Cine este Andrei Baciu, pus de Florin Cîțu interimar la Sănătate în locul lui Vlad Voiculescu

10
10971
Andrei Baciu (dreapta), șeful interimar de la Sănătate, a condus un ONG finanțat de Big Pharma care-i făcea reclamă "tutorelui" Cristian Bușoi (stânga)

Andrei Baciu, secretarul de stat căruia premierul Florin Cîțu i-a delegat atribuțiile pentru a conduce Ministerul Sănătății, este un apropiat al europarlamentarului liberal Cristian Bușoi.

După demiterea ministrului Vlad Voiculescu și a secretarei de stat Andreea Moldovan, produsă miercuri, premierul Florin Cîțu a anunțat inițial că interimatul la Sănătate va fi asigurat de Dan Barna, vicepremier și șeful USR-PLUS. Dar acesta și-a dat seama că ar face o gafă și a refuzat, înțelegând că astfel și-ar ostiliza partidul.

Andrei Baciu a condus în 2015 un ONG care-i făcea publicitate electorală mascată lui Bușoi

Imagine dintr-un spot publicitar al ONG-ului condus de Andrei Baciu și finanțat din banii Big Pharma

Florin Cîțu a anunțat ulterior că își asumă el conducerea temporară a Ministerului Sănătății, iar joi dimineață și-a delegat toate atribuțiile către Andrei Baciu, secretar de stat în minister din partea PNL și adjunctul colonelului Valeriu Gheorghiță în campania de vaccinare anti-Covid.

Andrei Baciu nu este un personaj de prim-plan în politica românească. Se știa despre el că a fost fotomodel înainte să-și înceapă ascensiunea în care cariera medicală s-a împletit strâns cu cea politică.

Acum în vârstă de 35 de ani, Baciu este unul din “lupii tineri” ai PNL. Prima ieșire pe firmament a fost în 2015, când o campanie a Asociației SOS Drepturile Pacienților, un ONG condus de tânărul medic, a fost “lansată la apă” de însuși Cristian Bușoi, în acel moment vicepreședinte al PNL și președinte al filialei PNL București, cu veleități de candidat al partidului la Primăria Capitalei.

Campania ONG-ului condus de Baciu conținea niște spoturi care, de fapt, erau publicitate mascată pentru Cristian Bușoi, filmulețele fiind difuzate masiv pe posturile TV și în special la televiziunile trustului Intact, controlat de oligarhul Dan Voiculescu.

După lansarea acestei campanii “de informare”, Bușoi și-a anunțat intenția de a candida la primăria Capitalei. Drept urmare, CNA a decis, pe 10 noiembrie 2015, că spotul conține publicitate electorală mascată și l-a interzis.

Deși în acte figura Andrei Baciu drept conducător al Asociației SOS Drepturile Pacienților, avocatul Daniel Ionașcu, reprezentantul Antenei 3, a spus în fața membrilor CNA cu totul altceva: “Un om politic care are intenția de a candida are dreptul să aibă o asociație?”.

După ce l-a nominalizat pe Baciu la Sănătate în guvernul din 2015, Cioloș s-a trezit cu telefon de felicitare de la Bușoi. A renunțat la actualul secretar de stat când a aflat că „m-a mințit”

La finalul anului 2015 a fost cât pe ce să ajungă titularul postului de ministru al Sănătății. Premierul Dacian Cioloș l-a anunțat public inițial, apoi l-a retras. Într-o declarație acordată astă-toamnă jurnalistului Ovidiu Vanghele, de la site-ul investigatiimedia.ro, Cioloș și-a amintit că a renunțat la Baciu când și-a dat seama că acesta l-a mințit: „Domnul Baciu m-a mințit, asta a fost problema, de-asta l-am retras. Dânsul avea oarece experiență, inclusiv în afara României, însă nu mi-a spus că nu și-a dat secundariatul (examenul de la finalul rezidențiatului, echivalent cu examenul de medic specialist – n. red.)“.

Cioloș i-a povestit jurnalistului Vanghele că, după ce l-a nominalizat inițial pe Baciu la Sănătate, s-a trezit cu un telefon de felicitări de la Bușoi! „Mi-a spus că am făcut o alegere excelentă, că domnul Baciu este un tânăr profesionist remarcabil”, a rememorat Cioloș scena din toamna lui 2015.

