luni, martie 4, 2024
AcasăNewsAtac violent al ÎPS Calinic: Guvernanți “fără credință, neam și țară”, “infestați...

Atac violent al ÎPS Calinic: Guvernanți “fără credință, neam și țară”, “infestați cu Covidul marxismului” / “Lupta împotriva Ortodoxiei e în plină desfășurare”

-

Un nou atac furibund al unui prelat ortodox la adresa autorităților care încearcă să lupte cu epidemia de coronavirus vine, de data aceasta, din partea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Discursul se încadrează în ofensiva declanșată de BOR împotriva statului în momentul în care, din rațiuni sanitare, au fost interzise, în acest an, pelerinajele la moaște.

Într-un editorial scris de înalta față bisericească pe site-ul oficial al instituției, arhiepsicopiasucevei.ro, IPS Calinic folosește cele mai grele cuvinte împotriva guvernanților care au decis să anuleze pelerinajul la Sfânta Parascheva, din Iași.

Prelatul pune semnul egal între măsurile sanitare de prevenire a infectării cu Covid și persecuțiile religioase ale romanilor și ale comuniștilor

Aceștia sunt socotiți “fără credință, neam și țară” și “infestați cu Covidul marxismului”. IPS Calinic afirmă că racla cu moaștele Sfintei Parascheva vindecă boli incurabile și propune ca Biserica să sfideze regulile pandemiei și să scoată racla într-un pelerinaj prin toate localitățile Moldovei.

Prelatul a construit un ton victimizant, punând semnul egal între măsurile sanitare și de prevenție a răspândirii virusului și persecuțiile religioase din perioada Imperiului Roman sau a comunismului.

- Advertisement -

Discursul are accente violente, IPS Calinic afirmând că păcătoșii nu vor să cinstească sfinții, că autoritățile sunt în stare să ceară buletinul Sfintei Parascheva dacă i-ar fi duse moaștele în alt județ și că nu pot înțelege că racla apără de boli.

Finalul este apoteotic, arhiepiscopul Sucevei afirmând, nici mai mult, nici mai puțin decât că “lupta împotriva Ortodoxiei este în plină desfășurare”.

IPS Calinic li se alătură altor conducători ai BOR care atacă virulent Guvernul pentru că aplică măsuri de prevenire a epidemiei cum ar fi interzicerea aglomerărilor mari de persoane – măsuri luate, dealtfel, peste tot în lume. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a considerat „ofensatoare” măsura, în timp ce IPS Teofan, mitropolitul Moldovei, a amenințat direct autoritățile. Episcopul Hușilor, Ignatie, a avut și el intervenții bășcălioase, ridiculizând existența virusului și pericolul infectării.

- Advertisement -

Predecesorul lui Calinic, IPS Pimen, a murit astă-primăvară de Covid, în ciuda eforturilor făcute tocmai de autoritățile afurisite acum de noul arhiepiscop

Trebuie menționat că IPS Calinic a ajuns în fruntea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților astă-primăvară, când precedentul arhiepiscop, Pimen, a decedat răpus tocmai de Covid-19! În acel moment, aceleași autorități scuipate și afurisite acum de Calinic au făcut eforturi uriașe ca să salveze viața prelatului ortodox.

Pimen a fost dus de urgență cu elicopterul la București, internat la Institutul Matei Balș și a primit cele mai bune medicamente existente în lume la acel moment, inclusiv transfuzii cu plasmă care conținea anticorpi pentru Covid.

Guvernul a decis anularea pelerinajelor religioase, ca și alte manifestări și adunări publice, ca măsură de încetinire a răspândirii virusului. România a ajuns la peste 3.000 de cazuri pe zi. Iașiul, unde ar fi urmat să se țină pelerinajul la Sfânta Parascheva, e pe locul 4 în România la incidența răspândirii virusului. Bucureștiul, unde pe 26-27 octombrie ar fi urmat să se organizeze pelerinajul de Sfântul Dumitru, e de departe pe primul loc în țară.

