Căpușare sălbatică PSD-UDMR în Bihor: fabrică făcută cu bani UE care în 2020 a consumat 6.000.000 de lei și a produs electricitate de 56.105 lei!

0
6443

Liberalul Ilie Bolojan, fostul primar al Oradei, ajuns de curând șeful Consiliului Județean Bihor, continuă “masacrul” clientelei PSD-UDMR care jefuia județul și sufoca administrația de atâția ani. După ce a înjumătățit numărul angajaților CJ Bihor, Bolojan a dat iama în agențiile-satelit ale Consiliului Județean, niște găuri abisale bugetului local, care nu produceau absolut nimic în afara pierderilor, scrie Ebihoreanul.ro.

Ilie Bolojan și vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, responsabil cu Direcția Economică, au prezentat joi, într-o conferință de presă, ce au găsit la agențiile care sugeau bani publici și ce măsuri s-au luat.

Direcții cu zeci de angajați, conduse de țuțări PSD și UDMR, care nu aveau obiectul activității

Din lipsa obiectului muncii, două structuri – Direcția Social-Comunitară și Fundația Euroregiunea Bihor-Hajud Bihar – au fost deja desființate. La Direcția Social-Comunitară, Szatmari Beata (UDMR) trona șefă peste 8 angajați. La Fundația Euroregiunea Bihor-Hajud Bihar erau tot 9 angajați – șef Bogdan Hossu (PSD). Se fac economii de 3 milioane de lei din desființarea acestor instituții fără activitate.

Când s-a ajuns la asociații, s-a descoperit un jaf de proporții, un sistem conceput special să asigure zeci de posturi calde pentru clientela politică PSD și UDMR, dar care “funcționa” în gol.

SC Parcuri Industriale Bihor SA, condusă de UDMR, n-a fost în stare să facă un singur parc industrial în 4 ani!

SC Parcuri Industriale Bihor SA ar fi trebuit să se ocupe, exact cum îi spune numele, de realizarea unor parcuri industriale în județ, dar după 4 ani n-a fost capabilă să facă nici măcar unul! Bolojan a redus numărul angajaților de la 8 la 3. Șef era aici Simon Adrian, consilier personal al fostului președinte CJ Bihor, UDMR-istul Pasztor Sandor.

La Ecoland (director Călin Vesa, fostul șef al Direcției Vamale, pus șef de PSD) vor fi concediați 8 din cei 18 angajați, iar la Ecolect (șef Bujor Chirilă, consilier județean PSD) – 6 din 9. La ADD (șef Vitalyos Barna, UDMR) rămân 5 din 12, iar la AMD (șef Banto Norbert, UDMR) sunt păstrați 2 din 15!

În total, rămân 25 de salariați din totalul de 80 existent acum.

La Ecoland erau 7 angajați pe teren și 11 șefi în birouri. Șefii nu știu nici cum arată cei de pe teren!

O altă sursă de jaf al banului public organizată de PSD și UDMR în Bihor era cea a chiriilor plătite. Vicepreședintele Gal a anunțat că structurile externe vor fi aduse înapoi, în sediile Consiliului Județean, pentru că vechea coaliție PSD-UDMR le mutase în diverse sedii private din Oradea unde se plăteau din bani publici chirii și de mii de euro pe lună.

Despre felul în care fabricaseră PSD și UDMR mecanismul de tocare a fondurilor de la buget vorbește de la sine exemplul Ecoland. Această structură care avea 7 angajați pe teren și 11 șefi în birourile din Oradea administra o centrală pe biomasă făcută din fonduri UE în Săcueni, unde ar trebui să se producă electricitate din dejecții, porumb și secară. În 2020, la cheltuieli de 6.000.000 de lei, centrala a produs electricitate de 56.105 lei! Șefii din Oradea habar n-aveau cum arată angajații de pe teren, de la centrală.

De câteva luni, “fabrica de împachetat fum” de la Săcuieni nici măcar nu mai funcționează, pentru că e defectă.

Fabrică de biomasă făcută din fonduri UE care în 2020 a consumat 6.000.000 de lei și a produs electricitate de 56.105 lei!

Această inițiativă halucinantă i-a aparținut fostului vicepreședinte CJ Bihor, Alexandru Kiss (UDMR). Din start, ideea a fost cât se poate de proastă și inaplicabilă. Conform rețetei, electricitatea urma să fie produsă dintr-un amestec de 20% dejecții, porumb și secară, dar în zonă nu exista materia primă. Pentru a obține cantitățile necesare trebuiau cultivate terenuri de 400 de hectare. Apoi, deși planul inițial prevedea că dejecțiile urmau să fie primite prin licitații electronice, în realitate ele sunt aduse cu căruțele de diverse persoane. “Plătim dejecții, în loc să primim noi bani că se aduc dejecțiile la noi”, reclamă vicepreședintel Gal.

Ca să iasă măcar pe zero, centrala de biomasă de la Săcuieni trebuia să producă anual 4.457 megawați (MW). Dar în primul an (2016) a produs 3.680, în 2017 – 3.000, în 2018 – 3.000, în 2019 – 2.200, iar în 2020 – 229!

Practic, pe producția de energie din acest an s-au putut lua 56.105 lei, iar acum nu mai sunt bani pentru că tot bugetul, de 6.000.000 de lei, a fost deja cheltuit!

Noii șefi ai CJ Bihor anunță că de la anul vor fi păstrați cei 7 angajați de la centrală, dar concediați cei mai mulți dintre cei 11 șefi de la Oradea.

Șefii acestui dezastru nemaipomenit au fost, mai întâi, Stela Babău, consilieră județeană PSD, apoi Călin Vesa, apropiat al lui Ioan Mang, președintele PSD Bihor. Vesa este trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.