joi, noiembrie 7, 2024
AcasăNewsCare sunt cele 6 vaccinuri împotriva coronavirus, cât costă și ce eficacitate...

Care sunt cele 6 vaccinuri împotriva coronavirus, cât costă și ce eficacitate au comparativ cu cel antigripal

-

În scurt timp, numărul vaccinurilor anti-Covid disponibile în lume va crește la 6, după ce Johnson&Johnson va primi autorizarea de a pune în circulație propriul produs. Compania a depus marți, la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), o cerere oficială pentru a-i fi autorizat condiționat vaccinul pe piața UE.

Potrivit comitetului pentru medicamente umane (CHMP) al EMA, evaluarea noului vaccin s-ar putea încheia într-o lună, adică până la jumătatea lunii martie, dacă documentația este “suficient de completă și solidă”.

Vaccinul clasic împotriva gripei sezoniere are o eficacitate de 50-60%

Din acel moment, la nivel mondial vor fi disponibile 6 vaccinuri anti-Covid, fabricate de companii și țări diferite, cu tehnici de fabricație diferite. Între produse există deosebiri majore și ca eficiență.

Plecând de la reperul vaccinului antigripal clasic, care se produce de zeci de ani și e folosit de un număr uriaș de oameni regulat, vom trece în revistă eficacitatea celor 6 vaccinuri anti-Covid.

- Advertisement -

Vaccinul împotriva gripei sezoniere, folosit de foarte mulți oameni în fiecare an, are o eficacitate, măsurată la nivel global, de 50-60%, asta însemnând că reduce riscul de a face gripă cel puțin la jumătate. Potrivit unui articol publicat pe Reginamaria.ro, un studiu din 2014 arată că vaccinul antigripal a redus riscul cazurilor grave (de terapie intensivă) la copii cu 74%, iar la persoanele peste 50 de ani – cu 57%.

Prin comparație, vaccinurile anti-Covid au o eficacitate care pleacă de la 50% (CoronaVac – China) până la 94% (BioNTech/Pfizer – Germania/SUA).

CoronaVac (Sinovac) – eficiență 50,4%, tehnologie tradițională, se administrează în două doze, costă 3 euro

Vaccinul CoronaVac, produs de compania Sinovac din China, are o eficiență controversată. Producătorii săi insistă că ar avea eficiență de 78%, dar rezultatele testelor făcute pe voluntarii din Brazilia au relevat o eficiență de numai 50,4%, potrivit BBC. Studiile n-au fost prezentate și omologate de agenții neutre, iar Sinovac a replicat că în Brazilia și Indonezia s-a greșit administrarea. Produsul chinezesc a fost folosit pe piața internă și exportat în Turcia, dar și în țări din Asia de Sud-Est (Singapore, Indonezia). Nu se știe ce eficiență are împotriva noii tulpini a coronavirusului, apărută în Africa de Sud.

- Advertisement -

CoronaVac se administrează în două doze și a fost produs prin tehnica tradițională, un adenovirus inactivat și modificat ca să genereze răspunsul imunitar al organismului. Din acest motiv, este un vaccin ieftin – aproximativ 3 euro.

AstraZeneca – eficiență 69-82%, tehnologie tradițională, se administrează în două doze, costă 1,8 euro

Vaccinul AstraZeneca, produs de compania suedeză în colaborare cu cercetătorii de la Oxford, are o eficacitate estimată de 69-82% împotriva coronavirusului. Studiile au fost publicate, verificate, aprobate la nivel internațional, deci nu există semne de îndoială asupra sa.

A fost autorizat în Uniunea Europeană și Marea Britanie, vaccinările au început și sunt atent monitorizate. S-a constatat că eficiența sa împotriva noii tulpini din Africa de Sud este mai scăzută. Unele studii vorbesc de o protecție de doar 22-27%, dar deocamdată e prea devreme pentru concluzii definitive.

AstraZeneca se administrează în două doze și e produs prin tehnica tradițională și este un vaccin ieftin – circa 1,8 euro.

