Comisia Europeană anchetează compania care face Milka, Oreo și Jakobs: ar fi blocat accesul pe piață al altor producători de biscuiți, ciocolată și cafea

0
2325

Comisia Europeană a anunțat joi că va ancheta grupul american Mondelez, cel care fabrică, printre altele, dulciurile Milka și Oreo, precum și cafeaua Jakobs. Compania e suspectată că a blocat sau restricționat accesul altor mărci concurente pe piețele unor țări, anunță AFP.

Milka, Oreo și Jakobs ocupă segmente foarte importante și pe piața din România. Mondelez este unul dintre cei mai mari jucători din lume pe segmentul biscuiților, ciocolatei și al cafelei, cu afaceri de zeci de miliarde de euro anual doar în Uniunea Europeană.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurență, a explicat joi: “Ciocolata, biscuiții și cafeaua sunt produse consumate zilnic de cetățenii europeni. Am decis să demarăm o anchetă pentru a vedea dacă Mondelez, un important producător al acestor produse, a restricționat libera concurență pe piețele respective prin implementarea unor diferite practici care limitează libera circulație, ceea ce ar putea duce la prețuri mai mari pentru consumatori”.

Scopul restricționării „comerțului paralel”: sunt „izolate” unele țări, pentru a forța creșterea prețului la ciocolată, biscuiți și cafea

Concret, Uniunea Europeană are semnale că Mondelez ar fi restricționat “comerțul paralel” cu ciocolată, biscuiți și cafea între statele membre ale UE, prin acorduri și practici unilaterale.

În ce constă acest “comerț paralel”: traderii și retailerii (adică deținătorii marilor lanțuri de magazine) fabrică, de obicei, produsele pe piețe unde prețurile sunt mai mici și le vând apoi pe piețele unde prețul e mai ridicat. Se obține astfel o scădere de preț în țările unde acesta este mai mare. Restricționarea “comerțului paralel” izolează piețele naționale, astfel încât producătorii și furnizorii sunt siliți să accepte să-și vândă marfa la prețuri mai mari. Păgubiți sunt consumatorii, care au la dispoziție și o gamă mai săracă de produse din care să aleagă.

În țara noastră, Mondelez România (fosta Kraft Foods) luptă cu Nestle, Kandia Dulce și Heidi Chocolat. La nivel mondial, afacerile Mondelez au fost în 2019 de 25,9 miliarde de dolari, cu profit de 3,9 miliarde.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.