Cei 6 pasageri rămași la Minsk, după deturnarea avionului: ziaristul + prietena sa + 4 agenți KGB care au provocat diversiunea cu „bomba la bord”

2
2834
Avionul a fost deturnat când mai avea puțin și ieșea din spațiul aerian al Belarusului, intrând în cel al Lituaniei

A fost lămurită situația celor 6 pasageri (dintre cei 123 aflați la bordul aeronavei Ryanair, în cursa Atena – Vilnius) care nu și-au mai continuat călătoria spre capitala Lituaniei, după escala forțată de la Minsk.

Nu erau 5 agenți KGB, ci „doar” 4 – ei au provocat diversiunea cu „bomba la bord”. Ceilalți doi: jurnalistul de opoziție Roman Protasevici (26 de ani) și prietena sa.

Așadar, și prietena lui Protasevici a rămas la Minsk. E neclar, deocamdată, dacă a fost voința ei să nu plece mai departe sau i-a fost interzisă continuarea călătoriei, la fel ca prietenului ei.

În declarațiile făcute presei, mai mulți pasageri ai cursei Atena – Vilnius au relatat că ore întregi nu li s-a dat nicio explicaţie. Câțiva dintre ei au declarat că Roman Protasevici le-a spus celor din jur, în contextul arestării: „Mă vor condamna la moarte”.

Mărturia unui pasager: „A fost oribil, pentru că ne-au ținut trei ore fără să ne spună nimic. Ne-au ținut pe niște coridoare. Ne controlau bagajele, dar în același timp îl arestau pe jurnalist. Acesta era foarte speriat. L-am privit în ochi și am văzut foarte multă tristețe. I-au luat rucsacul și au căutat peste tot”.

Alt pasager: „Suntem foarte obosiți. Am stat acolo 8 ore. Nu am primit nicio informație despre ce s-a întâmplat, doar ce am putut găsi pe internet. Arestarea s-a desfășurat foarte calm, iar el (Roman Protasevici – n. red. ) nu a protestat. Așteptam la coadă când a fost ridicat, pur și simplu”.

Avionul deturnat

Deturnarea avionului de pe ruta Atena – Vilnius, de către regimul dictatorial din Belarus, este considerată de liderii occidentali un act de piraterie aeriană sau chiar de terorism.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (norvegian), și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (germană), au somat regimul Lukașenko să permită imediat tuturor pasagerilor să-și continue călătoria spre Vilnius. Referirea este, evident, la Protasevici și prietena sa, întrucât ceilalți 117 pasageri au ajuns la Vilnius (cu o întârziere de 8 ore), iar cei 4 KGB-iști și-au înheiat misiunea și au ajuns acasă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Terorism de stat în Belarus: Lukașenko a deturnat un avion de pasageri pentru a aresta un ziarist de opoziție, de 26 de ani!

* Lazarus a mințit! A fost internat cu Covid, iar acum se află în izolare la domiciliu. „Stau cu Miliția la ușă!”

* La o zi după Ion Dichiseanu, a murit un alt mare actor: Bogdan Caragea, consăteanul lui Grigore Cartianu

* Sinecură și pentru Carmen Dan: a fost angajată la Uniunea Notarilor Publici din România! Bani mulți, muncă puțină

* Caracatița Firea: funcționari ai Primăriei Capitalei și notari au “prăduit” 45 de apartamente ale statului în centrul orașului. DNA i-a săltat pe toți

Tehnici mafiote: Dragnea a lăsat un plic cu 40.000 de euro pe bancheta din spate a mașinii, pentru aranjorul întâlnirii cu Trump

* Rechizitoriu DNA: Meleșcanu a fost complicele lui Dragnea în numirea ilegală a unui consul pentru 45.000 de euro

* Chirieac își apără finanțatorul: „E un dosar aberant. PSD a plătit cinstit 250.000 $ pentru vizita lui Dragnea în SUA”

Vanghelie, 11 ani și 8 luni de închisoare! Trebuie să returneze 15 milioane de euro, „rodul” luării de mită și al abuzului în serviciu

* Gigi Becali și-a pus antrenor după un singur criteriu: telefonul de la FCSB l-a găsit pe Todoran la mănăstire, „la duhovnic”! Dacă s-ar fi aflat la stadion, nu era bun

2 COMENTARII

  1. Liderii occidentali nu o sa faca nimic ca si in cazul Crimeei. Interesant cum se plimba agentii KGB prin UE din Grecia in Lituania, ca prin branza. Lukasenko omoara si tortureaza oameni de peste un an si UE permite inca avioanelor companiilor din UE sa foloseasca spatiul aerial al Bielorusiei?!

  2. La o asemenea… (MONSTRUOASĂ!!!) ÎNCĂLCARE-a-DREPTULUI-INTERNAȚIONAL, SANCȚIUNILE AR TREBUI SĂ FIE DE O DURITATE… PE-MĂSURĂ (!!!), NUUU… frecții-la-picior-de-lemn!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here