Avertismentul profesorului Naumescu: pentru România urmează o perioadă crucială. Cele trei scenarii posibile și consecințele lor

5
1168
Profesorul Valentin Naumescu (în cămașă albastră) este printre cei mai buni analiști de politică externă și relații internaționale din România

Profesorul Valentin Naumescu, unul dintre cei mai buni specialiști în relații internaționale din țara noastră, avertizează că România a ajuns la o răscruce în existența sa, anul 2024 urmând să afecteze major destinul întregii națiuni pentru o perioadă lungă de acum înainte. Sub titlul „ROMÂNIA EXASPERATĂ. Greul politic abia urmează!”, Naumescu face o scurtă analiză, decelând trei scenarii posibile. Două dintre ele sunt distrugătoare pentru viitorul României. Unul singur oferă speranță, dar acesta este și cel mai puțin probabil, spune profesorul.

Pentru a evita căderea României într-un haos cleptocratic către care ne împing PSD și PNL ori pentru a nu ajunge o societate isteric anti-occidentală, cu naționalism controlat de Rusia, e nevoie de mobilizarea părții responsabile și pro-europene a populației. Dar forțele de dreapta care pot face ceva ca să coaguleze aceste energii nu se mișcă și deja începe să fie prea târziu, observă Naumescu, el concluzionând că n-avem soluții politice.

Mai jos, analiza concisă a expertului.

„ROMÂNIA EXASPERATĂ. Greul politic abia urmează!

Cum va răbufni politic „România exasperată” de nerespectarea regulilor, de corupție, de eșecul statului (poliție, justiție, administrație publică, educație), de calitatea slabă a partidelor?

Văd trei variante posibile:

  1. Absenteism masiv în 2024, prezență la vot SUB 35-40% (în 2019 la europarlamentare a fost 49%), delegitimarea indirectă a instituțiilor democratice, refuzul societății de a mai susține clasa politică actuală prin ignorarea alegerilor, „refugierea” cetățenilor în apatie și „soluții individuale”, cu deteriorarea calității spațiului public asociativ;
  2. Creșterea toxică în continuare a AUR, la peste 20% în alegerile europarlamentare, parlamentare naționale și prezidențiale, și deturnarea sensului nemulțumirilor din societate într-un curent isteric anti-occidental, în naționalism steril și extremism, manipulat de Rusia și de agenții ei toxici de influență din România, probabil cea mai rea dintre toate perspectivele alternative care ne stau în față;
  3. Trezirea părții responsabile, educate și pro-occidentale a societății românești și mobilizarea ei în susținerea unui proiect civico-politic nou, centrist și rațional, de coaliție. Ar fi scenariul cel mai bun, dar este și cel mai puțin probabil. Începe să fie prea târziu pentru 2024! Poate pentru 2028 vom avea o nouă ofertă politică, cu un proiect credibil, care să reconstruiască speranțele prin implicarea unor oameni serioși și realiști politic.

Cu atât mai regretabil este că valul de implicare civico-politică din 2017-2019, în care mulți adulți tineri din clasa mijlocie educată urbană își puseseră speranțele, a fost risipit de câțiva lideri politici extrem de slabi, neinspirati sau egocentrici, cărora nu le voi da numele aici, pentru că oricum nu mai contează.

Dezamăgirile s-au ținut lanț, de la șefi de partide la însuși Președintele republicii, care a „abdicat” de la misiunea cu care a fost investit de alegătorii anti-PSD. Iar mediocritatea politică s-a instalat în partide și la guvernare, în locul speranțelor de înnoire.

Greșelile, naivitatea, orgoliile, interesele personale sau poate nepriceperea lor politică după 2017 încoace, când se putea crea o forță politică și apoi o guvernare de bună calitate după 2020, le vom plăti cu toții și le va plăti România întreagă cel puțin până în 2028.

Greul politic în România abia urmează! Deocamdată nu avem soluții politice.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Al doilea „Colectiv” în guvernările Iohannis-PSD: doi morți și 56 de răniți în iadul de la Crevedia. Afacerea criminală a primarului PSD din Caracal

* Filiera mafiei PSD care a asigurat protecția „baronilor gazului” din Caracal. Primarul-nabab e omul lui Paul Stănescu

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* Evul Mediu PSD: Ciolacu și „baronii gazului” din clanul Doldurea, zugrăviți ca voievozi împreună cu Brâncoveanu și Basarab într-un tablou din restaurantul primarului de Caracal!

* Toți știau ce se întâmpla la stația GPL ilegală a primarului PSD! Martori: mirosea a gaz tot timpul, poliția păzea intrarea. 7 instituții fuseseră sesizate, dar plângerile au fost „îngropate” până când totul a sărit în aer

* Imensa nesimțire a lui Ciolacu, întrebat despre primarul PSD care patrona bomba cu gaz de la Crevedia: „Și eu sunt fiul cuiva, fiecare dintre noi e copilul cuiva. Nu e în atribuția mea de serviciu să iau legătura cu tatăl nimănui”

* Bancuri cu PSD: Ciolacu îl dă afară din partid pe primarul din Crevedia, dar nu și pe cel din Caracal, patronul stației GPL ilegale care a sărit în aer și mare sponsor al partidului!

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.