BOR, reacție agresivă după anularea pelerinajului de Sf. Dumitru: “Ofensator! Aroganță și autarhism decizional!”. Apelul la rațiune al premierului este ignorat

2
1619
Așa a fost anul trecut la pelerinajul de Sfântul Dumitru, în București. Evenimentele de la Iași, de acum o săptămână, au arătat că Biserica nu poate și nici nu e convinsă că trebuie să impună alte condiții la pelerinaj, cu respectarea strictă a condițiilor de prevenire a răspândirii epidemiei

Apelurile la rațiune și responsabilitate ale premierului Ludovic Orban, făcute ieri, când a anunțat că din cauza ascensiunii pandemiei se anulează și pelerinajul de Sfântul Dumitru, au fost ignorate de Biserica Ortodoxă. La foarte scurt timp după anunțul primului ministru, reprezentanții Patriarhiei au reacționat agresiv, folosind cuvinte precum “exerciții negative de imaginație realmente ofensatoare”, “aroganță”, “autarhism decizional”, „excesiv superior dispreț” și invocând “suspendarea libertății religioase”.

În discursul BOR reapare astfel, voalat, teza conspiraționistă a persecuției religioase a românilor în propria lor țară.

Premierul Orban a cerut înțelegere din partea Bisericii într-un moment în care înghesuiala din autocare și de la cozi ar periclita mai ales viața oamenilor în vârstă

Așa cum Ziaristii.com a scris încă de ieri, premierul Orban a decis, în fața puternicei ascensiuni a epidemiei de coronavirus (Bucureștiul e pe primul loc în țara la rata de răspândire a virusului, luni având coeficientul 2,66), să ia măsuri de precauție și să fie anulat, anul acesta, pelerinajul organizat de Sfântul Dumitru (26-27 octombrie). Orban: „Sunt om credincios, respect biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje, sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari. Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul, în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm.

Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. După aceea, sunt foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfăşoară şi care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea“.

Apelurile la rațiune au rămas fără ecou: Biserica a reacționat violent, reluând la nivel oficial teza conspiraționistă a persecuției religioase

Apelurile la rațiune și la responsabilitate, explicațiile date de premier și realitatea concretă n-au avut însă nicio rezonanță la Patriarhie. În foarte scurt timp a apărut o primă reacție din partea purtătorului de cuvânt, preotul Vasile Bănescu, acesta acuzând Guvernul într-un limbaj deosebit de dur. Se remarcă în primul rând reluarea temei conspiraționiste potrivit căreia “cineva” îi persecută religios pe români în propria lor țară – chiar dacă referirea este voalată.

Într-o știre publicată pe Basilica.ro, site-ul oficial al Patriarhiei, Vasile Bănescu declară: “Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”.

Referindu-se direct la premier, fără a-i pronunța numele, Bănescu afirmă: “Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare“.

„Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni“

BOR reproșează Guvernului faptul că nu a fost consultată nici în privința anulării pelerinajului de la Iași, de Sfânta Parascheva, nici acum: “Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum. Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”.

Reacția Bisericii era însă previzibilă. Riposta BOR a fost vehementă și chiar amenințătoare și acum câteva zile, când s-a decis anularea pelerinajului de anul acesta la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași (miercuri, 14 octombrie). Desfășurarea evenimentelor în primele zile (înainte de introducerea măsurilor restrictive) arătase că organizatorii de la Mitropolia Moldovei nu au capacitatea să asigure respectarea măsurilor de precauție.

Cu toate acestea, Biserica a reacționat nepotrivit, reclamând că măsurile de prevenire a răspândirii virusului sunt persecuții religioase și că sărutarea raclei nu îi poate îmbolnăvi pe credincioși.

Chemați la luptă de Mitropolitul Moldovei și chiar de Patriarhul României, sute de oameni – între care numeroși călugări și preoți – au ieșit în stradă în weekendul trecut, protestând împotriva anulării pelerinajului. Adunările au fost deturnate rapid de conspiraționiști, ajungându-se la scandări împotriva măștii de protecție, împotriva străinilor și a Guvernului.

Explicațiile lui Stelian Tănase: “E de fapt un conflict pentru stăpânirea sufletelor credincioșilor

O explicație a ceea ce se întâmplă chiar în acest moment a fost oferită acum câteva zile, pe contul său de Facebook, de istoricul și scriitorul Stelian Tănase, care vorbea despre tensiunea izbucnită după anularea pelerinajului la Sfânta Parascheva: „(…) E de fapt un conflict pentru stăpînirea sufletelor credincioșilor. Pe de o parte Mitropolia, pe de alta Administrația. Fiecare parte are nevoie să facă un gest de autoritate, ca să-l declaseze pe celălalt. E o poveste cu bătaie lungă, nu un simplu incident, cum pare la prima vedere.
Mitropolitul Teofan a devenit brusc vocal, cred cu permisiunea/ la îndemnul lui Daniel – fost mitropolti al Moldovei si Bucovinei- care intelege exact mizele acestui joc. (…) Județul Iasi este un focar de infectie, deja pe locul 4. Iesirea mitropolitului nu mi se pare aducătoare de bine. Nu aduce alinare sufleteasca – proferează amenințări. Nu adună oamenii laolaltă, îi stirneste pe unii impotriva celorlalti. Și asta nu-i a bună! Așteptam de la Biserica Ortodoxă cu totul altceva
“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Soțul judecătoarei „anti-botniță” din Piatra Neamț a adus un autocar cu moldoveni în Piața Universității, ca să nu fie „îmbotnițați”. El a găsit vinovații pandemiei: masoneria, „cârpa”, „musulmanu’”

Triplă lovitură a Guvernului Orban, pe relația SUA: autostrada și calea ferată Constanța – Gdansk, Centrala de la Cernavodă și finanțarea cu 7 miliarde de dolari

2 COMENTARII

 1. Popii au facut-o pe prostii. Oficial au repetat recomandarile expertilor, in practica au facut fix ce au facut dintotdeauna. Se vedea clar ca nu sunt respectate regulile, in timp ce ei repetau apasat ca se respecta.

  Acum li s-a dat peste nas si au inceput sa maraie.

  Realitatea este ca ei isi doresc o catastrofa nationala pentru a putea cere ruperea de Europa. Ei se tem ca altfel vor deveni cu totul irelevanti si ar prefera o nenorocire, sacrificand chiar buna parte din multii enoriasi nu tocmai teferi la minte, folositi pe post de arme biologice.

  Dovada la ceea ce spun este numarul mare de preoti infectati, in timp ce multi au murit. Numar pe care atat autoritatile cat si biserica il tine ASCUNS!

  PSD, BOR si fostii securisti reprezinta o alianta mai degraba fanariota decat comunista. Acest moment este similar cu cel de la 1848.
  Maraiala asta a popilor arata clar doua lucruri:
  – cat de mare este setea de avutie a acestora
  – pe ce pozitie antiromaneasca se situeaza biserica in momentul de fata

  De aceea ceea ce face biserica este TICALOSIE PURA. Enoriasii si popii nu tocmai teferi la minte sunt iresponsabili. Inaltii si peseii sunt ticalosi si corupti pana in maduva oaselor, in buna traditie crestin-ortodoxo-fanariota.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here