Andrei Baciu, cu lipici la Big Pharma. ONG-ul său a primit 1.000.000 de euro în 2016-2017 de la o companie care, în același interval, a încasat zeci de milioane de euro de la CNAS

În calitate de conducător oficial al “asociației lui Bușoi”, Andrei Baciu a avut o priză formidabilă la companiile Big Pharma. În 2016, primul an în care firmele de medicamente au fost forțate de stat să-și publice sponsorizările, s-a descoperit că “SOS Drepturile Pacienților” primise de la AbbVie România circa 200.000 de euro pentru “campanii publicitare”. În 2017, aceeași AbbVie România a livrat ONG-ului condus în acte de Andrei Baciu încă 800.000 de euro.

AbbVie era în 2015 pe locul 11 în topul firmelor care vând medicamente în România, cu cotă de piață de 2,57%. În 2017, după sponsorizările acordate ONG-ului condus de Baciu și Bușoi, compania urcase deja la cota de 12,4%, ascensiunea datorându-se aproape în totalitate, scrie Ovidiu Vanghele în investigatiimedia.ro, banilor veniți de la stat, prin intermediul CNAS: „(…) grație bugetului de aproximativ 40 de milioane de euro anual alocat de stat, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru medicamentele pentru hepatita C. Buget pe care AbbVie îl înghite în 2017 aproape integral”.

Bușoi despre Ciurchea, șeful CNAS în 2014-2016 și 2019: „A făcut treabă!”. DNA l-a acuzat pe Ciurchea că a prejudiciat CNAS cu 16 milioane de euro

Șeful CNAS a fost, în perioada 2014-2016, Vasile Ciurchea, numit de Ponta și lăudat cu entuziasm de Bușoi: “Este un om care a făcut treabă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate!”. De aceeași părere au fost și procurorii DNA, care au declanșat ancheta penală împotriva lui Ciurchea, acuzat că a făcut contracte cu prețuri umflate, păgubind CNAS cu 16 milioane de euro. În 2019, Ciurchea a fost numit iar șef la CNAS, de data asta de către Viorica Dăncilă.

Bușoi a fost și el șef al CNAS. Pe când ocupa această funcție, ar fi cerut bani ca să semneze un contract, l-a acuzat Radu Enache, director HP România, depoziția petrecându-se în fața procurorilor DNA: „În anul 2013, HP a semnat cu CNAS un proiect de mentenanță pentru aplicația ePrescription. Am fost informați de doamna Irina Socol că președintele Cristian Bușoi solicită o sumă de bani, câteva zeci de mii de euro. Inițial am refuzat cererea, dar la solicitarea lui Bușoi adresată doamnei Socol, am participat la o întâlnire cu acesta și Irina Socol. În cadrul întâlnirii a cerut explicit banii menționați. Nu cunosc dacă Siveco a transferat banii în contul lui Bușoi”.

Vlad Voiculescu a fost demis de Cîțu cu câteva zile înainte să înceapă concursurile pentru posturile de directori ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate 

Revenind în 2021, atacurile asupra lui Vlad Voiculescu au căpătat o amploare extraordinară după ce ministrul Sănătății a adus la șefia CNAS un cercetător care lucrase la Imperial College of London, apoi s-a anunțat că, în aprilie-mai, se vor desfășura concursuri pe post pentru managerii Caselor Județene de Asigurări. Prin acest concurs urma să se stopeze sistemul de până acum, prin care directorii acestor instituții erau numiți politic, interimari sau cu delegație.

Bugetul CNAS în 2021 este unul-record, de 9 miliarde de euro – miză majoră pentru baronii din Sănătate, toate companiile Big Pharma și distribuitorii care lucrează cu managerii din spitale.

Atacurile s-au întețit pe măsură ce s-a apropiat data examenelor, devenind feroce la posturile TV ale oligarhilor când Vlad Voiculescu a anunțat și transparentizarea achizițiilor făcute în sistemul sanitar. În ultimele zile, Antena 3 și România TV l-au somat non-stop pe premier, pe un ton isteric, să-l dea afară pe ministrul Sănătății.

Miercuri, Vlad Voiculescu a fost demis de Florin Cîțu.

Conform calendarului stabilit de noul șef al CNAS și de ministrul demis, pe 20 aprilie ar trebui să se încheie perioada în care candidații la conducerile CJAS-urilor își pot depune dosarele. Proba scrisă ar trebui să fie pe 6 mai, iar interviul (ultima probă a examenului) să se dea în maximum 4 zile de la proba scrisă (adică pe 10 mai cel mai târziu).

Regulamentul prevede că sunt excluși de la concurs cei cu condamnări penale, dar și cei care sunt asociați sau administratori la firme care furnizează servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu! Ministrului i-a fost fatal ordinul semnat pe șest de adjuncta sa, care pleacă și ea

* USR-PLUS condiționează rămânerea la guvernare de plecarea lui Cîțu, după demiterea lui Voiculescu

* Miniștrii USR-PLUS au boicotat prima ședință de guvern fără Vlad Voiculescu!

