Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina au șanse să se materializeze în perioada următoare pentru simplul fapt că armata invadatoare a lui Putin rămâne fără provizii și rezerve, fiind blocată după trei săptămâni fără niciun succes major. Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut primul pas major înapoi de la izbucnirea conflictului, afirmând că țara sa nu va adera niciodată la NATO: „E un adevăr pe care trebuie să-l recunoaștem”.
Afirmația lui Zelenski poate deveni portița prin care Putin și Rusia vor scăpa dintr-o situație rușinoasă și, până acum, fără ieșire, după ce invazia Ucrainei a eșuat lamentabil, dezvăluind imensele probleme ale armatei invadatoare. Pretenția ca Ucraina să nu adere la NATO a fost unul din pretextele folosite de Putin când a ordonat invadarea țării vecine.
Negocierile din weekend, între delegațiile ucraineană și rusă, au fost descrise ca fiind „promițătoare” și „un succes”.
Dar toate acestea se întâmplă, așa cum au remarcat atât oficiali guvernamentali ucraineni, cât și observatori neutri, din simplul motiv că rușii sunt într-o situație foarte grea. În cel mult două săptămâni vor rămâne fără provizii și rezerve, estimează oficiali din conducerea Armatei britanice, iar de la începutu lui aprilie, dacă până atunci nu se va ajunge la un acord de pace, trupele ruse vor fi constrânse să treacă în defensivă și să încerce să apere teritoriul pe care l-au cucerit până acum.
Rușii mai pot încerca să aducă niște sirieni în perioada următoare, dar cel târziu în luna mai vor fi constrânși să facă pace
Președintele ucrainean Zelenski a menționat, într-un mesaj video, că rușii s-au prezentat la negocieri „mult mai realiști” decât până acum, renunțând la pozițiile absurde, dar că va fi nevoie de timp pentru perfectarea unei înțelegeri.
Oleksei Arestovici, unul dintre principalii sfetnici ai lui Zelenski, a menționat însă că războiul se va încheia într-o săptămână-două, adică după ce trupele lui Putin vor epuiza și ultimele resurse ofensive. El a avertizat că Rusia ar putea aduce totuși noi întâriri ca să-și reia atacurile, ceea ce ar putea prelungi o perioadă războiul. „Suntem la o răscruce de drumuri acum”, a spus Arestovici. „Va fi ori un acord de pace încheiat foarte rapid, în cel mult o săptămână sau două, cu trupele retrăgându-se din țara noastră și toate celelalte, ori va fi o nouă încercare (a rușilor – n. red.) de a aduna, să zicem, niște sirieni pentru o a doua rundă (de lupte – n. red.) și, atunci când îi vom înfrânge și pe ei, un acord până la jumătatea sau sfârșitul lunii aprilie. Cred că, nu mai târziu de începutul lunii mai, ar trebui să avem un acord de pace. Dar poate va fi mult mai devreme. Vom vedea”, a adăugat oficialul ucrainean.
Zelenski spune că Ucraina nu va face parte din NATO: „Este un adevăr și trebuie să fie recunoscut”
Zelenski a afirmat marți: „Ucraina nu este membră a NATO, am auzit de ani de zile că ușile sunt deschise, dar am auzit și că nu putem adera. Este un adevăr și trebuie să fie recunoscut“. Cu aceasta, diplomația rusă și Putin primesc ușița pe care pot ieși pretinzând că au câștigat acest război dezastruos. Dictatorul de la Kremlin, care și-a manipulat poporul de o asemenea manieră încât mulți ruși nici nu știu că armata lor bombardează Kievul, le va putea spune supușilor săi că „operațiunea specială” s-a încheiat cu succes atunci când a obținut ceea ce a vrut de la Ucraina: garanția că nu va adera la NATO.
Cererile Rusiei, până acum, au fost maximale și inacceptabile: Ucraina să-și treacă în Constituție neutralitatea, să se dezarmeze, să recunoască peninsula Crimeea ca fiind parte din Rusia și să recunoască independența republicilor-marionetă Lugansk și Donbass, create de Moscova pe teritoriul său. Ucraina cere în schimb încetarea focului și retragerea imediată a trupelor rusești de pe teritoriul său.
Negocierile din weekendul trecut s-au purtat, spun ucrainenii, pentru un acord mai amplu, care ar duce la retragerea trupelor rusești, scrie The Times.
Zelenski se arată supărat – și le spune acest lucru în față membrilor NATO – pentru că alianța nu instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Dar acest lucru este imposibil de făcut pentru că ar presupune ca războiul să escaldeze într-o confruntare armată între NATO și Rusia. De aici și până la un război nuclear n-ar mai fi decât un pas foarte mic.