Acum 10 zile, în primele momente când sosiseră pelerini la Iași pentru a merge la racla Sfintei Parascheva, s-a putut constata că aproape nimeni nu respecta nicio măsură de precauție. Autocarele și microbuzele venite din diverse localități erau arhipline, oamenii stând claie peste grămadă. La coadă era înghesuială, nu se purtau măști, iar credincioșii pupau icoanele și racla fără să fie opriți de organizatori. În fața acestor realități, și văzând că numărul de cazuri crește de la o zi la alta vertiginos, Guvernul a decis să oprească pelerinajele.

Premierul Orban a explicat pe larg de ce s-a recurs la aceste măsuri, arătând că se încearcă astfel protejarea enoriașilor, în primul rând, știut fiind faptul că majoritatea celor care vin să stea la cozi sunt în vârstă și, deci, în categoriile de risc la Covid-19. Ludovic Orban a făcut un apel la rațiune și responsabilitate din partea conducătorilor BOR, dar discursul său n-a avut ecou.

Explicațiile acestor atacuri dezlănțuite și coordonate ale înalților ierarhi ai BOR sunt de diverse feluri. Scriitorul și istoricul Stelian Tănase spune că este vorba despre o luptă pentru sufletele credincioșilor, iar atacurile sunt executate la comanda Patriarhului Daniel.

Pelerinajele anuale la moaște sunt o afacere foarte bănoasă pentru Biserică. BOR a dezvoltat un ecosistem de firme în jurul acestor pelerinaje, furnizând servicii complete pentru credincioși: transport, cazare, masă – totul contracost. Obiectele cumpărate la locul pelerinajului sunt o altă importantă sursă de venituri.

Nu în ultimul rând, BOR rămâne în relații strânse cu PSD, partid căruia Biserica i-a rămas datoare după ce a finanțat cu sume exorbitante, de la bugetul public, construcția Catedralei Mântuirii Neamului. În urmă cu doi ani, PSD (aflat atunci la guvernare) a susținut și referendumul pentru redefinirea noțiunii de „familie” în constituție, inițiat de Coaliția pentru Familie și susținut puternic, din umbră, de BOR.

Editorialul IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților:

„Şi prin sufletul tău, popor român, va trece sabie! Cuvânt de solidaritate

 Însă, cert este că în urma testelor din ultimele sute de ani, Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva de la Iaşi a dovedit că în firavul ei trup are într-un procent foarte mare pe Duhul Sfânt; aşa se şi explică faptul că mâinile ei sunt mereu calde, iar relicvele ei, frumos mirositoare, sunt făcătoare de minuni.

Ar fi de prisos să vă spun că ceea ce se întâmplă la ora actuală la Iaşi cu pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva este împotriva Legii şi a bunului simţ. Însă trebuia ca, odată şi odată, şi rugăciunile unor pseudo-intelectuali, care îi numeau în anii trecuţi pe pelerinii închinători „pupători de oase”, să ajungă la dumnezeul lor. Şi iată că dorinţa lor, susţinuţi fiind şi de cei fără credinţă, neam şi ţară, s-a împlinit. De altfel, era lesne de înţeles că se va ajunge aici; în Scriptură găsim scris că „va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi” (Matei 27, 64). Ne-au lăsat fără slujba de Înviere, trebuie să ne lase şi fără cea de Crăciun! Fiecare perioadă îşi are Diocleţienii şi Maximilienii ei. Uneori chiar mai zeloşi decât aceia! Din păcate, numele unora ca aceia au rămas în istorie ca nişte nume de ocară.

Ceea ce nu pot astfel de oameni înţelege este faptul că cinstirea, cultul sfintelor moaşte este o instituţie a Bisericii, care este aşezată pe dogma existenţei lui Dumnezeu şi a lucrării Duhului Sfânt în viaţa omului şi care nu are nimic în comun cu cultul morţilor din Egiptul antic. Ştiut este faptul că Apostolii, după Pogorârea Duhului Sfânt, au primit puterea de a face minuni prin trupurile lor, aşa încât, văzând aceasta, oamenii „îi scoteau pe cei bolnavi în uliţe şi-i puneau pe paturi şi pe tărgi ca, venind Petru, măcar umbra lui să umbrească pe vreunul dintre ei” (Fapte 5, 15). Până şi lucrurile purtate de Apostoli erau făcătoare de minuni, încât peste cei ce erau bolnavi se puneau ştergare sau şorţuri purtate de Pavel şi bolile se depărtau de la ei (Fapte 19, 11-12). Iar în IV Regi 13, 21 se povesteşte despre un cortegiu mortuar care de frica moabiţilor şi-a aruncat mortul în mormântul profetului Elisei şi mortul a înviat.

