Coaliția PSD-PNL votează miercuri legea mafiei imobiliare, prin care se aprobă construirea de blocuri în parcuri și păduri. Apel disperat lansat de Nicușor Dan și Clotilde Armand

6
936
Primarul Nicușor Dan a arătat diferența între un cartier cu spații verzi, precum Drumul Taberei (stânga sus) proiectat în anii 1960, și un cartier făcut de "dezvoltatorii imobiliari" (stânga jos) în ultima perioadă

Coaliția PSD-PNL se pregătește miercuri să voteze o lege impusă de mafia imobiliară, prin care se va da undă verde construcției de blocuri în parcuri, păduri și cartierele de case, dar și demolării monumentelor istorice pentru a face loc ansamblurilor rezidențiale, atrag atenția alertați Nicușor Dan și Clotilde Armand. Totul se face într-o tăcere totală din partea presei – atât televiziunile, cât și majoritatea publicațiilor n-au scos un sunet pe această temă.

Senatul a adoptat deja tacit Legea privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, care anulează zeci de alte legi care reglementau domeniul și instituie alte reguli favorabile rechinilor imobiliari, explică primărița Sectorului 1.

Atacul PSD-PNL s-a produs la 3 ani după ce Nicușor Dan a suspendat, apoi anulat în instanțe PUZ-urile făcute de fosta administrație PSD a Bucureștiului pe cheltuiala și la comanda „dezvoltatorilor imobiliari”. În tot acest timp, aceste grupuri de interese puternic conectate la politicienii PSD și PNL au recurs la toate mijloacele pentru a-l forța pe Nicușor Dan să dea iar undă verde demolării clădirilor de patrimoniu istoric și ridicării de blocuri în parcuri, în Pădurea Băneasa, pe malul lacurilor și în cartierele de case.

Tentativele au eșuat, iar ultimele sondaje de opinie indică o creștere masivă a popularității lui Nicușor Dan în București, astfel că perspectiva unei reveniri a oamenilor favorabili „dezvoltatorilor” la vârful administrației în 2024 a început să scadă.

Cum afacerile s-au blocat, soluția găsită a fost să se treacă peste capul administrațiilor locale și să se emită o lege de către Parlament, unde PSD-PNL au o majoritate confortabilă și, în plus, sunt foarte prietenoase cu rechinii imobiliari.

Clotilde Armand și Nicușor Dan au tras semnale de alarmă, au făcut declarații și au publicat ample explicații pe conturile lor de Facebook, dar televiziunile și site-urile care primesc articole plătite de asociațiile „dezvoltatorilor imobiliari” le-au ignorat.

Nicușor Dan: „Dacă va fi adoptat în această formă Codul Urbanismului, putem spune că se legalizează hoția în urbanism și construcții”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a organizat chiar duminică o conferință de presă extraordinară pentru a sesiza atrocitatea care e pe cale să fie comisă de coaliția PSD-PNL. Explicațiile sunt extensive și lămuritoare chiar și pentru cineva neavizat sau chiar un rău-voitor.

Mai jos, depoziția primarului Nicușor Dan în privința legii pe care PSD-PNL se pregătește să o livreze mafiei imobiliare.

„Am semnalat astăzi, în conferința de presă, aspectele nocive pe care le conține Codul Urbanismului, proiect de lege care va fi dezbătut de Camera Deputaților săptămâna viitoare.

* Dacă va fi adoptat în această formă, putem spune că se legalizează hoția în urbanism și construcții.

* Proiectul va avea un impact negativ major în privința spațiilor verzi.

* Pentru o mai bună înțelegere a acestui pericol, comparați două fotografii – un cartier din Drumul Taberei, proiectat în anii ‘60, în perioada comunistă, cu foarte mult spațiu verde între blocuri, o școală și o grădiniță. Și un cartier post-comunist (zona Drumul Binelui), unde legile pe care le avem în vigoare sunt încălcate, în care nu vedem 1 cm pătrat de spațiu verde și nu vedem școală, nu vedem grădiniță.

* În mod evident, toate aceste spații verzi, chiar dacă ele nu sunt trecute în documentația de urbanism în PUG, au fost proiectate pentru a fi spații verzi pentru aceste blocuri. În proiectul de Cod al Urbanismului, toate aceste spații verzi, așa cum sunt alte mii în București și alte zeci de mii în orașele din România, sunt în pericol.

