duminică, aprilie 14, 2024
AcasăNews“Mitropolitul nu aduce alinare sufletească, proferează amenințări. Stârnește pe unii împotriva celorlalți....

“Mitropolitul nu aduce alinare sufletească, proferează amenințări. Stârnește pe unii împotriva celorlalți. Nu-i a bună!” Stelian Tănase, îngrijorat de tensiunile din jurul pelerinajului la Sfânta Parascheva

-

Scriitorul și istoricul Stelian Tănase observă cu îngrijorare creșterea tensiunilor în jurul pelerinajului la Sfânta Parascheva. Într-o scurtă analiză postată pe contul său de Facebook, Stelian Tănase spune că e, de fapt, o demonstrație de forță din partea BOR, care încearcă astfel să-și marcheze teritoriul. Numai că declarațiile amenințătoare ale prelaților ortodocși nu fac, spune Tănase, decât se semene vrajbă și tensiune.

Autoritățile, constrânse de ascensiunea epidemiei de coronavirus, au restrâns accesul la moaște, de sărbătoarea Cuvioasei Sfânta Parascheva, la persoanele din județul Iași. Prelații Bisericii Ortodoxe au pus tunurile pe factorii politici de decizie, încercând să-i determine să ridice restricțiile.

Analiza lui Stelian Tănase

Stelian Tănase, unul din liderii Pieței Universității în 1990, privește evenimentele și prin prisma mai largă a istoriei, nu doar în contextul de moment. FOTO: Facebook Stelian Tănase

Imaginile teve de la Iași par a fi dintr-un oraș sub stare de asediu. Lume înghesuită pe lângă zidurile Mitropliei. Aici se află racla cu moaștele Sfintei Parascheva, păzită de jandarmi ca în vremuri de restriște. Jandarmii sunt încordați, au ridicat filtre, legitimează pe toată lumea. Nu ai buletin de Iași – ești trimis acasă. Situația este tensionată. E, de fapt, un conflict pentru stăpânirea sufletelor credincioșilor. Pe de o parte Mitropolia, pe de alta Administrația. Fiecare parte are nevoie să facă un gest de autoritate, ca să-l declaseze pe celălalt. E o poveste cu bătaie lungă, nu un simplu incident, cum pare la prima vedere.
Mitropolitul Teofan a devenit brusc vocal, cred cu permisiunea / la îndemnul lui Daniel – fost mitropolti al Moldovei și Bucovinei -, care înțelege exact mizele acestui joc.

Ce zice Teofan. «S-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine decât închinători. (…) Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă aşa ceva. Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare şi de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare. Credincioşii au suportat restricţii severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are însă o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni»…

- Advertisement -

Mda, Mitropolia ar fi trebuit să fi evite acest ton belicos. Nu e în spirit creștinesc, nici cu grijă față de om. Ar fi făcut mai bine să anunțe, de pildă, că finanțează în regim de urgență ridicarea și echiparea unui spital în care să fie tratată nenorocirea care ne-a lovit. Județul Iași este un focar de infecție, deja pe locul 4. Ieșirea mitropolitului nu mi se pare aducătoare de bine. Nu aduce alinare sufleteasca, proferează amenințări. Nu adună oamenii laolaltă, îi stârnește pe unii împotriva celorlalți. Și asta nu-i a bună! Așteptăm de la Biserica Ortodoxă cu totul altceva. Toți suntem necăjiți / speriați de ce se întâmplă, nu doar clerul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

De ce face spume Gâdea: Clotilde Armand taie finanțarea Antenei 3 și cere înapoi banii dați ilegal de Tudorache

- Advertisement -

3 COMENTARII

 1. Nu seamana nici o vrajba. Seamana distantare in fata valului de prostie, ticalosie si lacomie.

  Pentru unii chiar forteaza momentul raspunsului la o intrebare grea.

  Ce esti mai intai? Roman sau crestin?
  Societatea romaneasca a amanat 300 de ani un raspuns definitiv. Poate chiar mai mult.

  Demonstratia de prostie a ierarhilor ortodoxi, imbolditi de controllerii lor de la Moscova, vine pe fondul scandalurilor de coruptie, furt, sodomie si viol. Vine pe fundalul unei orientalizari gretoase a cultului, ca nu mai stii tu, roman daca esti la slujba in Romania sau in pustia Sinaiului ori prin Damasc.

  Ca si PSD, biserica ortodoxa este o organizatie antinationala si antiromaneasca.

 2. Acuma, la modul cel mai serios, cine-i impiedica sa se inchine si sa spuna rugaciuni pe toti oamenii astia? Nimeni, sa se inchine acasa, fara sa strabata tara in lung si-n jos, inghesuiti prin microbuze, si ducand virusul cu ei. Iar mitropolitii astia sunt niste nesimtiti, punga bisericii s-a usurat din martie incoace, iar ei tin s-o umple cu orice risc. Ba mai mult, ameninta si pe viitor cu un adevarat razboi religios in Bucuresti, pe 25 octombrie, daca nu sunt lasati sa tina pelerinajul la Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestiului. Doamne, doamne, si-au pierdut mintile popii astia, si intarata credinciosii, mai ramane sa spuna ca masca e botnita, si nu se aude rugaciunea ca lumea!

 3. Sunt de acord cu Stelian Tanase. As spune chiar maimuult. Cred ca nu neaparat religia Ortodoxa, dar de ceva timp, institutia BOR se cam indeparteaza de esenya crestinismului.
  Mai mult, exte in buna parte responsabila de comportamentul retrograd al poporului roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -