„Sistemul de pensii nu va mai putea să plătească”. Emil Boc ştie deja care va fi soarta pensiilor speciale. Primarul Clujului o acuză pe Dăncilă că a promovat „pe şest”, prin OUG, Codul administrativ

1
10341
Emil Boc

Primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, a declarat sâmbătă, la sediul PNL, că noul Cod administrativ trebuia promovat prin Parlament şi nu prin ordonanţă de urgenţă. Dar tocmai de aceea, crede Boc, Codul va pica la CCR. Fostul prim-ministru a vorbit şi despre pensiile speciale, al căror adversar a fost cât a condus Guvernul României.

„După părerea mea, un cod administrativ trebuia să fie promovat prin Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă. Potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, nu este voie să se reglementeze prin OUG regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Care sunt aceste instituţii fundamentale? Acelea care sunt reglementate de Constituţie. (…) După părerea mea, această ordonanţă este neconstituţională, având în vedere faptul că depăşeşte limitele în care se putea reglementa prin OUG”, a spus Boc.

Votul direct la CJ avantajează PSD

Referindu-se la modalitatea de alegere a şefilor consiliilor judeţene, Boc a spus că votul uninominal avantajează PSD.

„Sunt şi voi fi un susţinător al votului direct pentru a ocupa o funcţie publică. Din această perspectivă, alegerea directă a preşedintelui Consiliului Judeţean este în consonanţă cu principiile democraţiei şi ale statului de drept de a avea reprezentativitate şi legitimitate, pentru că atunci când eşti într-o funcţie publică de asemenea anvergură trebuie să ai în spate şi un vot din partea cetăţenilor. Este clar însă din punct de vedere politic această măsură, dacă nu este dublată de încă una – alegerea în două tururi atât a primarilor cât şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene – ea se transformă într-o măsură care avantajează partidul politic care astăzi are cei mai mulţi primari sau cei mai mulţi preşedinţi de CJ-uri. Practic, pe această cale PSD încearcă să îşi conserve pierderea pe care a suferit-o la alegerile europarlamentare prin alegerea dintr-un singur tur, pornind de premisa că cei în exerciţiu au prima şansă”, a explicat Boc.

El şi-a manifestat speranţa ca la rectificarea bugetară primăriilor să le fie „daţi banii înapoi”.

„Guvernul ne-a luat banii, ne-a promis că ne va da înapoi, până acum nu i-am văzut. Sper ca la rectificarea din luna august sau când va avea loc, acei bani pe care i-am pierdut administraţiile locale…. Clujul anul acesta a pierdut 20 milioane euro, anul trecut 16 milioane euro pe execuţie bugetară, o parte din aceşti bani să îi reprimim la rectificarea bugetară. Cred şi sper ca Guvernul să îşi onoreze această promisiune”, a mai arătat Boc.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Codul administrativ a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, relatează Agerpres.

„Am eliminat pensiile speciale”

Emil Boc, cât a ocupat funcţia de premier, a fost un mare adversar al pensiilor speciale, mai ales că ele nu au corespondent în lumea civilizată. În ţările europene, nicio pensie de stat, indiferent de cotizaţie şi de salariul sau poziţai deţinute de cineva în viaţa activă, nu poate depăşi de mai mult de 3-4 ori pensia medie. În România, sunt pensii speciale şi de 50 de ori mai mari!

În privinţa pensiilor speciale, am fost acela care le-a eliminat şi am mers pe principiul contributivităţii. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu tot acolo se va ajunge, pentru că sistemul de pensii pe viitor nu îşi va putea permite să plătească pensiile speciale la nivelele la care sunt şi care se preconizează a creşte în continuare”, a spus Boc.

El a declarat că va susţine în continuare interzicerea cumulului pensiei cu salariul peste un anumit plafon.

„Poate acum se înţeleg mai bine greutăţile pe care le-am avut în acele momente de criză. (…) Eu voi susţine în continuare acest punct de vedere, consider că peste un anumit plafon ar trebui să fie interzis cumulul pensiei cu salariul. Nu ştiu cum va reglementa actualul Guvern, dar consider că este o măsură de bun simţ”, a mai spus Emil Boc.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

Vine marea tăiere bugetară! Trebuie acoperită o gaură de 7 miliarde de lei. Cum vor Dăncilă şi Teodorovici să facă rost de bani pentru pensii şi salarii

* La Mulţi Ani, Laura Codruţa Kovesi! Ziua Justiţiei este şi ziua ei. Şi a tuturor colegilor săi, care au suferit de la OUG 13 încoace, dar care n-au cedat

* Daea preferă oaia. Ministrul Agriculturii nu se teme că-l va „mazili” Dăncilă. „Am multă treabă, nu cer nimic”

* Cine-ar fi crezut: Macron s-o lase pe Kovesi fără rival la şefia Parchetului European!

O nouă „fleşcăită” anti-Kovesi: „A aprobat să fie arse dosare”. Presa anti-justiţie îi face campanie „sursei” Marius Oprea

Nebunie PSD-istă: copiii, obligaţi prin lege să le asigure pensie părinţilor! Dacă nu, la puşcărie!

* USR şi PLUS „mor de gât” cu Kovesi în Europa. „E o datorie de onoare a eurodeputaţilor noştri”

* Dăncilă face joc dublu: publică rapoartele GRECO, dar nu ține cont de recomandările lor, care sunt obligatorii! Miza: SS-Gestapo

VIDEO. Îngrozitoare, țața Grapini! A țipat la Donald Tusk ca o mahalagioaică, dar se laudă că i-a dat „șah-mat”

De ziua Americii, ambasadorul SUA își arată admirația față de modul exemplar în care au votat românii pe 26 mai

Pleşu, text superb! Dăncilă – „gospodina victorios ospitalieră”; Orlando – „playboyul machiat, un caraghios tomnatec”; Codrin – „de câte ori își arată mușchii, face paradă de creier, iar de câte ori are nevoie de creier, își joacă mușchii”

VIDEO. Imagini de la capturarea criminalului cu bâta. Individul e psihopat. Zice că a omorât din cauza unei icoane de argint

Dosar DNA: „Metoda Dragnea”, aplicată și de ministrul Bodog. A angajat o consilieră care n-a trecut pe la minister

Ei sunt cei 5 membri ai CCR care au băgat Justiția în comă: patru PSD-iști și un UDMR-ist! Îi plătim regește ca să distrugă România

Curtea Constituțională trece total de partea infractorilor. Desființează sentințele completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, la cererea lui „Ciordache”

Orban despre canaliile din CCR: „5 cetățeni capabili în orice moment de o lovitură de stat. Să-și demisia toți 5!” 

1 COMENTARIU

  1. Dacian Cioloş Plus 2020: Sistemul european şi britanic: fiecare județ are investiții din care se plătesc pensiile. Copiii primesc bani de la bugetul central. Ajutoarele sociale (Bavaria Germania sunt la 2000 euro net lunar) se plătesc de primăriile locale. Fiecare activitate trebuie impozitată cu CAS şi CASS.

    Modelul american nu e bun. Modelul Canadian e perfect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here