* Un alt exemplu – cartierul Floreasca, unde aveam blocuri construite în perioada comunistă și spații verzi între blocuri. Și pe aceste spații verzi au apărut, în tot cartierul, aproximativ 30 de clădiri pe spații verzi. Cu încălcarea legii.

* A doua chestiune nocivă – avem în Legea 24/2007 o prevedere care spune că dacă cineva introduce un teren din extravilan în intravilan sau cineva introduce un teren într-o zonă industrială și-l transformă într-o zonă construibilă, trebuie ca, prin proiectul prin care face această schimbare, să ofere fiecărui locuitor din viitorul cartier 20 mp de spațiu verde. Deci dezvoltatorul, pentru fiecare locuitor din cartier, trebuie să asigure 20 mp de spațiu verde.

* Ce se va întâmpla în viitor? În momentul acesta există o recomandare a UE pentru 26 mp, însă la un moment dat aceasta va deveni o obligație. Și atunci autoritatea locală, cu bani de la cetățeni, va fi obligată, în locul acestor dezvoltatori, să răscumpere terenuri din București pe bani mulți, pe care să le amenajeze ca spații verzi, pe spațiile pe care acești dezvoltatori nu le-au amenajat.

* A treia chestiune nocivă este legată tot de spații verzi. În Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane există o sancțiune pentru schimbarea destinației unui spațiu verde, care este proporțională cu numărul de metri pătrați a căror destinație este schimbată. În proiectul de Cod al Urbanismului, această prevedere este modificată pentru o amendă care este unitară, indiferent de suprafața de teren pe care o schimbi, și care este între 50.000 și 500.000 lei, indiferent de suprafață. Ceea ce înseamnă că sancțiunea pentru cineva care schimbă destinația unui spațiu verde și care plătește jumătate din minim în primele 15 zile, este 25.000 lei. Asta e sancțiunea pentru a schimba destinația oricărui spațiu.

* A patra chestiune nocivă este legată de principiul legalității, care, în opinia mea, este cea mai gravă. Dacă un PUZ este anulat și dacă în intervalul în care acest PUZ a fost în vigoare, în baza lui se emite o autorizație de construire și autorizația de construire nu este contestată înainte să fie anulat PUZ-ul, aceasta, prin efectul legii, rămâne în vigoare.

* Adică un proprietar de casă dintr-un cartier dintr-un oraș din România se trezește la un moment dat cu un panou care îl anunță că vecinul lui va construi 14 etaje lângă el și consultă un avocat. Și avocatul consultă legea și constată că PUZ-ul a fost anulat de un terț, se uită la lege și spune „nu mai ai nicio posibilitate să contești, ghinion, cineva a anulat PUZ-ul înaintea ta”.

* A cincea chestiune provine din Legea actuală a urbanismului și care este profund nocivă, face obiectul mai multor sesizări la Curtea Constituțională. Un PUZ nu poate să fie contestat decât într-o perioadă de 5 ani de la momentul emiterii sale. Ce înseamnă asta? Înseamnă că există mai multe documentații de urbanism care sunt în vigoare, prin diferite mecanisme juridice.

* Dau doar exemplu PUZ Parcul Tineretului (foto 4), sunt PUZ-uri din anii 2000, 2010, care prin diferite mecanisme juridice sunt în vigoare, pentru că au trecut 5 ani și nu mai pot fi contestate.

* Un alt aspect se referă la relația dintre Primăria Capitalei și primăriile de sector în ceea ce privește emiterea de documentații de urbanism și emiterea de autorizații de construire, în special cele pentru rețele. Se dorește ca PUZ-urile să nu mai fie votate de Consiliul General și să fie votate de Consiliile Locale ale sectoarelor. Adică în momentul în care, în sfârșit, există la nivelul Primăriei Municipiului București voința de a termina odată pentru totdeauna cu haosul și cu debandada din urbanism și din construcții, se încearcă mutarea acestor prerogative către primăriile de sector, care nu au în structurile de specialitate această competență, pentru că n-au emis PUZ-uri până acum, au emis doar PUD-uri și care sunt chestiuni de amploare mult mai mică.

* Vă dau un singur exemplu din miile de exemple, este un extras din PUZ-ul Sectorului 2. PUZ Sector 2 prevede bloc de 14 etaje peste Clubul Bamboo, dar Legea apelor prevede o fâșie de protecție pentru malul de lac, spațiu verde. Și atunci specialiștii care au elaborat PUZ Sector 2 au pus această fâșie de spațiu verde în lac, pe luciul apei. Este un fals pe care instanța l-a constatat în ceea ce privește PUZ Sector 2.

* Mai este partea de autorizații de construire pentru rețele. În mod absolut ilogic, toate competențele pe rețele, adică branșamente, apă, canal, electricitate, rețele de transport, sunt trecute la primăriile de sector.

* De ce? Pentru că nu am vrut să dăm autorizații de rețele pentru construcții ilegale. Vă dau un singur exemplu – Kiseleff 45, denumit uneori Grădinile Versailles ale Bucureștiului. Două clădiri interbelice au devenit aceste două blocuri pe spațiul verde. Există mai multe litigii în care aceste clădiri sunt contestate în instanță și noi am refuzat să emitem autorizația pentru conectare la rețele a acestor clădiri care sunt deja finalizate, pentru că în momentul în care ele vor fi conectate la rețele, vor fi funcționale și practic va deveni imposibil ca ele vreodată să revină la situația anterioară.

* Acum, competența trecând la primarul de sector, cu toată bunăvoința pe care el ar putea s-o aibă, neavând aceste informații pe care noi le avem ca emitenți și ca parte în dosarele în care autorizațiile sunt contestate, nu o să știe și o să dea pentru acest caz și pentru încă câteva zeci care sunt în aceeași situație, o să dea autorizația de conectare la rețele.”

Clotilde Armand: „Acest plan a fost deja adoptat tacit de Senat, în urma lobby-ului agresiv al antreprenorilor imobiliari. Au dat liber la betonarea parcurilor și a spațiilor verzi, iar construcțiile ilegale – Cathedral Plaza, One Modrogan, terasele din parcuri, blocurile ridicate în cartierele de case etc. – vor putea fi trecute rapid în legalitate”

Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost mult mai directă, arătând că e vorba de un atentat la calitatea vieții românilor comis de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în cârdășie cu parlamentarii PSD și PNL. Totul s-a făcut cu „lobby-ul agresiv al antreprenorilor imobiliari”.

Mai jos, ce a scris duminică primarul Sectorului 1.

„Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL) au pus în aplicare un atentat la siguranța și sănătatea cetățenilor României.

Planul lui Ciucă și Ciolacu, realizat cu sprijinul parlamentarilor PSD și PNL, poartă denumirea de – Proiect de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Acest plan a fost deja adoptat tacit de Senat, în urma lobby-ului agresiv al antreprenorilor imobiliari. Au dat liber la betonarea parcurilor și a spațiilor verzi, iar construcțiile ilegale – Cathedral Plaza, One Modrogan, terasele din parcuri, blocurile ridicate în cartierele de case etc – vor putea fi trecute rapid în legalitate. Este un atentat la viața noastră pentru că spațiile verzi nu vor mai fi protejate, li se va putea schimba funcțiunea în spații construibile.

Alina Gorghiu, noul ministru PNL al Justiției, joacă rol-cheie în lovitura pe care vor s-o dea „dezvoltatorii imobiliari” cu mâna coaliției de guvernare

Practic, vorbim de modificarea a zeci de legi, ordonanţe, hotărâri şi ordine ce reglementează în prezent amenajarea teritoriului, urbanismul și construcțiile. Toate acestea vor dispărea, iar regulile din aceste trei domenii vor fi reunite în actul normativ. Acest nou Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor este plin de amendamente toxice care au fost avizate favorabil de comisiile de specialitate ale Senatului controlate de PSD și PNL (L195/2023).

Din datele pe care le am, parlamentarii PSD și PNL din Camera Deputaților vor să voteze rapid miercuri acest proiect de lege, se realizează un simulacru de procedură și se va mima dezbaterea parlamentară pentru a fi trimis cât mai repede la promulgare. Totul în dezinteresul oamenilor și al interesului public.

Vă las aici cronologia L195/2023 pentru ca fiecare cetățean să vadă adevăratele preocupări ale PNL-PSD:

 • 29 martie 2023: Guvernul României condus de Nicolae Ciucă adoptă Hotărârea pentru supunerea spre adoptare a proiectului de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor. Proiectul este transmis Senatului pentru a fi adoptat în procedură de urgență, potrivit art. 76, alin (3), din Constituția României.
 • 29 martie 2023: Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache, l-a avizat favorabil.
 • 11 aprilie 2023: Senatul României (Alina Gorghiu) a aprobat procedura de urgență solicitată de Guvernul României (Nicolae Ciucă).
 • 12 aprilie 2023-10 mai 2023: Comisiile de specialitate din Senat controlate de PSD și PNL l-au avizat favorabil.
 • 9 iunie 2023: Senatul României a adoptat tacit acest act normativ, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal.
 • 12 iunie 2023: Senatul României (Alina Gorghiu) a transmis proiectul către Camera Deputaților (Marcel Ciolacu), în calitate de Cameră Decizională.
 • 19 iunie 2023: Proiectul a fost trimis către comisiile de specialitate din Camera Deputaților pentru avizare.
 • 27 iunie 2023: Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaților are termen pentru depunerea raportului.

De când am devenit primar, instituția pe care o conduc a câștigat în instanță desființarea a nu mai puțin de 200 de construcții ilegale: de la garaje și hale până la case și blocuri. Am oprit sute de autorizații ilegale și șantiere care n-aveau autorizație și am demolat. Pentru aceste cifre a fost nevoie de reformă administrativă internă: demiterea funcționarilor corupți din Departamentul de Urbanism și Departamentul de Disciplina în Construcții al Poliției Locale și aducerea unor specialiști cinstiți. O muncă nevăzută și de durată.

Legea PNL-PSD oprește această luptă și încurajează mafia imobiliară lăsând primăriile fără nici o putere în fața acesteia.

Proiectul lui Ciucă și Ciolacu trebuie blocat urgent. Fac apel la Ordinul Arhitecților din România, ONG-urile de mediu și cele culturale, la Avocatul Poporului să reacționeze cu privire la efectele vătămătoare pe care actul normativ le va produce dacă ca fi adoptat în Camera Deputaților.

De asemenea, grupul USR depune toate eforturile pentru a ataca la Curtea Constituțională a României această anomalie. Fiindcă mai suntem câțiva cetățeni (puțini, ce e drept) care nu vom lăsa actuala coaliție nocivă să ne desfigureze.”

„Dacă punem presiune cu toții în fața celor care își doresc o mafie imobiliară puternică în detrimentul binelui comunității atunci nu vor reuși să pună în aplicare modificările pe Cod”

Luni dimineața, Clotilde Armand a revenit, atrăgând din nou atenția asupra pericolului iminent.

Modificările aduse urbanismului de către actuala coaliție sunt criminale. Lliniștea pe acest subiect este înspăimântătoare. Am semnalat eu, a semnalat primarul Capitalei și am dat exemple de ce PNL și PSD fac un atentat la siguranța și sănătatea cetățenilor prin modificările respective. În rest? Cam atât. Liniște asurzitoare. Mii de primari care tac.

Stimați primari ai României, aceste prevederi toxice se aplică și în orașele dumneavoastră. Vă invit să nu plecați capul în fața partidelor din care faceți parte și să vă amintiți că sunteți în slujba cetățenilor, ei sunt adevărații șefi ai dumneavoastră. Dacă punem presiune cu toții în fața celor care își doresc o mafie imobiliară puternică în detrimentul binelui comunității atunci nu vor reuși să pună în aplicare modificările pe Cod.

Fac un apel la dumneavoastră să nu susțineți crima din urbanism promovată de PNL și PSD și să vă alăturați celor care nu vor blocuri între case, cartiere rezidențiale în parcuri, monumente istorice demolate și betonarea pădurilor și a spațiilor verzi.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bogații care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

* Cacealma rusească: „războiul civil” care a durat o zi! Prigojin se oprește la 200 de kilometri de Moscova, „ca să nu fie vărsare de sânge”. Mercenarii săi se întorc pe frontul din Ucraina, unde poate să fie vărsare de sânge

* Putin: „E trădare! Un cuțit în spate! O răzmeriță împotriva poporului. Vom lua măsuri extrem de dure. Trupele speciale sunt deja pe urmele trădătorilor”

* Cele 6 avioane cu care au fugit sâmbătă oligarhii lui Putin. Au decolat din apropierea Moscovei și au dispărut de pe radar

* EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

* VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

* A murit Costin Georgescu, primul director al SRI neimpus de KGB. Avea 81 de ani și era grav bolnav într-o clinică din Elveția

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Marcel Ciolacu și-a plasat nepoata într-o sinecură la Radioul public! Premierul tocmai clama: „Nu mai vreau dezmăţ la stat, cu mii de angajări şi tot felul de pile!”

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

6 COMENTARII

 1. Acesti derbedei pusi pe capatuiala nesfarsita, mana in mana cu „dezvoltatorii”, nu mai au nicio masura. A venit Nicu Ciuca la Senat sa continue furaciunea si dezastrul asupra naturii. Oricand ti se poate ridica in fata geamului o constructie, bineinteles ca poate fi oricat de inalta, ca de!, si tu asisti fara sa poti sa spui sau sa faci ceva. Nu cred ca mai poate continua distrugerea Bucurestiului, a naturii, a spatiilor verzi, asa, sub ochii nostri.

