Ludovic Orban: „Am decis să ne angajăm răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi”

1
1101
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a făcut joi anunțul mult-așteptat: Guvernul va încerca să impună alegeri locale în două tururi de scrutin, prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului. Reacția PSD-UDMR va însemna, aproape sigur, o moțiune de cenzură.

Anunțul lui Ludovic Orban:

  • „PNL susține alegerea primarilor cu 50% plus unul din voturile cetățenilor.”
  • „Acum doi ani am inițiat un proiect de lege pentru a transpune voința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unul. Proiectul a fost «parcat» neregulamentar în Parlament, la o defunctă Comisie de cod electoral, pentru a împiedica adoptarea de către plenul Camerei.”
  • „Ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi.”
  • „E vremea să facem ce ne cer oamenii. Sigur că acest lucru îi va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc. Guvernul are obligația de a îmbunătăți cadrul democratic.”
  • „De la instalarea Guvernului, am spus foarte clar că noi facem ceea ce e necesar, corect, democratic și ceea ce își doresc oamenii, nu potentații.”
  • „Probabil că mulți primari doresc alegeri într-un tur. Pentru a îmbunătăți performanța administrației locale, e vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unul din cetățenii dintr-o comunitate locală. Existența unui tur doi presupune negocierea unei majorități în Consiliul Local, care să permită realizarea proiectelor.”

Cu o zi înainte, președintele Klaus Iohannis a anunțat (după o discuție cu Ludovic Orban): „Pot să vă spun că în foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

AUDIO. Modelul „Rareș Bogdan”. Moise Guran: „Renunț definitiv la cariera de jurnalist pentru a-mi asuma un rol politic”

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine, ma bucur ca v-ati decis la acest pas riscant, insa PNL castiga in orice situatie. Sunt curioasa daca intr-adevar ar putea trece o motiune de cenzura impotriva guvernului Orban, si cei care-ar vota-o sa fie imediat vazuti de o tara intreaga asa cum sunt : niste hoti ordinari care vor sa se aleaga foarte usor si sa controleze conducta de bani publici prin primari alesi cu 14% din electoratul unui oras, cum s-a intamplat in Bucuresti. Sa vedem daca risca psd sa ajunga iar la butoane, si sa caute ei resursele pentru dublarea alocatiilor si-a pensiilor, sa vedem daca le mai da cineva vreun ban imprumut prin Europa, sa vedem daca au curaj sa faca asta, cata vreme stau cu un interimar si-ntr-o gramada de gasti ce-si sar la gat una alteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here