„România e pe primul loc în UE la abandon școlar și sub Africa la rata vaccinării. Nu utilizăm nici măcar beneficiile de bază ale civilizației. Aferim «România educată»!” Concluziile devastatoare ale profesorului Bogdan Bucur

2
437
Alocarea bugetară pe cap de locuitor, în UE plus Norvegia și Elveția, în domeniul științei și cercetării. România este pe ultimul loc, depășită inclusiv de Bulgaria

Condusă de politicieni cu doctorate plagiate și compusă dintr-o populație care disprețuiește sincer știința de carte, România este azi în situația de a nu fi capabilă să utilizeze nici măcar beneficiile de bază ale civilizației și științei moderne, scrie profesorul Bogdan Bucur, lector universitar la departamentul de sociologie al SNSPA. Pornind de la știrea că România nu mai are nicio universitate în top 1000 mondial, profesorul spune că acest lucru nu are de ce să surprindă și nici măcar nu e foarte important, în contextul în care se află România azi. Țara noastră e pe primul loc în Europa la abandon școlar și sub Africa la rata vaccinării, ceea ce scutește de comentarii suplimentare.

România educată a lui Iohannis e o sintagmă goală de conținut într-o țară în care, în 2018, s-au tăiat 25 de milioane de euro de la cercetare ca să fie alocați Catedralei Neamului, scrie profesorul. Clasamentul Shanghai ia în calcul exclusiv rezultatele cercetării științifice relevante la nivel internațional, de aceea România nici n-avea cum să fie în top atât timp cât guvernele țării noastre nu investesc nimic în acest domeniu. Cercetare științifică fără bani, dar cu performanțe, se poate doar la Radio Erevan, face haz de necaz Bogdan Bucur.

Mai jos, textul în care acesta face o radiografie dură, cu date seci, a situației dramatice din România. În ultimii 9 ani, țara a stat sub patronajul lui Iohannis și al PSD – unul președinte, celălalt, partid cu majoritate în Parlament.

„Este evident că nimeni n-are chef, în România, să risipească bani de la buget alocându-i universităților pentru cercetare&dezvoltare: nici politicienii (mulți dintre ei cu doctorate plagiate) și nici societatea (care disprețuiește sincer știința de carte, în mare măsură)”

„Știrea zilei este că România nu mai are nicio universitate în primele 1000 ale lumii, conform clasamentului Shanghai 2023, recent publicat. Întrucât clasamentul Shanghai măsoară exclusiv rezultatele cercetării științifice relevante la nivel internațional, această știre trebuie conexată cu cea potrivit căreia România este țara din Uniunea Europeană care alocă cei mai puțini bani publici pentru cercetare&dezvoltare, conform Eurostat. Să faci cercetare științifică fără bani, dar cu performanțe la nivel internațional, se poate, desigur, dar numai în bancurile cu Radio Erevan.

În mod evident, alocarea bugetară de resurse pentru cercetare&dezvoltare este o decizie politică. Este evident că nimeni n-are chef, în România, să risipească bani de la bugetul de stat alocându-i universităților publice pentru cercetare&dezvoltare: nici politicienii (mulți dintre ei cu doctorate plagiate și absolvenți la fără frecvență ai unor fabrici de diplome private) și nici societatea (care disprețuiește, sincer, știința de carte, în mare măsură). Mi-aduc aminte, în 2018, au fost tăiați la rectificarea bugetară 25 de milioane de euro din bugetul Ministerului Cercetării pentru a fi alocați pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Mie cu adevărat grav mi se pare altceva. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană după rata abandonului şcolar (ceea ce înseamnă că nu suntem în stare să ne alfabetizăm, prin sistemul de educație, tinerele generații). Iar aseară am văzut la televizor că în ceea ce privește vaccinarea DTP – imunizarea antidifterică, antitetanică și antipertussis – România (68%) are un procent de vaccinare sub Africa (77%). Cu alte cuvinte, gravă mi se pare incompetența noastră de a utiliza, în propriul avantaj, până și beneficiile de bază ale civilizației și dezvoltării științifice moderne: învățământul și vaccinarea. Faptul că nu suntem în stare să producem cunoaștere științifică – relevantă la nivel internațional – chiar mi se pare o temă secundară în raport cu gravitatea celorlalte aspecte prezentate, succint, mai sus.

De asemenea, trebuie să ne pună pe gânduri și faptul că, în primele 30 de universități din clasamentul Shanghai 2023, una singură este din Uniunea Europeană: Universitatea Paris-Saclay din Franța. Dar și aceasta este un consorțiu universitar format, cu numai câțiva ani în urmă, din părți din vechea Universitate din Paris, căreia i s-au alăturat câteva mari școli și institute de cercetare. Toate aceste entități s-au asociat voluntar pentru a performa științific împreună. Nu-mi pot imagina că s-ar putea întâmpla așa ceva în București, căci, în urma fuziunii, ar dispărea niște funcții de rector, prorector, decan, prodecan, director de departament și așa mai departe.

Pe scurt, aferim 𝑹𝙤𝒎𝙖̂𝒏𝙞𝒂 𝒆𝙙𝒖𝙘𝒂𝙩𝒂̆ (ca să citez sintagma prezidențială preferată, dar care este goală de conținut, precum o doagă uscată).”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în lunai mai (+4.395) și în iunie (+490)!

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* „Nu, Marcel, nu merge să fugi când vine nota de plată! Voi ați creat dezastrul. Voi, PSD și PNL, patronați de Iohannis!”

* Bine-ai venit acasă, hoțule Vâlcov! Hoților din PSD le era dor de tine. Televiziunea unui pușcăriaș abia așteaptă să te facă analist financiar, lângă experții Dragnea, Mitrea și Dian

* „Vicele” PSD-ist al CJ Buzău a pus să fie montate ilegal limitatoare de viteză la 5 km/oră, în dreptul casei sale! Explicație de parvenit: „Îmi intra praf în piscină!”

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Despre gâlceava elitei bogate a Bisericii cu lumea. Studiul de caz nr. 2: Facultatea de Teologie din Constanța, din ograda lui jupân Teodosie Putinistul

* Răbufnirea de o duritate extremă a lui Navalnîi la adresa „democraților” lui Elțîn, care l-au creat pe tiranul Putin. „Vă urăsc cu ferocitate, cu sălbăticie”

2 COMENTARII

  1. O natie needucata convine de minune jigodiilor care au pus mana pe putere. O adunatura de prosti cu comportament de oi sunt usor de manipulat. Trebuie doar sa le ceri votul la 4 ani si sa faci ca tine in rest. Ce se intampla face parte din plan profitand de lipsa de constiinta a majoritatii romanilor. Degeaba traiesti daca nu traiesti constient de ce se intampla cu tine si in jurul tau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here