Soledar a fost cucerit cu pierderi teribile pentru ruși – 20.000 de victime. Mercenarii Wagner aproape că au fost exterminați și se discută absorbirea lor în armata rusă

0
3383
Prigojin (dreapta) s-a filmat la Soledar, ca să transmită că mercenarii săi au cucerit orașul și să facă aluzie că reprezintă o forță militară mai bună decât armata rusă

Pierderile suferite de ruși la cucerirea orășelului Soledar sunt de-a dreptul îngrozitoare – se discută de pierderea a circa 20.000 de soldați, din care cel puțin 4-5.000 au fost uciși, raportează mai multe surse neoficiale din ambele tabere. Mercenarii Wagner ai oligarhului Evgheni Prigojin au fost aproape exterminați, iar acum, în loc ca succesul să întărească poziția patronului, pierderile îl fac mult mai vulnerabil.

În acest moment se discută însăși păstrarea acestei organizații. Canale de Telegram pro-ruse scriu că Prigojin personal a luat avionul către Sankt Petersburg, unde e posibil să aibă discuții cu Putin vizavi de soarta organizației sale.

Există două posibilități, scriu bloggerii militari pro-ruși. Prima ar fi ca forțele decimate ale mercenarilor Wagner să primească recruți din noul val de recrutări care e așteptat cât de curând, existând posibilitatea ca aici să ajungă aceia care sunt recalcitranți și refuză să meargă la război. Respectivii ruși vor fi încadrați în unități disciplinare, Wagner funcționând după reguli mult mai dure decât armata rusă și în afara cadrului legal.

O a doua variantă, de care se tem toți cei din organizație, este ca Wagner să fie dizolvat în armata regulată rusă.

Această soluție s-a conturat din cauza pierderilor uriașe înregistrate la Soledar. Orașul nu e încă total ocupat e ruși, partea sa vestică aflându-se în continuare în mâinile ucrainenilor. Prigojin a ținut în ultimele 6 luni ca Wagner să poarte pe cont propriu operațiunea ofensivă contra zonei Bahmut – Soledar, ca să arate că trupele sale sunt superioare armatei ruse. Până la urmă, Soledar a fost cucerit cu pierderi colosale, dar Bahmut se află mai departe în mâinile ucrainenilor și Wagner nu mai are resurse umane pentru un nou asalt mult mai dificil.

Istoricul militar și cercetătorul britanic Chris Owen a descris situația într-un text mai amplu, după studierea surselor rusești. Textul îl puteți citi mai jos.

„Toată lumea se roagă să nu fie nevoită să repete totul cu Bahmut – scara este gigantică în comparație cu Soledar. Și încă nu există forțe proaspete, nici aprovizionarea cu obuze nu a fost rezolvată cu Ministerul Apărării“

„Aparentul succes al Grupului Wagner în capturarea orașului Soledar pare să fi fost o victorie pyrrhică, mercenarii suferind pierderi atât de masive încât se pare că viitorul și capacitatea lor de a-și reveni sunt acum puse sub semnul întrebării.

S-a raportat anterior că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a văzut în asaltul asupra Soledar o modalitate de a-și întări poziția împotriva Ministerului rus al Apărării. Cu toate acestea, pierderile suferite de Wagner pot face acum acest lucru mai dificil.

Canalul rusesc de Telegram VChK-OGPU scrie că o sursă i-a spus că Prigojin a plecat la Sankt Petersburg pentru a discuta soarta organizației Wagner, posibil cu Putin. Sursa spune: «Există suspiciuni că Wagner va fi dizolvat în cadrul armatei. Trupele armatei ruse din Soledar sunt acum atât de răspândite încât nu este foarte clar pe cine blochează: pe „muzicieni” [Wagner] sau pe Forțele Armate ale Ucrainei. Prigojin a zburat „gri”, dar promite să se ocupe de situația de la vârf. Cu siguranță nu pare a fi o victorie».

De asemenea, se pare că Wagner are probleme majore în a-și înlocui pierderile. Potrivit sursei, «au început noi raiduri în zone (penitenciare – n. red.), dar este ca o lingură care scormonește pe fundul unei oale goale. Toți cei care puteau fi recrutați au fost luați mai devreme. Au existat calcule la Wagner că li se vor da „500” (dintre cei care refuză să lupte – n. red.), dar până acum acest lucru s-a împotmolit. Prigojin speră să după problema până la capăt. Și ei așteaptă o nouă mobilizare, care ar trebui să adauge (mai mulți) „500”».

Rezultatul bătăliei de la Soledar se pare că nu a întărit poziția lui Prigojin atât de mult pe cât sperase mai devreme. «Prigojin a încurajat pe toată lumea, dar există sentimentul că și-a pierdut încrederea în poziția sa, așa că accentul se mută de pe câmpul de luptă pe politica informațională. Acum, munca principală va fi făcută de acei oameni ai săi care se ocupă de mediatizare. O altă atitudine este aceea de a nu provoca armata. De asemenea, este interzis să-l înjuri pe Gherasimov (generalul numit la comanda forțelor armate ruse din Ucraina – n. red.). Toată lumea se roagă să nu fie nevoită să repete totul cu Bahmut – scara este gigantică în comparație cu Soledar. Și încă nu există forțe proaspete, nici aprovizionarea cu obuze nu a fost rezolvată cu Ministerul Apărării. În plus, la Kreminna-Svatove, „muzicienii” trebuie să se apere… Toată lumea așteaptă marea mobilizare și totul se va clarifica după ea. În special, dacă Wagner va primi 500»”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Codrin Ștefănescu se retrage din politică pentru că „este grav bolnav”. „Partidul lui Dragnea” ajunge pe mâna lui Liviu Pop

* VIDEO. Sforăitul gros al ministrului Petre Daea, în direct, la Antena 3. Râsete și ghionturi în studio. PSD-istul zice că o fi sforăit altul!

* Un nou kompromat împotriva Emiliei Șercan. Pe Facebook se plătesc reclame care o calomniază pe jurnalistă, promovând un site-fantomă, cu “anchete” nesemnate

* Omul PSD, Mitulețu Buică, a demisionat de la conducerea Autorității Electorale Permanente după ce a fost prins că și-a angajat cumnata în instituție

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* A căzut primul cap din Mafia TVR Sport. Oprean, bișnițarul de bilete, și-a dat demisia ca să scape de cercetarea disciplinară, dar nu poate scăpa de ancheta penală. Panică printre complicii săi: oare îi va „turna”?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.