Rușii l-au împușcat pe dirijor! Artistul refuzase să cânte „binefacerile” aduse de invadatori în Herson

0
1343
Iuri Kerpatenko

Militarii ruși au împușcat un muzician ucrainean în propria casă, după ce acesta a refuzat să participe la un concert în regiunea Herson, ocupată parțial și anexată de putiniști, a anunțat Ministerul Culturii de la Kiev, preluat de publicația britanică The Guardian.

Dirijorul Iuri Kerpatenko (46 de ani) a refuzat să participe la un concert „organizat de ocupanți pentru a demonstra așa-numita «îmbunătățire a vieții pașnice» în Herson”, a declarat ministerul ucrainean, printr-un comunicat, pe pagina sa de Facebook.

Concertul din 1 octombrie ar fi trebuit să fie susținut de Orchestra de cameră Gileya, al cărei dirijor principal era Kerpatenko, care „a refuzat categoric să coopereze cu ocupanții”, se arată în comunicat.

Iuri Kerpatenko, care era și dirijorul principal al Teatrului de Muzică și Dramă „Mykola Kulish” din Herson, a postat mesaje sfidătoare pe pagina sa de Facebook până în luna mai.

Membrii familiei lui Kerpatenko, aflați în afara zonei ocupate din Herson, ar fi pierdut contactul cu dirijorul în septembrie.

După asasinarea lui Kerpatenko, Procuratura regională din Herson a lansat o anchetă oficială „pe baza încălcărilor legilor și obiceiurilor războiului, combinate cu omor intenționat”.

Condamnarea asasinatului a venit rapid din partea artiștilor ucraineni și internaționali.

„Istoria Rusiei care a impus o politică de «a se conforma sau a muri» împotriva artiștilor nu este nimic nou. Are o istorie care se întinde pe o sută de ani”, a spus dirijoarea finlandezo-ucraineană Dalia Stasevska. Luna trecută, aceasta urma să dirijeze „Last Night of the Proms” la Albert Hall din Londra, dar spectacolul a fost anulat din cauza morții Reginei Elisabeta a II-a.

„Am văzut prea multă tăcere de la colegii ruși. Ar fi acesta momentul ca muzicienii ruși, în special cei care trăiesc și lucrează în străinătate, să facă un pas, în sfârșit, și să ia poziție împotriva acțiunilor regimului rus în Ucraina?”, a intervenit Dalia Stasevska.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Masacru într-o cazarmă putinistă: 30 de morți după ce rușii și tadjicii s-au mitraliat între ei, din motive religioase! Scandalul a pornit de la un colonel care a spus că Allah era „un laș”

* Rușii rămân fără rachete de înaltă precizie. „Din totalul pe care l-au avut pe 24 februarie, mai sunt 25-28%”

„Ucraina va elibera Crimeea cel târziu vara viitoare. Aceasta este ultima iarnă în care Rusia va mai perturba economia Europei” – fostul comandant al trupelor SUA în Europa

* „Săgeata Rusiei” recidivează. Răcnete isterice la RTV: „RoExit! Marș! Marș afară! Voi milita să ieșim din Uniunea Europeană!”

* Ministrul Bode și-a făcut lucrarea de doctorat cu fragmente copiate de pe Wikipedia, acuză USR! Lucrarea demnitarului fusese ascunsă o vreme

* VIDEO. Pensiile ar putea fi crescute și cu 27%, conform PNRR-ului stabilit cu Comisia Europeană, dar PSD le mărește doar cu 10%!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here