VIDEO. Șoșoacă, mahala extremă. Interzisă pentru nepurtarea măștii, a intrat cu forța, ajutată de șoșoc. A pus „bulumacul” în ușă și tot ea a strigat că a fost „bătută”, „învinețintă”. Șoșocul a promis că „rupe ușa”

Radu Moraru vrea să se unească urgent cu Șoșoacă și George Simion, să adune pe Nașul TV toate forțele rusofile, anarhiste. Cică o așa dictatură n-a fost nici sub Ceaușescu!

Șoșoacă simte ceva: “Eu cu bărbatu-meu și Lazarus – se caută motive să fim internați la spitalul de nebuni! Dacă dispărem, căutați-ne la spitalele de nebuni! E posibil să fim internați acolo!”

Firma ex-ministrului Sebastian Vlădescu, judecat pentru corupție, se ocupă de mententanța TIR-ului ATI defectat la „Victor Babeș”. Sincopa a dus la moartea a 3 pacienți Covid

VIDEO. Cerva îmbrâncește un ambulanțier cu bolnav pe targă. Țipă isteric: „Fir-ați ai dracu’ cu Salvarea mamii voastre! Criminalii dreacu’ care sunteți!”

Jurnalistul Mălin Bot l-a executat pe infractorul Dan Andronic! Executorul a extras 3.000 de lei din contul EVZ, după un proces pierdut de mogulul Mafia Media

10 COMENTARII

  1. Si uite așa a crescut încrederea poporului comunist în instituțiile statului ! Cam cât de prost sa fii sa nu înțelegi ca totdeauna e vorba de bani, restul sunt gogoși ? Ghici cine dădea interviuri la haznale ieri ? Bubușoi … cu mecla lui de cu. Bineînțeles că e doar o coincidentă.

    • … dacă USR+ lăsa din nou capul jos asa cum a făcut de atâtea ori când PNL și PSD se unesc împotriva lor. Care este diferența intre discursul PNL și cel al PSD acum ? Care este diferența dintre propaganda lui Gadea-haznaua3 si cea a lui Prelipceanu-Digi24 ?

  2. Saracu Busoi incearca din greu, de ani de zile sa intre in ceva la care nu are nicio sansa sa exceleze, politica, este omul cu cea mai proasta carisma in domeniul politic, cum ii vezi mutra si cum casca gura cum votezi opozitia!!! Dar vad ca nu i-o spune nimeni in fata iar domnia sa nu se vede in oglinda… La banii lui ar putea trai decent fara politica si am scapa de o figura care trage PNL in jos de cate ori casca gura. Daca si protejatul lui, dl Baciu e ca si sefu’ vom avea un nou rateu, speram ca palaria sa nu fie prea mare, asa cum e in cazul protectorului sau.

  3. Dragi Ziariști , in general ziaristi, bine ca v-ați dat seama pra târziu care este substratul demiterii lui Vlad Voiculescu :Banii CNAS. Toate partidele vor sa pună mâna pe acești bani , iar cu el nu mai aveau acces.Nu se va mai face nici o reforma in sănătate , dar nici o problema , sa meargă banii in buzunarul politicienilor, asta este important ! Ați fost cu toții orchestrați împotriva lui Vlad Voiculescu fără sa arătați adevarul !Toti de la CNAS sunt pe la DNA !

  4. […] Rămâne de văzut cum vor arăta relațiile dintre Ioana Mihăilă și premierul Florin Cîțu, dacă acesta va accepta propunerea USR-PLUS. După ce l-a demis pe Vlad Voiculescu, Cîțu a organizat la minister o ședință la care i-a invitat doar pe secretarii de stat din partea PNL (Andrei Baciu) și UDMR (Levente Vass), în timp ce pe Ioana Mihăilă (USR-PLUS) a omis-o. Apoi, Cîțu și-a delegat atribuțiile către Andrei Baciu (35 de ani), protejatul controversatului europarlamentar liberal Cristian Bușoi și amic al companiilor din indu… […]

  5. Astăzi am citit acest articol.V.V a fost între timp mazilit,a fost numită d-na Mihăilă.Daca presa tace înseamnă că tov.Catu , după ce a furat banii din buget pentru mărirea pensiilor a reușit să găsească ministrul care a semnat aruncarea banilor la presă din bugetul sănătății. V.V nu a vrut să semneze și micuțul scandalagiu a luat foc.Oare cum dracu a ajuns prim ministru dacă nu a reușit să ia examenul de treapta pentru liceu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here