Johnson&Johnson – eficiență estimată de producători 66%, tehnologie nouă, se administrează într-o singură doză, costă 7 euro

Vaccinul Ad26.COV2.S, de la Johnson&Johnson, care ar urma să intre pe piața europeană din martie, e cel mai nou dintre aceste produse, iar compania americană spune că are o eficiență de 66% după teste pe 44.000 de voluntari. Nivelul protecției împotriva formelor moderate și severe de Covid-19 a variat: 72% în SUA, 66% în America de Sud, doar 57% în Africa de Sud.

Urmează să fie autorizat, dar acest lucru va fi clar abia după ce EMA va studia documentația. Rămâne de văzut ce eficiență va avea și în practică, atunci când va fi folosit masiv, inclusiv împotriva noii tulpine sudafricane a coronavirusului.

Johnson&Johnson a fost produs de Janssen Pharmaceutica (Belgia) în cooperare cu Deaconess Medical Center (Israel), se administrează într-o singură doză. Acest produs se bazează pe o tehnică nouă, dar diferită de cea aplicată la deja cunoscutele Moderna și BioNTech/Pfizer. Folosește instrucțiuni genetice pentru a programa producerea fragmentului de virus care conține celebrii “țepi”, însă nu prin ARN mesager (care nu pătrunde în celulele umane), ci prin ADN dublu-blocat.

Concret, cercetătorii au adăugat la un adenovirus gene ale coronavirusului care produc “țepii”. Adenovirusurile sunt virusuri comune, care produc cunoscuta răceală. În acestea au fost introduse instrucțiuni să producă și “țepii” Sars-Cov-2, dar au fost modificate astfel încât să nu se poată reproduce și deci nu pot provoca împolnăvirea oamenilor.

Vaccinul Johnson&Johnson va costa 7 euro.

Sputnik V – eficiență declarată de producători 92%, tehnologie tradițională, se administrează în două doze, costă 8 euro

Vaccinul Sputnik V, produs de un institut de stat din Rusia, este deja folosit în această țară și, de câteva zile, în Ungaria. S-au publicat rezultatele studiilor clinice și pare să aibă o eficiență de 92%. Rușii n-au cerut însă, deocamdată, autorizarea pe piața UE, deși au vorbit despre acest lucru.

Nu se știe ce eficiență are împotriva noii tulpini sudafricane a coronavirusului.

Se administrează în două doze și folosește tehnica tradițională, a adenovirusului inactivat și modificat.

Vaccinul Sputnik V se administrează în două doze și este unul ieftin – circa 8 euro.

Moderna – eficiență 91%, tehnologie nouă, se administrează în două doze, costă 15 euro

Vaccinul Moderna, produs de americani, a primit autorizația în UE, SUA, Canada și Marea Britanie și este deja administrat masiv. Eficiența sa este de circa 91%.

Nu se poate spune cu precizie ce protecție oferă împotriva noii tulpini sudafricane, dar se pare că este una bună, apropiată de eficiența împotriva celorlalte mutații apărute până acum.

Moderna se administrează în două doze și folosește o tehnică revoluționară, care presupune copierea unui fragment de ARN mesager care este injectat în mușchi. Acesta nu pătrunde în ADN-ul celulelor și nu-l modifică, dar se fixează de suprafața acestora și începe să producă “țepii” coronavirusului. Organismul recunoaște “inamicul” și reacționează, fabricând anticorpi.

Vaccinul de la Moderna se administrează în două doze și este unul destul de scump – aproape 15 euro.

BioNTech/Pfizer – eficiență de 94%, tehnologie nouă, se administrează în două doze, costă 12 euro

Vaccinul BioNTech/Pfizer, fabricat de prima companie (care e germană) și produs industrial de cea de-a doua (care e americană) este primul apărut pe piață și, până acum, cel mai mult folosit în Uniunea Europeană și Israel. Eficiența sa, deja verificată pe mase de sute de mii de oameni, este foarte bună – 94%, conform israelienilor, care au publicat rezultatele pe un eșantion de 600.000 de persoane. BioNTech/Pfizer e folosit masiv și în România, iar colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat marți, 16 februarie, că eficiența pe 250.000 de subiecți a fost de 87,7%.

Rămâne de văzut ce eficiență asigură contra noii tulpini sudafricane a Sars-CoV-2, dar primele estimări sunt că va fi una bună.

Vaccinul BioNTech/Pfizer se fabrică după tehnologie asemănătoare cu cel Moderna, se administrează în două doze și este unul destul de scump – 12 euro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -