Scandalul anului în fotbal aduce și gafa anului: nu Colțescu a spus „ăla negru de acolo”, ci Șovre! Camerunezul Webo și senegalezul Demba Ba s-au repezit asupra lui Colțescu

3
5803
Octavian Șovre îi arată lui Ovidiul Hațegan, cu mâna, cine e vinovatul pentru scandal. Cunoscătorii spun că și vocea e tot a lui Șovre

Uriașul scandal de rasism de la meciul Paris Saint-Germain – Istanbul Bașakșehir, din Grupa H a Ligii Campionilor la fotbal (ultima etapă), care trebuia să se dispute marți seara, ridică un semn de întrebare major: cel care a rostit cuvintele infame chiar a fost arbitrul de rezervă, Sebastian Colțescu (43 de ani), sau asistentul de pe acea parte, Octavian Șovre (47 de ani)?

În minutul 16 al meciului, la scorul de 0-0, Colțescu l-a chemat la marginea terenului pe arbitrul principal, Ovidiu Hațegan (40 de ani), pentru a-l sancționa pe camerunezul Pierre Webo, antrenor secund al campioanei Turciei, care protestase zgomotos.

Când Hațegan se apropie banca de rezerve a lui Istanbul BB, pe înregistrare se aude o voce, în limba română, care-l indică pe Webo folosind cuvintele: „Băi, băi! Ăla, ăla negru. Dă-i la ăla galben! Ăla negru de acolo. Nu se poate așa ceva. Ăla, du-te și identifică-l! Ăla de acolo, negru, de acolo! Nu se poate…!”

Scandalul s-a amplificat, tabăra turcă s-a inflamat, cea franceză s-a solidarizat cu ea într-o atitudine de pedepsire a rasismului, iar jocul nu a fost reluat. UEFA l-a amânat pentru a doua zi, miercuri seara, de la ora 19.55.

În toată seara de marți, ținta tuturor criticilor a fost arbitrul de rezervă, Octavian Colțescu. Spre acesta s-a îndreptat și furia antrenorului camerunez Pierre Webo, dar și a atacantului senegalez Demba Ba (ambii, aflați pe banca de rezerve a echipei din Istanbul). Colțescu se disculpa și privea nedumerit precipitarea evenimentelor.

A doua zi, însă, publicația de Fanatik.ro a adus argumente că nu „rezerva” Colțescu a rostit acele cuvinte, ci asistentul Octavian Șovre!

„Scandalul de rasism în care au fost implicați arbitrii români la partida PSG – Bașakșehir ia o turnură neașteptată. Fanatik a discutat cu mai mulți foști arbitri, aceștia susținând la unison că vocea care se aude prima oară pe înregistare este a asistentului Octavian Șovre, și nu a arbitrului de rezervă Sebastian Colțescu. (…) În completarea înregistrării audio vin și imaginile video, în care vedem clar cum Șovre îl arată apoi cu mâna pe Pierre Webo ca fiind «ăla negru»”, scrie Fanatik.ro.

Și Digisport.ro e înclinat să le dea dreptate celor de la Fanatik: „S-a spus că Sebastian Colţescu l-ar fi indicat într-un mod jignitor pe Pierre Webo, de pe banca tehnică a turcilor, oficial eliminat apoi de Ovidiu Haţegan. Numai că în întregistrarea audio apărută ulterior în mediul online nu pare vocea lui Sebastian Colţescu cea care spune «Ăla negru de acolo. Nu se poate aşa ceva. Ăla negru». Din înregistrarea audio, cel care foloseşte replica «ăla negru de acolo» pare mai degrabă asistentul Octavian Şovre, unul dintre colaboratorii lui Haţegan la meciurile internaţionale”.

Ion Crăciunescu confirmă: „E Șovre, nu Colțescu!”

Fostul mare arbitru Ion Crăciunescu – care-i cunoaște foarte bine atât pe Colțescu, cât și pe Șovre – nu are dubii în privința celui care rostește acele cuvinte. El a explicat situația de marți seara într-o intervenție la „Obsevator-ul” Antenei 1.

„După părerea mea, este o greşeală anormală, gravă, pe care a produs-o Octavian Şovre, nu Colţescu. Am ascultat astăzi înregistrarea din nou şi nu era vocea lui Colţescu, era vocea lui Şovre. Este grav, pentru că el repetă de trei ori acest cuvânt.

Lucrul acesta va crea un adevărat tsunami asupra arbitrilor care au greşit. Eu am ascultat şi înregistrarea şi ştiu destul de bine şi vocea lui Colţescu, şi pe cea a lui Şovre. Oricum, este o persoană din brigadă, mai grav dacă este asistentul.

Atât timp cât s-a sesizat doamna Mărăcineanu, care este ministrul Sportului în Franţa, atât timp cât o ţară întreagă, Turcia, s-a sesizat… UEFA Champions League este o competiţia a fair-play-ului, n-am auzit niciun scandal de când este această competiţie, niciodată!”

Brigada de arbitri delegată de UEFA pentru meciul PSG – Istanbul BB:

  • Ovidiu Hațegan (principal) – din Arad
  • Octavian Șovre (asistent) – din Oradea
  • Sebastian Gheorghe (asistent) – din Suceava
  • Sebastian Colțescu (rezervă) – din Craiova

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Scandal uriaș în fotbalul european, provocat de remarca rasistă a unui arbitru român! Meciul PSG – Istanbul BB, din Liga Campionilor, a fost întrerupt în minutul 16. Turcii au plecat de pe teren

VIDEO. Șoșoacă, viitoare senatoare AUR: „Ne vor lua cu Armata, ne vor duce la abator, ca pe vite, la moarte”

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.