“Vă veți scălda într-o baie de sânge! Nu apucați să ajungeți nici la aeroport!” – Amenințări de la Moscova, după ce Maia Sandu a cerut retragerea rușilor din Transnistria

2
9052
Trupele ruse și cele ale regimului-marionetă de la Tiraspol celebrează anual, într-o atmosferă care amintește de epoca sovietică, obținerea "independenței" față de Moldova. FOTO: Administrația prezidențială transnistreană

Moscova continuă să emane reacții ostile și chiar amenințătoare la adresa Moldovei după ce noul președinte al republicii de peste Prut, pro-europeana Maia Sandu, a cerut retragerea armatei ruse din Transnistria. Vladimir Jirinovski, deputat în Dumă (echivalentul Camerei Deputaților) și conducător al Partidului Liberal Democrat din Rusia, a avertizat la postul public de televiziune Rossia-1 că numărul soldaților din Transnistria va fi sporit și că țara sa ar putea declanșa un atac devastator, care va genera “o baie de sânge” în Moldova.

Miezul disputei este prezența armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, contrar dorinței autorităților din această țară. Trupele Kremlinului, amplasate în Transnistria, sunt considerate de către Chișinău și Uniunea Europeană ca fiind de ocupație.

Vladimir Jirinovski: “Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla“

Rușii refuză să plece susținând că ei sunt acolo ca să asigure pacea.

Deși parte din teritoriul Moldovei, Transnistria este, de fapt, o enclavă rusească, fiind controlată și susținută, atât militar, cât și economic, de regimul Putin. Zona e folosită de ruși pentru a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău (din Tiraspol se poate ajunge în capitala Moldovei în doar o oră cu mașina, șoseaua dintre cele două orașe măsurând 75 de kilometri), dar și pe Ucraina. Transnistria este un centru important de spionaj și influență rusească, dar și un focar de instabilitate de unde se face contrabandă cu armament și droguri sub tutela Moscovei.

La fel ca și în celelalte zone unde au ajuns, rușii refuză să plece invocând binele pe care trebuie să-l facă localnicilor chiar și cu forța, când aceștia nu înțeleg beneficiile ocupației.

După ce Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-și retragă trupele pentru a fi înlocuite de unele real neutre, sub mandat OSCE, Jirinovski a reacționat: Noi nu trebuie doar să spunem, ci şi să avertizăm – nu numai că nu ne vom retrage, dar în orice moment vom creşte contingentul forţelor de menţinere a păcii. Dacă fie şi doar un singur soldat va fi ucis, vă veţi scălda într-o baie de sânge, nu veţi avea timp nici măcar să ajungeţi pe aeroportul din Chişinău, vă vom prinde pe toţi!“.

Cu câteva zile în urmă, și ministrul de Externe al lui Putin, Serghei Lavrov, reacționase asemănător, catalogând afirmațiile Maiei Sandu ca fiind “iresponsabile”.

Deputatul naționalist Jirinovski – în fapt, doar o unealtă a regimului Putin, care vrea să creeze astfel senzația de pluralism în Rusia – invocă o presupusă amenințare la adresa locuitorilor rusofoni din Transnistria, pe care țara sa se simte obligată să-i apere: „Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (n.r. – în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo. Noi eram gata de un potenţial război, iar la Cobasna (n.r. – localitate din Transnistria) era depozitul nostru principal. Acum această muniţie nu poate fi lichidată şi nici măcar mutată, pentru că în caz de explozie, Europa ar putea fi zguduită de o undă de şoc. Depozitul va rămâne acolo pentru destinaţia sa de bazăׅ“.

„Menținerea păcii“, pretextul cu care Moscova ocupă militar statele ex-sovietice și le menține pe orbita Kremlinului

După ce Moldova și-a declarat independența față de URSS, Rusia a provocat, în 1992, un război civil în Transnistria, folosindu-se de trupele Armatei a 14-a sovietice pentru a separa de restul țării teritoriul aflat la stânga Nistrului. În final, s-a ajuns la un acord de pace, dar Moscova și-a păstrat de atunci trupele de ocupație în acea regiune, pentru a se asigura că Moldova nu se va desprinde din sfera de influență rusească.

Aceasta este o practică destul de comună a Kremlinului, care își impune punctul de vedere cu ajutorul armelor invocând tocmai menținerea păcii și protejarea minorităților ruse din alte state. Rusia a ocupat militar Crimeea și Estul Ucrainei, are baze militare în Belarus și Armenia și a ocupat mai multe teritorii din Georgia. Statele ex-sovietice din Asia Centrală sunt, de asemenea, menținute în orbita Moscovei cu ajutorul garnizoanelor militare pe care Rusia le are acolo.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Șoșoacă, viitoare senatoare AUR: „Ne vor lua cu Armata, ne vor duce la abator, ca pe vite, la moarte”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here