Incoruptibilitatea trupurilor sfinţilor este o minune a lui Dumnezeu în viaţa lor, pe care persecutorii Bisericii din toate timpurile nu au înţeles-o şi nici nu o vor putea înţelege. Este imposibil pentru cineva cu mintea desacralizată să înţeleagă cum este posibil să te poţi vindeca de boli incurabile atingându-te de racla unui sfânt sau de o icoană făcătoare de minuni, când întreaga ştiinţă medicală nu ţi-a rezolvat suferinţa. Şi, totuşi, se poate! Da, v-o spun răspicat, SE POATE! Minunile sunt dincolo de capacitatea noastră de înţelegere. Citiţi cartea „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva” sau „Minunile Maicii Domnului prin Icoana sa cea Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Hadâmbu” şi vă veţi convinge. Sunt mărturiile celor care au fost beneficiarii unor asemenea minuni, în care cei infestaţi cu Covidul marxismului NU cred!

Cum să împiedici vizita cuiva la cel mai bun prieten al său? Chiar şi sub pretextul că îi vrei binele, antepronunţându-te că acesta nu este capabil să respecte nişte norme, neînvestindu-l cu încredere în responsabilitatea lui.

Şi totuşi, ca această sărbătoare a Moldovei, care nu a putut fi oprită nici în timpul celor mai aprige momente prin care a trecut ţara, să iasă de sub incidenţa interdicţiilor – beneficiari fiind doar cei din Municipiul Iaşi – aş propune, sigur, este doar o propunere, ca racla cu sfintele moaşte să fie purtată, începând de duminică, 11 octombrie, într-un pelerinaj prin toate oraşele, comunele, satele şi cătunele din întreaga Moldovă. Astfel, precum a făcut şi în timpul marii procesiuni din 1947, Sfânta noastră dragă ar putea aduce mângâiere şi pace tuturor celor ce o iubesc, dar nu pot veni să îi aducă prinosul lacrimilor şi al rugăciunilor, alături de mănunchiul de flori şi busuioc.

Să i se ceară oare sfintei de către forţele de ordine, la trecerea dintr-un judeţ în altul, cartea de identitate sau buletinul de analize? Rămâne de văzut! De ce nu? Te poţi aştepta şi la aşa ceva! Însă, cert este că în urma testelor din ultimele sute de ani, Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva de la Iaşi a dovedit că în firavul ei trup are într-un procent foarte mare pe Duhul Sfânt; aşa se şi explică faptul că mâinile ei sunt mereu calde, iar relicvele ei, frumos mirositoare, sunt făcătoare de minuni.

Însă, din păcate, nu poţi să ceri cuiva să creadă în cruce şi icoane pe care le consideră idoli ori să cinstească pe sfinţi atâta timp cât acestea la acela lipsesc cu desăvârşire.

O apoftegmă populară spune: „Când şi-o face omul cu mâna lui ….”; de aceea, este nevoie de multă căinţă, post şi rugăciune. Oricum, fiţi tari în credinţă, căci lupta împotriva Ortodoxiei este în plină desfăşurare. Parafrazându-l pe dreptul Simeon, aş încheia spunând: „Şi prin sufletul tău, popor român, va trece sabie” (cf. Luca 2, 35). Doamne, nu ne părăsi!

† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Prea Mitocanul Ignatie, episcopul Hușilor: „Virusul e pitit după colţul bisericilor, așteptând să-i înşface doar pe cei care sunt creştini ortodocşi şi fără buletin de Iaşi” / „Nu o veți putea carantina pe Sfânta Parascheva!”

VIDEO. Soțul judecătoarei „anti-botniță” din Piatra Neamț a adus un autocar cu moldoveni în Piața Universității, ca să nu fie „îmbotnițați”. El a găsit vinovații pandemiei: masoneria, „cârpa”, „musulmanu’”

- Advertisement -

6 COMENTARII

 1. Daca ar avea el atata credinta cat are Iohannis nu ar vorbi precum ultimul agent rus . Ortodoxia nu o poate distruge nimeni daca preotii vor folosi alte metode de atragere a credinciosilor la credinta adevarata si ar fi exemple de credinta si piosenie nu de rautate .

