miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsAvem toate tulpinile periculoase de Covid-19: cea braziliană (de o zi), cea...

Avem toate tulpinile periculoase de Covid-19: cea braziliană (de o zi), cea sud-africană (de 4 zile) și cea britanică (de două luni)

-

În decurs de trei zile, de vineri până luni (5-8 martie), în România au fost depistate primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană și cea braziliană ale virusului SARS-CoV-2. Se întâmplă la două luni după ce ne-am „pricopsit” cu tulpina britanică, devenită între timp dominantă în România.

Aceste trei tulpini sunt considerate cele mai periculoase dezvoltări ale virusului pornit din China în urmă cu mai bine de un an.

Prezența tulpinii britanice și a celei braziliene, au fost confirmate de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Aceeași instituție medicală a raportat și primul caz de Covid chinezesc în România (via Italia), în urmă cu un an.

În schimb, tulpina sud-africană a fost depistată de o rețea medicală privată, MedLife.

Când au fost depistate primele tulpini de SARS-CoV-2 în România

 • 26 februarie 2020: primul caz de Covid-19, origine China (un bărbat din județul Gorj).
 • 8 ianuarie 2021: primul caz de tulpină britanică (o femeie din județul Giurgiu).
 • 5 martie 2021: primele două cazuri de tulpină sud-africană (o femeie din București și un bărbat turc din Pitești).
 • 8 martie 2021: primele două cazuri de tulpină braziliană (doi bărbați din București).

Tulpina braziliană: doi bărbați din București

Primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană de coronavirus, în România, au fost confirmate luni, 8 martie. Secvențierea probelor s-a făcut la Institutul „Matei Balș”. Ambele cazuri confirmate sunt din București. Într-unul dintre cele două cazuri, sursa infectării nu a putut fi stabilită.

- Advertisement -

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu Covid-19. Sursa infectării nu a fost stabilită, arată Institutul Național de Sănătate Publică.
Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi.

Anchetele epidemiologice pentru cele două cazuri sunt în desfășurare.

Tulpina sud-africană: românul din București și turcul din Pitești

Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus, în România, au fost confirmate vineri, 5 martie. Secvențierea a fost făcută în laboratoarele MedLife.

- Advertisement -

Tulpina sud-africană este mai puțin sensibilă la vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate.

MedLife a anunțat că, dintr-un lot de 93 de probe analizate, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică. Infectarea cu tulpina sud-africană a fost confirmată la un pacient din București și la unul din Pitești.

Primul caz confirmat cu tulpina sud-africană este o femeie din București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de Covid-19, din care unul confirmat cu B.1.351 (tulpina sud-africană).

Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, infectat în județul Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată, precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

Și acest eșantion studiat de MedLife confirmă faptul că tulpina britanică (72 din 93 de cazuri, adică 77,4%) este mult mai transmisibilă decât vechile variante, devenind dominantă în acest moment pe teritoriul României.

Creșterea continuă a ratei de infectare în ultima perioada și a numărului de pacienți internați la ATI întărește faptul că tulpina din Marea Britanie a devenit dominantă pe teritoriul țării.

Vaccinarea și măsurile de siguranță – purtarea măștii, igiena mâinilor și distanțarea socială – rămân esențiale pentru a reduce impactul valului 3 al pandemiei.

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva mutației sud-africane?

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie 2020 în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

Cu toate că s-a tot vorbit despre eficiența limitată a vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, specialiștii atrag atenția că nu există suficiente dovezi care să indice ineficiența anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană).

În plus, un studiu realizat în Africa de Sud arată că, deși eficiența vaccinului AstraZeneca este mai mică în fața acestei mutații, nicio persoană din eșantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecția cu SARS-CoV-2 și nici nu a murit.

De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a virusului cu ajutorul vaccinului.

