Dăncilă se întoarce și e fudulă: îl acuză pe Iohannis că a inventat cuvântul „giroscop”!

2
7891

Viorica Dăncilă, premierul României în perioada 2017-2019, l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis marți seara, la Digi 24, că ar fi inventat un cuvânt care, de fapt, există deja de multă vreme în vocabularul limbii române: giroscop.

Politiciana PSD a încercat să justifice erorile gramaticale pe care le comite prin faptul că este inginer și că, sub presiune, oricine poate greși, inclusiv președintele Iohannis, dând exemplu cuvântul “giroscop”, spre stupefacția moderatoarei.

Jurnalista Anca Suciu a întrebat-o pe Dăncilă dacă marginalizarea din PSD poate avea, printre cauze, și prejudicial de imagine adus pe când era premier și comitea frecvent greșeli gramaticale.

Viorica Dăncilă a răspuns: “Nu cred că poate face PSD aceste reproșuri. Să ne uităm la declarațiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educației, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declarațiile preşedintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române. Giroscopul sau sertarizare. Nu mai știu. Am reținut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, și cel mai abil jucător poate să facă greșeli“.

Giroscopul este un dispozitiv inventat în 1852 de omul de știință Jean-Bernard-Leon Foucault (1819-1868). Fizicianul a rămas celebru pentru inventarea pendulului care demonstrează rotația Pământului în jurul axei sale, a giroscopului și prin modalitatea de determinare a vitezei luminii.

În vocabularul limbii române, cuvântul giroscop (derivat din francezul gyroscope) a intrat încă din Secolul al XIX-lea, după ce a fost inventat aparatul, și apare în dicționare de peste 100 de ani.

Conform ultimei definiții, din DEX-ul ediția 2009, publicate în dexonline.ro, giroscop (giroscoape) este un substantiv neutru care înseamnă „1. Aparat care, antrenat de o mișcare de rotație în jurul uneia dintre axe, se poate astfel deplasa încât să nu modifice direcția axei sale de rotație. 2. Dispozitiv care asigură stabilitatea și orientarea în spațiu a unui avion, a unui submarin etc.“.

Probabil că președintele Iohannis, care este de meserie profesor de fizică, a folosit cuvântul fiindu-i mai la îndemână din vocabularul de specialitate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Prea Mitocanul Ignatie, episcopul Hușilor: „Virusul e pitit după colţul bisericilor, așteptând să-i înşface doar pe cei care sunt creştini ortodocşi şi fără buletin de Iaşi” / „Nu o veți putea carantina pe Sfânta Parascheva!”

VIDEO. Soțul judecătoarei „anti-botniță” din Piatra Neamț a adus un autocar cu moldoveni în Piața Universității, ca să nu fie „îmbotnițați”. El a găsit vinovații pandemiei: masoneria, „cârpa”, „musulmanu’”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here