 2. Pe de o parte e foarte bine ca isi arata adevarata fata. Sa nu mai fie nici un dubiu! Probabil vor reusi sa provoace tragedia pe care si-o doresc.

  In momentul de fata nu mai sunt prea multe de facut, decat de aratat cu degetul cine sunt adevaratii vinovati.
  PSD+BOR sau ciuma rosie+ciuma fanariota intr-o orgie de lacomie si coruptie peste capetele cele seci ale prea multor romani.

 3. Pe cine a aparat in istorie „aparatoarea” Moldovei?

  – Moldova e o provincie Românească sfartecata in 4, din care 3 parti sunt sub ocupatie straina
  – Moldova este cea mai saraca regiune din Europa
  – moldovenii sunt cea mai bolnava populatie din Europa
  – moldovenii sunt populatia europeana cu cel mai mare procent de oameni care muncesc in strainatate
  – moldovenii au cea mai mare rata a criminalitatii din Europa; o criminalitate mai mare chiar decat Albania

  Sa vedem cum sfanta l-a aparat pe Vasile Lupu:
  – a falimentat Moldova cu darurile pentru turci si biserica
  – jaful facut de biserica greceasca in Moldova a adus razesii si mazilii in pragul rebeliunii (rebeliunea razesilor de la Vutcani impotriva grecilor de la manastirea Aroneanu de ex)
  – si-a pierdut tara ca si cuscrul sau, zvapaiatul Bogdan Hmielnitschi
  – a fost zdrobit de Matei Basarab
  – ginerele sau, Timus a murit foarte tanar
  – fiica sa Smaranda (sau Ruxandra) a murit torturata si decapitata de o banda de cazaci
  – fiica Maria a murit de tanara alaturi de sotul ei Janusz Radziwiłł in timpul unui asediu; Janusz este considerat de polonezi ca responsabil de distrugerea uniunii polono-lithuaniene
  – fiul sau Stefanita, a murit tot tanar la 20 de ani, este amintit sub numele de Papura Voda pentru ca dupa ciuma a urmat foametea, in loc de faina oamenii macinau papura
  – ceilalti 3 copii au murit … copii
  – cu Vasile Lupu si ginerii sai s-a ales praful de Moldova, Polonia, Ukraina ceea ce a condus la ridicarea Rusiei
  – speriat de jaful strigator la cer pe care il facea biserica in Moldova a vrut sa faca un audit financiar la Patriarhia din Constantinopol si la Damasc; in consecinta popimea greceasca a fugit la Moscova sa le vanda rusilor ideea cu a treia Romă, pana atunci fraierii din Romania plateau bairamul crestin ortodox

  Deci pe cine octotea „sfanta”. Probabil pe mazilii basarabeni pe care a pus porcul Nicolae al ii-lea tunul la 1904. Sau pe Bucovinenii macelariti de rusi cu mitraliera rusesti si cu sabia de georgieni la Fantana Alba pe 1 Aprilie 1941.
  Bietii oameni s-au lasat prostiti si au plecat spre tara cu icoanele si prapurele in frunte. Intrand in ambuscada ruseasca au fost macelariti cu mitralierele. Supravietuitorii au primit lovitura de gratie de la cavaleria georgiana – capul taiat cu sabia. Inclusiv femeile cu copii la san!

  Daca asta e ocrotitoarea Moldovei atunci mai bine lipsa! Mai bine LIPSĂ!

 4. să înebunești, nu alta:
  – Papa de la Roma îi îndeamnă pe oameni să respecte restricțiile impuse de autorități,
  – Popa de la Rădăuți îi îndeamnă pe oameni să NU respecte restricțiile impuse de autorități.
  ca habarnistul de pe zebră, întreb: care-i popa prostu’? 🙁

 5. Paraziti ordinari ,ciuma Romaniei sunt acesti popii .Mereu au luptat contra bunului simt.Niste ordinari ,care au ca unic scop ,destabilizarea politica si economica a Romaniei.Au ajuns o organizatie satanica,care venereaza cadavre.Cand a spus Iisus sa luam cadavre si sa ne inchinam lor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -