AUR, partidul „patrioților”, bagă în Parlament un general care a participat la masacrul de la Timișoara, în 1989

1
11270

Generalul de armată Nicolae Roman, comandant al unui batalion care a participat, între 17 și 20 decembrie 1989, la masacrarea timișorenilor în debutul Revoluției, a fost ales de buzoieni deputat pe listele AUR.

Traiectoria ofițerului este una tipică pentru ce s-a întâmplat în România după căderea lui Ceaușescu. În loc să fie anchetat și judecat, Nicolae Roman și-a scos certificat de revoluționar, a făcut parte din FSN Timiș, a ajuns în minister și a avansat în grad până la tresele de general, iar acum intră în Parlament, pe post de patriot, pe listele partidului susținut ocult de Moscova.

Generalul Nicolae Roman, deputat AUR și fost membru FSN, a comandat un batalion mecanizat care a acționat în zonele unde, între 17-20 decembrie 1989, au fost împușcați oamenii la Timișoara

Numele lui Nicolae Roman figurează, scrie Ștefan Both în „Adevărul”, pe lista ofițerilor din Armată care au reprimat revoltele anticomuniste de la Timișoara în decembrie 1989. Cel în cauză pretinde acum că el n-a tras și n-a ordonat foc, defilând doar prin oraș, fără muniție, în fruntea soldaților săi. Dar tot generalul Nicolae Roman neagă în continuare că ar fi existat victime ucise de Armată la Timișoara, cu excepția câtorva accidente izolate!

În schimb, cifrele oficiale arată că la Timișoara au murit ucise de trupele de represiune, între 17 și 20 decembrie, 126 de persoane. Iar actualul general Nicolae Roman, deputat AUR, figurează că a acționat în mai multe zone din oraș unde s-au înregistrat morți împușcați de Armată!

Potrivit Centrului Național de Documentare, Cercetare și Informare despre Revoluția din 1989 al Memorialului Revoluției, între 16 și 18 decembrie 1989 trupele de represiune de la Regimentul Mecanizat al UM 01185 trimise să împuște timișorenii au numărat circa 200 de soldați, cu 7 TAB-uri, 4 autocamioane și o autospecială.

Pe 17 decembrie, Armata a început masacrul. Ion Coman către Ceaușescu: “Raportez, am ordonat să se tragă foc. Terminat!

Pe 17 decembrie 1989, după izbucnirea protestelor de la Timișoara împotriva regimului comunist și a lui Ceaușescu, s-a dat ordinul “Radu cel Frumos” – ceea ce însemna alarmă de luptă, trupele fiind echipate în acel moment cu muniție de război. La Timișoara a fost trimisă Armata – printre unități aflându-se și batalionul comandant de actualul general Nicolae Roman.

Despre ce s-a întâmplat pe străzile orașului vorbește, fără nicio urmă de dubiu, însăși stenograma din 17 decembrie a teleconferinței lui Nicolae Ceaușescu cu conducătorii represiunii trimiși la Timișoara. Ion Coman, secretarul Comitetului PCR Timiș, l-a anunțat pe dictator: “A început să se tragă deja. Coman vă raportează! Raportez încă o dată, am ordonat să se tragă foc. Terminat!”.

Armata și Miliția au deschis focul asupra manifestanților în oraș. Au căzut peste 100 de morți și alte sute de răniți.

Povestioara înduioșătoare a ofițerului care a condus un batalion de represiune în Revoluția de la Timișoara: “Misiunea era să defilăm cu drapele de luptă prin oraș, cu fanfară. Unitatea nu avea muniție”

Aflat atunci la comanda unuia dintre batalioanele de represiune care au împușcat oamenii pe străzi, Nicolae Roman vine azi cu propria poveste. El a declarat pentru Adevărul că a făcut doar defilare, fără muniție de război, iar morții nu există, de fapt! Povestea lui ar putea fi de-a dreptul înduioșătoare pentru cineva care n-ar ști infernul declanșat de Armată și Miliție, timp de 3 zile, în orașul Revoluției: “În 16 decembrie (n. red. – 1989), mă aflam la dispoziţe. Eu nu mai eram la U.M.1185. Predasem comanda batalionului şi trebuia să fiu numit comandant de regiment la Lugoj. Am fost rugat să fac continuitatea conducerii pe 17 decembrie. Dimineaţa, m-am prezentat la unitate. Mi-au pus şi studenţi, elevi. M-au informat ce s-a întâmplat în oraş, iar apoi mi s-a dat ordin să ies în stradă. Misiunea era să defilăm cu drapele de luptă, prin oraş, cu fanfară. Eu eram acolo. Unitatea respectivă nu avea muniţie asupra ei. Odinul ministrului Apărării Naţionale a fost să dovedească că Armata stăpâneşte situaţia. Apoi, m-am retras în centru. Am ieşit de-abia în 20 decembrie. În momentul Revoluţiei, soldaţii tocmai se întorseseră de la cules de porumb. Aveam de-a face cu o trupă neinstruită. Drept dovadă, planificatorii de la Timişoara nu au reuşit să scoată morţii care au fost anunţaţi. Fiind în mijlocul dispozitivului, nu pot să spun că am văzut pe cineva să tragă în populaţie. Numai un tâmpit putea să dea ordine să tragi în populaţie. Nu exclud că au fost şi unii neinstruţi care au tras, dar şi unii care au făcut exces de zel. Nu neg faptul că unele victime au fost din cauza ricoşeului de glonţ, pentru că s-a tras în aer“.

Vicepreședintele Memorialului Revoluției: “Acest căpitan apare în evidențe ca și cum ar fi acționat în mai multe locuri din Timișoara unde au căzut persoane împușcate”

Lucian Vasile Szabo, vicepreședinte al Memorialului Revoluției, a spus însă pentru Adevărul: “Acest căpitan (n.r. – Nicolae Roman era acum 31 de ani doar căpitan, el fiind ulterior avansat până la gradul de general) apare în evidenţe ca şi cum ar fi acţionat în acele zile în mai multe locuri din Timişoara, unde au căzut persoane împuşcate. Foarte puţini membri ai Armatei au fost inculpaţi după 1989, pentru că Armata a fost protejată de noul regim. Cert este că a dat grosul trupelor de represiune, însă nu s-a făcut niciodată legătură între victimă şi persoana care l-a împuşcat. Nu s-a vrut. Dar noi nu ştim ce a făcut Nicolae Roman, nu avem o legătură de cauzalitate între acţiunile sale şi faptul că acei oameni au căzut. Legat de faptul că este revoluţionar, ei şi-au făcut dosarele în bloc. mai ales pentru ce zic ei că s-a întâmplat după 22 decembrie. Dar nu au prins niciun terorist, s-au împuşcat între ei. Dar Iliescu a încercat să-i ţină de partea lui“.
Acum, generalul Nicolae Roman, proaspăt ales deputat din partea AUR, spune că vrea să apere poporul român, Armata și Biserica atacate de nu se știe cine în ultimii 30 de ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Șoșoacă, viitoare senatoare AUR: „Ne vor lua cu Armata, ne vor duce la abator, ca pe vite, la moarte”

1 COMENTARIU

  1. Ar fi bine sa inceapa masiv investigatii despre aceasta adevarata Fratie extremista!!De unde a inceput ascensiunea,cine a venit cu banii,caci autobuzele cu banere uriase color care au circulat in toata tara,PLUS in Europa cu materiale electorale :geci,fulare,pliante,conturi pe facebook,poze facute de acesti ultrasi cu aere de patrioti legionari-da,nu e deloc exagerata comparatia cu legionarismul,devreme ce ei insasi au recunoscut ca admira miscarea criminalului zelea codreanu!!Si nu numai admiratie,ci copiaza si felul de a se exprima,gen:”Noi nu am intrat in parlament sa ne jucam,noi vrem sa incepem actiunea de suspendare a presedintelui”!!! Deci,oamenii astia au fost finantati cu tinta spre DESTABILIZAREA TARII,FIIND GRANITA NATO CU BAZA AMERICANA PUTERNICA!! Chiar este clar acum,dupa ce cei de la Avangardul lui pieleanu au relatat ca zonele unde s-a votat masiv cu acesti trepadusi au fost cele in care s-a votat referendumul lui Dragnea pt.familie!! De aici se poate merge cu investigatiile mai departe,nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here