Republica Moldova e o țară căzută în anarhie, sfâșiată între două tabere care-și revendică și președintele, și guvernul, dar în formule diferite. Oligarhul Vlad Plahotniuc părea să fi fost scos din joc, dar Curtea Constituțională, pe care o controlează total, joacă la rupere.
Duminică este a doua zi extrem de tensionată pe scena politică din Republica Moldova, bulversată de decizii șocante și răsturnări de situație. Parlamentul de la Chișinău s-a reunit din nou, dar și Curtea Constituțională, care ia decizii rapide, pe bandă rulantă, toate în favoarea lui Plahotniuc.
Oligarhul moldovean și-a mobilizat susținătorii la proteste, înconjurând încă de azi-noapte principalele instituții ale statului.
Principalele decizii de duminică
- Curtea Constituțională, reunită de urgență, l-a suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon.
- Curtea Constituțională l-a recunoscut ca președinte interimar pe prim-ministrul Pavel Filip (prim-vicepreședinte al Partidului Democrat condus de Plahotniuc).
- Curtea Constituțională a anulat toate deciziile luate de Dodon, inclusiv numirea Guvernului Maia Sandu.
- Președintele interimar, Pavel Filip, a cerut dizolvarea Parlamentului.
- Curtea Constituțională a dizolvat Parlamentul.
- Parlamentul s-a reunit într-o nouă ședință extraordinară, după cea de sâmbătă.
- SUA, Rusia și Uniunea Europeană continuă să transmită mesaje de susținere a noii majorități parlamentare (PSRM – Blocul ACUM) și a Guvernului Maia Sandu, cele nerecunoscute de Curtea Constituțională.
Cele două Puteri de la Chișinău
În acest moment, în Republica Moldova există două Puteri diferite, fiecare revendicând conducerea țării. Deocamdată, în mod concret, clădirea Guvernului și sediile ministerelor sunt ocupate de oamenii lui Plahotniuc, cei din Guvernul Pavel Filip. Dar confruntarea este iminentă: membrii Guvernului Maia Sandu vor încerca să preia aceste instituții.
Ciudată este și situația polițiștilor care asigură accesul în aceste instituții. Ei sunt dirijați de un ministru de Interne din Guvernul lui Plahotniuc, dar știu că, de ieri, ministru de Interne este și Andrei Năstase din Guvernul Maia Sandu! Ei, polițiștii, de cine să asculte?
-
Tabăra Plahotniuc
- Președinte: Pavel Filip (PD) – interimar
- Prim-ministru: Pavel Filip (PD)
- Parlament: dizolvat
2. Tabăra anti-Plahotniuc
- Președinte: Igor Dodon (PSRM)
- Prim-ministru: Maia Sandu (Blocul ACUM)
- Parlament: condus de Zinaida Greceanîi (PSRM)
„Plahotniuc recurge la acțiuni paramilitare”
Andrei Năstase, vicepremier și ministru de Interne în Guvernul Maia Sandu: „Regimul consideră că poate să dea foc la țară, numai să scape Plahotniuc. El recurge la acțiuni paramilitare, întrucât Poliția nu mai vrea să se implice în așa ceva”.
Peste noapte, protestatarii pro-Plahotniuc au instalat corturi în fața unor ministere, a Procuraturii, a Curții Constituționale și a Guvernului, spunând că vor să apere instituțiile de „trădătorii” din Partidul Socialist și din Blocul politic ACUM. De asemenea, tot peste noapte, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a apărut o scenă mare cu însemnele Partidului Democrat.
Sâmbătă, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care declară Republica Moldova „stat capturat”. De asemenea, a votat pentru demiterea liderului Parchetului Anticorupție și a șefului serviciului secret.
Partidul Democrat (al lui Plahotniuc) a răspuns acuzând o „lovitură de stat” și cerând alegeri anticipate – parlamentare și prezidențiale.
Guvernul Maia Sandu este dominat de Blocul ACUM, care dă atât premierul și vicepremierul cu atribuții la Ministerul de Interne, cât și majoritatea membrilor Cabinetului.
Componența noului Guvern al Republicii Moldova
- Maia Sandu – premier
- Andrei Năstase – vicepremier, ministru al Afacerilor Interne
- Vasile Șova– vicepremier pentru Reintegrare
- Vadim Brânzan – ministru al Economiei
- Liliana Nicolăescu-Onofrei – ministru al Educației
- Stanislav Pavlovschi – ministru al Justiției
- Ala Nemerenco – ministru al Sănătății
- Pavel Voicu – ministrul al Apărării
- Nicolae Popescu – ministru de Externe
- Natalia Gavriliță – ministru al Finanțelor
- Georgeta Mincu – ministru al Agriculturii.
Probabil, pe termen lung, va câştiga… Maia Sandu, neexistând alte soluţii de a se evita o catastrofă umanitară. Slăbiciunea probelor video ale oligarhului Plahotniuc e că nu aduc nimic nou! Toată lumea ştia de filorusismul, antiunionismul şi poziţia lui Dodon faţă de integritatea teritorială a României, jucându-se de-a Moldova Mare.