„În acest moment se fac eforturi uriașe la nivel mondial pentru testarea eficacității vaccinurilor contra noilor tulpini ale virusului, rămâne de văzut care vor fi rezultatele și deciziile pe termen lung. Însă ce ar trebui să urmărim, de fapt, este dacă vaccinurile reduc numărul cazurilor grave și severe. Până la urmă, obiectivul principal este să prevenim complicațiile și decesele cauzate de Covid-19”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Vaccinarea și măsurile de protecție – esențiale pentru a reduce impactul următoarelor valuri ale pandemiei

Până la imunizarea în masă, prin vaccinare sau în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, specialiștii în sănătate publică spun că vaccinarea și măsurile de protecție sunt cele mai importante arme în lupta cu această pandemie.

Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group, a explicat:

 • „Previziunile noastre din ianuarie, din păcate, s-au confirmat: tulpina din Marea Britanie pare a fi dominantă la nivel național. Mai mult, apariția primelor cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud reprezintă un nou semnal de alarmă, atât pentru populația largă, cât și pentru autorități. Riscurile relaxării precoce sunt încă foarte mari, de aceea autoritățile trebuie să evaluaze atent evoluția situației pandemice. În continuare, vaccinarea și măsurile de siguranță – purtarea măștii, distanțarea și igiena mâinilor – sunt esențiale pentru a reduce impactul următoarelor valuri ale pandemiei.”
 • „De asemenea, este tot mai evidentă necesitatea unui program de secvențiere la nivel național, ținând cont de recomandările Uniunii Europene de a secvenția minimum 5% din totalul probelor pozitive.”
 • „MedLife și-a arătat încă de anul trecut disponibilitatea de a sprijini autoritățile prin extinderea programului de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, având capacitatea și resursele necesare de a secvenția gratuit și în următoarele două luni până la 5% din totalul probelor RT-PCR pozitive prelucrate în laboratoarele noastre. Vom continua să derulăm acest program de cercetare exclusiv din resurse proprii, pentru a urmări evoluția tulpinii din Africa de Sud, dar și pentru a identifica în timp util noua tulpină braziliană sau alte tulpini relevante ale virusului.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Deși demiși după crimele de la Onești, șefii Poliției din Bacău „au căzut” în picioare. Unul dintre ei, care crede că femeile bătute „exagerează“ când sună la 112, a fost mutat la București

- Advertisement -

5 COMENTARII

 1. Și care -i problema, dacă statul lasă una ca șoșoacă și aur să protesteze și să dea niște amenzi de ochii lumii ăn curând vom avea și cea originar românească cuplat cu prostia românească.

 2. Aiaaa… (tulpina-)ROMÂNEASCĂ (!) o să fie… CEA MAI DEVASTATOARE, aproape… APOCALIPTICĂ: va conține șiii… TEMBELISMUL și JIGODISMUL SPECIFIC-ROMÂNEȘTI („de’n străbuni”…), ceea ce-o va face… LETALĂ pentru națiile-CIVILIZATE/NORMALE, care NU au anticorpi pregătiți pentru o așa URGIEEEEEE!!!!!!!!

   • Merci, Grigore!

    Din păcate…, este vorba despre… „hazul-de-necaz” (!) specific-românesc (!): constatăm, cu durere-resemnată…, că, noi, românașii… „Grădinii-Maicii-Domnului” (Sic!), reușirăm și performanța DE-A… COMPROMITE – Sic! – (PÂNĂ ȘI!) ȘIII… VIRUSU’-PANDEMIA ĂSTA/ASTA, prin… HAOSUL și DEBUSOLAREA care ne caracterizează, daaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!!!

    • NU că alții (de la careee… CHIAR-AVEAM-PRETENȚII!) au evoluat PREA (!) bine, în ultimul an, darrr… NOI IARĂȘI AM FOST „DE-BELEA”: când am reușit să mai stopăm, cât-de-cât, extinderea epidemiei în România, NU NE-AM LĂSAT PÂNĂ… NU-„NE-AM-DAT-CU-STÂNGU’-N-DREPTU'”, Guvernul… speriindu-se, „ca-fata-mare-la-rîu”, deee… GROHĂIELILE (!!!!!) P.S.D.-iste, și… a deschis școlile, cârciumile și păcănelele!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -