Se anulează și pelerinajul de Sfântul Dumitru în București. Premierul face apel la rațiunea prelaților Bisericii Ortodoxe, în condițiile ascensiunii pandemiei

1
903
Mulțimi mari de oameni participă, în mod tradițional, la sărbătoarea Sfântului Dumitru, în București. Din cauza pericolului de răspândire a virusului, pelerinajul a fost anulat în acest an. FOTO: Basilica.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că se anulează și pelerinajul de Sfântul Dumitru din București, după măsura similară luată în privința celui de la Sfânta Parascheva din Iași, în condițiile ascensiunii abrupte a epidemiei de Covid-19. Șeful Guvernului a menționat că, deși este credincios, nu poate pune în pericol viața oamenilor și a făcut apel la rațiune și responsabilitate din partea prelaților Bisericii Ortodoxe.

Pelerinajul de Sfânta Parascheva ar fi trebuit să se desfășoare zilele acestea la Iași, punctul culminant fiind miercuri, 14 octombrie, dar din cauza pericolului infectării, autoritățile au restrâns accesul la racla cu moaște doar pentru locuitorii județului. Sărbătoarea de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir era programată pentru 26 octombrie, în Dealul Mitropoliei din București. A doua zi, pe 27 octombrie, este Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, ocazie cu care, de asemenea, se face pelerinaj.

În condițiile în care conducătorii Bisericii au reacționat vehement și chiar amenințător după anularea pelerinajului la Sfânta Parascheva, premierul Ludovic Orban a încercat să transmită un apel la rațiune: „Sunt om credincios, respect biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje, sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari. Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul, în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm.

Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. După aceea, sunt foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfăşoară şi care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea“.

Instigați de lideri ai bisericii precum Patriarhul Daniel, conducătorul BOR, și mitropolitul Teofan, al Moldovei, sute de oameni au ieșit în stradă în weekendul trecut, protestând împotriva anulării pelerinajului la Sfânta Parascheva. Adunările au degenerat rapid în manifestații antiguvernamentale, vehiculându-se intens tot felul de conspirații – multe, provenind din propaganda rusească.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Soțul judecătoarei „anti-botniță” din Piatra Neamț a adus un autocar cu moldoveni în Piața Universității, ca să nu fie „îmbotnițați”. El a găsit vinovații pandemiei: masoneria, „cârpa”, „musulmanu’”

Cam mulți basarabeni la protestul Covidioților! Și-a activat Rusia agenții pentru a produce anarhie în România?

Triplă lovitură a Guvernului Orban, pe relația SUA: autostrada și calea ferată Constanța – Gdansk, Centrala de la Cernavodă și finanțarea cu 7 miliarde de dolari

VIDEO. Protestul pro-moaște, deturnat de conspiraționiști. S-a scandat împotriva străinilor și a măștii de protecție

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here