Situaţia de la Chişinău este una gravă şi complicată deopotrivă. Chiar şi pentru oameni mai informaţi devine greu de înţeles ce se petrece în ţara-soră de la est. Asta şi deoarece datele problemei se schimbă de la o zi la alta.
Bunăoară, preşedintele Igor Dodon era până mai ieri tovarăş cu duşmanul său cel mai feroce de azi, oligarhul pro-rus Vlad Plahotniuc. Între timp, Dodon a acceptat validarea guvernului pro-european condus de Maia Sandu, pe care Plahotniuc îl contestă. Dar Guvernul şi Dodon însuşi au fost desfiinţaţi oficial de Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCRM), controlată de oligarh. Însă Guvernul şi Dodon nu recunosc decizia CCRM!
În această mare de informaţii bulversante, analiza lucidă şi competentă este absolut necesară. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române, a făcut o excelentă analiză într-un interviu pentru Digi 24.
- „Pentru a înțelege ce se întâmplă în Republica Moldova în aceste zile trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019, când la Chișinău au ajuns concomitent trei reprezentanți importanți: Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica de vecinătate și extindere, Dmitri Kozak, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru Republica Moldova (el este autorul celebrului plan Kozak, care propunea rezolvarea conflictului din Transnistria prin federalizarea Republicii Moldova, în anii când la putere la Chișinău se afla comunistul Vladimir Voronin – n.r.) și Bradley Freden, director în Biroul de afaceri pentru Europa de Est al Departamentului de Stat. Așa ceva nu s-a întâmplat, poate, niciodată”.
- „Această întâlnire, foarte semnificativă, a declanșat tot procesul despre care vorbim astăzi. „Este vorba despre o coaliție împotriva naturii, o coaliție care nu se numește la Chișinău coaliție, o alianță care vrea să dezoligarhizeze statul și care îl lasă pe dl. Vladimir Plahotniuc, care conducea până mai ieri Republica Moldova, fără instrumente de lucru”
- „Dl. Plahotniuc a pierdut din mână sau i-au căzut din mână bilele pe care încerca să le țină în aer concomitent: bila rusească, bila europeană, bila americană și bila Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, putem vorbi de o veritabilă revoluție, chiar dacă se petrece în Parlament. Putem vorbi și de o revoluție printr-un soi de parteneriat împotriva naturii, pentru că, ideologic vorbind, PSRM-ul, socialiștii dlui Dodon, și blocul ACUM, unul dintre lideri fiind Maia Sandu, sunt complet diferiți. Dar este vorba de un domn Plahotniuc care iese din scenă și odată cu el un mod de a se face politică în Republica Moldova”
- „De fapt, Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, așa-numitul „binom” Dodon-Plahotniuc, făceau toată politica la Chișinău într-o măsură atât de mare, încât au ajuns să-i irite și pe europeni, și pe ruși, și pe americani.”
- „Au venit toți pe teren și consecința este faptul că e o resetare. Din acest punct de vedere, sigur că sună ca o bătălie împotriva corupției, o bătălie care vrea să curețe R. Moldova, dar sunetul de fundal al evenimentelor de la Chișinău este, evident, geopolitic. Pentru că miza principală – și la asta va trebui să ne uităm – este cum va arăta vecinătatea din imediata apropiere a României, pentru că probabil se va discuta la un moment dat și de un tip de soluționare a conflictului înghețat din R. Moldova, și de o soluționare a conflictelor din Ucraina, deci zona ar căpăta o altă alură strategică asupra căreia trebuie să cadă de acord și americanii, și europenii, și rușii”
Risc de război civil!
Analistul geopolitic Dan Dungaciu a spus duminică, la Realitatea TV, că în Republica Moldova se poate ajunge la război civil.
„Acest guvern este un pas spre cea în termeni geopolitici de numește cordon sanitar, o zonă tampon între Rusia și UE/NATO, chiar dacă oameni precum Maia Sandu sau Andrei Năstase nu percep acest pericol, asta nu însemnă că planul Moscovei n-ar fi acesta. Cred că Moscova cunoaște și a mizat pe pe sentimentul profund de respingere a populației față de cuplul Dodon-Platotniuc, nici pe vremea lui Voronin nu a fost o presiune și un control atât de mare. Tocmai de aceea cetățenii nu cred că se vor pune, Plahotniuc nu mai poate mobiliza oamenii nici cu presiune, iar când va fi clar că a pierdut orice influență sau suport extern nici instituțiile nu-i vor mai fi aproape. E ca un bancomat, când nu mai dă bani, nu-l mai folosești sau ca un naș, când își pierde puterea, nu-l mai frecventezi”, a spus Dan Dungaciu, citat de stiripesurse.ro.