NATO și UE îi cer lui Lukașenko să-l elibereze „imediat” pe jurnalistul arestat după deturnarea avionului. „Toți vinovații trebuie să suporte consecințele!”

3
1748
Doi dictatori: Lukașenko și Putin

NATO și liderii UE reacţionează în scandalul avionului deturnat de Belarus la ordinul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko (66 de ani), pentru arestarea jurnalistului de opoziției Roman Protasevici (26 de ani).

NATO cere o anchetă internațională și „revenirea la destinaţie în siguranţă a tuturor pasagerilor şi membrilor echipajului”. Așadar, și a lui Protasevici, care, îmbarcat la Atena (Grecia), trebuia să ajungă la Vilnius (Lituania), dar a fost debarcat cu forța și arestat la Minsk (Belarus).

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, norvegianul Jens Stoltenberg, a solicitat o anchetă internaţională asupra acestui „incident serios şi periculos”.

„Monitorizăm cu atenţie aterizarea forţată din Belarus a zborului comercial către Vilnius şi arestarea opozantului Roman Protasevici”, a declarat secretarul general al NATO într-o postare pe Twitter.

„Acesta este un incident serios şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarus trebuie să asigure revenirea la destinaţie în siguranţă a tuturor pasagerilor şi membrilor echipajului”, a spus Stoltenberg.

Roman Protasevici se afla la bordul unei curse aeriene Ryanair care decolase din Atena cu destinaţia Vilnius. Avionul, care a zburat și pe deasupra României, a fost însă rerutat către Minsk, unde, după aterizare, Protasevici a fost arestat. Pretextul deturnării: existența la bord a unei bombe, „informație” care s-a dovedit a fi o diversiune a regimului dictatorial din Belarus.

Avionul a decolat de la Atena cu 123 de pasageri, dintre care doar 117 se aflau la bord și după escala forțată de la Minsk. Cei 6 lipsă: Roman Protasevici (arestat) și 5 agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus).

Liderii UE: „Toţi pasagerii trebuie să-şi poată continua imediat călătoria spre Vilnius, iar siguranţa lor garantată”

Lideri ai Uniunii Europene au reacționat prompt și vehement, prin mesaje postate pe Twitter.

Ursula von der Leyen, președinta germană a Comisiei Europene: „Este complet inacceptabil să forţezi cursa Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk. Toţi pasagerii trebuie să-şi poată continua imediat călătoria spre Vilnius, iar siguranţa lor garantată. Toţi cei care se fac vinovaţi de orice fel de violare a regulilor transportului internaţional trebuie să suporte consecinţele”.

Josep Borrell (spaniol), înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate: „Considerăm Guvernul Belarusului responsabil de siguranţa tuturor pasagerilor. Toţi pasagerii trebuie lăsaţi să-şi continue drumul”.

Gitanas Nauseda, preşedintele Lituaniei, a acuzat Belarusul de „atitudine respingătoare” şi a solicitat eliberarea jurnalistului Roman Protasevici.

Ministru de Externe al Letoniei a declarat că acţiuunea Guvernului din Belarus „e contrară legilor internaţionale”, iar Germania a solicitat „explicaţii imediate”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Terorism de stat în Belarus: Lukașenko a deturnat un avion de pasageri pentru a aresta un ziarist de opoziție, de 26 de ani!

* Lazarus a mințit! A fost internat cu Covid, iar acum se află în izolare la domiciliu. „Stau cu Miliția la ușă!”

* La o zi după Ion Dichiseanu, a murit un alt mare actor: Bogdan Caragea, consăteanul lui Grigore Cartianu

* Sinecură și pentru Carmen Dan: a fost angajată la Uniunea Notarilor Publici din România! Bani mulți, muncă puțină

* Caracatița Firea: funcționari ai Primăriei Capitalei și notari au “prăduit” 45 de apartamente ale statului în centrul orașului. DNA i-a săltat pe toți

Tehnici mafiote: Dragnea a lăsat un plic cu 40.000 de euro pe bancheta din spate a mașinii, pentru aranjorul întâlnirii cu Trump

* Rechizitoriu DNA: Meleșcanu a fost complicele lui Dragnea în numirea ilegală a unui consul pentru 45.000 de euro

* Chirieac își apără finanțatorul: „E un dosar aberant. PSD a plătit cinstit 250.000 $ pentru vizita lui Dragnea în SUA”

Vanghelie, 11 ani și 8 luni de închisoare! Trebuie să returneze 15 milioane de euro, „rodul” luării de mită și al abuzului în serviciu

* Gigi Becali și-a pus antrenor după un singur criteriu: telefonul de la FCSB l-a găsit pe Todoran la mănăstire, „la duhovnic”! Dacă s-ar fi aflat la stadion, nu era bun

3 COMENTARII

  1. CRIMINALUL de Putin, PRIMITIVUL de Lukașenko, DESPOTUL ăla din China-comunistă, IDIOTUL din Coreea-de-Nord: ăștia sunt… LIDERII-IDEALI (Sic!), în viziunea tuturor OAMENILOR-de-GROTĂ de pretutundeni, inclusiv din România bineînțeles!!!

  2. Ce consecințe ? Cei infectati de virusul ciumei roșii nu văd nimic ilegal în treaba asta, din contră ei îi dau înainte cu „neamestecul în treburile interne ale unui stat suveran !!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here