribuie acum la presiunile exercitate asupra Ucrainei de către unii din Occident pentru a începe negocierile de pace, inclusiv luând în considerare posibilitatea unor concesii teritoriale.

„Putin aşteaptă acest lucru. El poate sacrifica oameni şi poate câştiga timp”, a declarat congresmenul american Mike Quigley.

Unii oficiali se tem că decalajul tot mai mare dintre aşteptări şi rezultate va declanşa un „joc al reproşurilor” între oficialii ucraineni şi susţinătorii lor occidentali, ceea ce ar putea crea diviziuni în cadrul alianţei, care a rămas în mare parte unită după aproape doi ani de război. „Problema, bineînţeles, aici este perspectiva jocului de învinuiri. Ucrainenii vor da apoi vina pe noi”, a declarat un diplomat occidental de rang înalt.

Luna trecută, la Forumul de securitate Aspen, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat sosirea prea lentă a unor sisteme de armament mai avansate din partea Occidentului ca fiind motivul pentru progresul modest al forţelor ucrainene de până acum. „Am plănuit să începem contraofensiva în primăvară, dar nu am făcut-o pentru că, sincer, nu avem suficiente muniţii şi armament şi nu avem suficiente brigăzi antrenate corespunzător. Adică antrenate corespunzător pentru aceste arme”, a declarat Zelenski.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* CCR apără cu dinții scandaloasele pensii speciale ale magistraților. Pierdem miliarde de euro și din intern, și din extern

* Raport EFOR: Banii partidelor, primiți ca subvenție de la stat, sunt înghițiți de televiziunile tot mai nesătule. În 6 luni, 12 din cele 25 de milioane de euro primite de partide au ajuns la presă

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat mii de infractori, este ilegală!

* EDITORIAL CARTIANU. Inginerul Ursu n-a murit. Polițistul Gigină n-a murit. La Colectiv, nimeni n-a murit. Nici la Revoluție, nici la mineriade…

* RTV insinuează că Firea și Pandele au încercat să-l omoare pe fostul senator SRI-ist Daniel Savu (PSD), prietenul fugarului Sebastian Ghiță, patronul televiziunii

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* Domnule președinte Manolescu, când o dați afară pe poeta Firea din Uniunea Scriitorilor?

* Teribilul caz al agresorului sexual de 50 de ani care a ademenit fetița de 11 ani, dar a pozat în salvatorul ei. Inițial, Poliția i-a mulțumit că a răspuns la mesajul Ro-Alert!

* 7 zile tonice pentru fotbalul românesc în Europa: 6 victorii și un egal în 8 meciuri, golaveraj 17-8. Din 4 echipe, 3 s-au calificat în turul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here