BREXIT: probleme cu joburile pentru 900.000 de imigranţi din Uniunea Europeană

1
1482
Românii au depus masiv cereri de rezidenţă de tip nou

Aproximativ 900.000 de imigranţi din state ale Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie nu au depus deocamdată cereri pentru reglementarea situaţiei după retragerea ţării din UE, informează cotidianul The Guardian.

Estimările au fost făcute în contextul în care Parlamentul European a atras atenţia că cetăţenii europeni rămaşi în Marea Britanie după Brexit riscă să fie discriminaţi atunci când caută locuinţe ori locuri de muncă.

Potrivit datelor Ministerului de Interne de la Londra, până în decembrie 2019 doar 2,7 milioane de cetăţeni UE din Marea Britanie au depus cereri pentru statut reglementat.

Nu există date oficiale despre numărul cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie, dar potrivit estimărilor sunt circa 3-3,6 milioane de persoane, potrivit Mediafax, care citează cotidianul britanic amintit.

Nu se ştie exact la caeastă oră nici câţi cetăţeni români se află printre imigranţii cu probleme de integrare legală în Marea Britanie. Dar ce se ştie este numărul celor care şi-au depus cereri de rezidenţă în Regatul Unit tocmai pentru a fi „la adăpost”.

Românii, în topul cererilor de rezidenţă

Ministerul de Interne britanic a informat la finele anului trecut că până la data de 30 noiembrie, 411.000 de români au depus cereri pentru noul tip de rezidenţă după Brexit. Dintre acestea, 22.400 de solicitări au fost primite doar în luna noiembrie.

Potrivit autorităților britanice, dintre cele 2.592.800 de solicitări depuse de cetățenii UE, 2.230.900 au fost deja finalizate, 59% fiind pentru settled status, iar 41% pentru pre-settled status.

Cei mai mulţi cetăţeni UE care s-au înregistrat sunt polonezii, cu 483.800 de solicitări. Pe locul doi se află românii, cu 411.000 de solicitări.

Cetățenii UE care au avut reședința în Marea Britanie pentru cinci ani consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru settled status, iar cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani consecutivi vor fi eligibili pentru pre-settled status. După cei 5 ani de ședere continuă, aceștia vor putea să aplice pentru settled status, relatează Gazeta de România.

Înregistrarea trebuie făcută până la 30 iunie 2021 (pentru cetățenii UE aflați în Marea Britanie la data de 31 decembrie 2020), în cazul unui Brexit cu acord sau până la 31 decembrie 2020 (pentru cetățenii UE aflați în Marea Britanie la 31 ianuarie 2020), în eventualitatea unui Brexit fără acord.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moise Guran în 2015: „Nu detest nimic mai mult decât un jurnalist care îşi abandonează meseria pentru a intra în politică”

* Mesaj pentru Moise Guran din partea unui vechi coleg de la Europa FM: „Cade în păcatul jurnalistului intoxicat de propria lui faimă”

* Cristina Ţopescu şi-a găsit liniştea la Cimitirul Bellu. Cauza medicală care i-a grăbit sfârşitul

* Rareş Bogdan: „Moise Guran să doarmă cu pistolul sub cap!”. Despre venirea lui Tăriceanu în PNL: „Vine el, plec eu!”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here