Bucureştiul rămâne în topul câştigurilor salariale şi al marilor investiţii, dat fiind statutul de Capitală şi istoricul său, dar „capitala Ardealului”, cum mai este numit Cluj-Napoca, vine tare din urmă.
Şi nu e vorba doar de viteza urbanistică a Clujului, nici capacitatea oraşului condus de Emil Boc de a face alegeri profesioniste în materie de investiţii publice (vezi comparaţia cu Bucureştiul pe alegerea autobuzelor Mercedes vs. Otokar), ci şi de atragerea de investitori care măresc oferta de forţă de muncă.
Bunăoară, oraşul de la poalele Feleacului a devenit deja unul dintre cei mai puternici poli ai industriei IT din România, iar asta a crescut mult şi salariul mediu.
În Capitală, salariul mediu lunar depăşeşte 3.600 de lei, iar la Cluj sare de 3.100 de lei. Dar, oraşul din Ardeal ar putea depăşi în câţiva ani Bucureştiul, estimează specialiştii citaţi într-un studiu de pe piaţa muncii, relatează Digi24.ro.
În restul ţării, sunt discrepanţe mari. Lefuri de peste 2.600 de lei mai sunt în Iaşi, Sibiu, Braşov şi Timiş.
La polul opus, cu salarii între 2.000 şi 2.200 de lei sunt 19 judeţe din Moldova, Oltenia, dar şi câteva zone din Ardeal.
Angajaţii din IT şi din intermedieri financiare au în continuare cele mai mari venituri medii. Creşteri salariale consistente au fost înregistrate în domeniul construcţiilor.
Se remarcă şi majorările salariale din sectorul public, mai exact administraţie, apărare, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială.
Bucureştiul devine pe zi ce trece o aglomeraţie urbană nebună, haotică, asemănătoare Voluntariului, locul unde mai întâi s-au construit case, apoi edilii s-au gândit să facă drumuri, canalizare, parcuri etc. „Modelul” nu poate fi întâlnit nici în Mongolia, eventual în favelele din Rio de Janeiro ori Sao Paolo, acolo unde crima face legea.
Gabriela Firea, primăriţa Bucureştiului, acceptă haosul. Locuieşte în Voluntari, lângă Capitală, acolo unde legea o face soţul ei, primarul Pandele. Şi din acest motiv, dar mai ales din cauza incompetenţei crase a primăriţei, Capitala României e o cauză pierdută.
Prin ea, bucureştenii au avut ocazia să descopere care este calea către pierzanie. Şi adevărul e că încă nu e un drum blocat…