  • Eu as vrea sa stiu care sunt deputatii care voteaza aceasta lege, data la comanda unor indivizi lacomi de castig.
   Si, fiindca suntem in epoca digitalizarii, as vrea sa fie la dispozitia publicului felul cum a aparut si cum s-a votat fiecare lege: cine a initiat-o, cine a propus amendamentele, care sunt cei care prin vot au sustinut-o, s-au abtinut sau opus.
   Electoratul trebuie sa stie ce fac alesii. Posteritatea sa poata avea o lista a stramosilor ticalosi.

 2. Să dea Buddha, Iștenem, Dumnezo și Allahu să se întâmple și treaba asta, poate se mai deșteaptă bucureștenii, această rasă superioară de oameni care consideră că buletinul de București le conferă un statut divin față de „provincie”.
  Am bătut Bucureștii în lung și-n lat și vă spun cu toată sinceritatea că n-aș alege să locuiesc acolo nici de frică!
  Onorații cititori bucureșteni mă pot opări fără nici o reținere, dar asta nu schimbă realitatea.
  Iar realitatea e că „Micul Paris” a murit odată cu descălecarea comunismului în România. A rămas Casa „Poporului” și aerul de superioritate.
  Așa că vă doresc, dragi bucureșteni votanți, Firea, Goagăl și Piedone până vă ies pe urechi.
  Amin și Doamne-ajută.

  • Legea nu e doar pentru Bucuresti. Bucuresti are un primar corect, care ii apara advaratele interese, este in atentia OAR. In alte orase, primarii, arhitectii sunt in cardasie cu dzvoltatorii. Pe acolo se intampla multe…
   In oraselul in care am trait multi ani, in centru, era din timpul comunismului o sala de expozitii – o cladire foarte eleganta, purtand numele unui mare pictor local. Acolo, se organizau pana acum zece ani adevarate evenimente – expozitii ale artistilor locali si nu numai.
   Dar un smecher a cumparat o casa alaturi, a demolat-o si a construit un hotel cu multe etaje de cat era permis, lipit de sala de expozitie, intentionand probabil sa o cumpere si pe ea, ca sa o transforme intr-o intrare eleganta a hotelului.
   Probabil, incalca legea si cineva a reclamat,. Arhitectul orasului a fost destituit, Sala de expozitii sta inactiva, se ruineaza. Cladurea stagneaza „la rosu”, nefinalizata. Probabil trebuia demolata, dar sta incremenita de peste zece ani, in asteptarea acestei legi..
   Exact alaturi de primarie, o cladire in stil romanesc, emblema a altor vremuri, a fost cumparata de un sef al PNTCD (probabil securist repartizat sa distruga acel partid). A fost vanduta si rasa de la pamant.
   Probabil, legea propusa ii va absovi pe vinovati de orice „pacat”.

 3. Am fost intamplator, ca turist, weekendul trecut la Jurilovca si se intampla acolo un „mare eveniment”, inaugurarea noului port. Acolo este un primar PSD care, ca orice primar PSD, stie doar sa puna asfalt si sa faca paranghelii zgomotoase. Frumusetea de peisaj, poate unica ramasa, a fost transformata intr-o masa, o mare imensa de beton. Cred ca sunt acolo hectare intregi de beton turnat si in asta consta marea dezvoltare pe care o inteleg acesti oameni. Si mai trist este faptul ca localnicii erau mandri de betonul si de primarul lor. Oameni buni! Natura, mai devreme sau mai tarziu, se razbuna, pentru ca asta este legea firii. Lipsa de educatie, neintelegerea situatiei, nelasarea in pace a naturii, atat de frumoasa si generoasa cu noi, vor duce, toate, la autodistrugerea noastra, deoarece betonul nu-ti da nici oxigen, nici peste in balta, nici plante, nimic, ci doar bani in buzunarele lacome. Faptul ca aceasta tara intelege ca dezvoltarea consta in punerea de betoane si ridicarea de blocuri fara niciun pic de respect pentru cei din jur, pentru nimeni si nimic, vor duce la autodistrugere. Suntem de mult pe panta descendenta, vedem si in parlament la ce a dus alegerea fara gandire prealabila, trebuie ca aceste lucruri sa inceteze, nu se mai poate asa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here