Gigantul online Facebook a declanșat represalii fără precedent față de locuitorii din Australia, cărora le-a blocat complet accesul la știri după ce Guvernul a cerut companiei săplătească pentru conținutul pe care-l ia din publicațiile mass-media.
Măsura este șocantă, de natură să confirme cele mai mari temeri față de puterea pe care marile corporații ale Internetului au ajuns s-o aibă asupra omenirii. BBC News relatează că Facebook a blocat tot conținutul media, spre stupoarea și furia oamenilor.
Aceasta este o veritabilă declarație de război împotriva Australiei ca stat, pentru că Guvernul de la Canberra intenționează să adopte o lege prin care Facebook și Google să fie obligate să negocieze cu companiile mass-media și să plătească pentru conținutul preluat.
Facebook și Google sunt acum într-o poziție dominantă pe piață: deși sunt doar agregatori și nu produc informația propriu-zisă, capitalizează peste 80% din veniturile din publicitate.
Australia urmează să echilibreze, astfel, balanța dintre cei care muncesc pentru a produce informația și cei care profită de pe urma ei. Guvernul are date care arată că, din fiecare 100 de dolari cheltuiți pe publicitate, Google și Facebook iau 81. Cei 19 care rămân se împart la “restul lumii”.
Facebook și Google ripostează și spun că această lege le “penalizează”.
Totuși, dacă Google a acceptat de curând să negocieze și să încheie acorduri cu mass-media pentru a prelua știrile, compania Facebook, a lui Mark Zuckerberg, a ales calea forței, declanșând represalii. Facebook pretinde că a avut de optat între “a încerca să se conformeze unei legi care ignoră realitățile sau să nu mai permită conținutul informativ în serviciile din Australia. Cu mare tristețe, alegem varianta din urmă”.
Riposta agresivă a Facebook a stârnit furie atât printre reprezentanții mass-media, cât și printre consumatori (locuitorii australieni) și asociațiile care luptă pentru drepturile omului. Toată lumea acuză cenzura.
Facebook a mers mai departe, blocând și paginile Guvernului, inclusiv cele care sunt profilate pe serviciile de sănătate și urgență! Compania a dat apoi înapoi, deblocându-le și pretinzând că a fost doar o eroare.
Executivul australian a rămas pe poziție și a anunțat că nu se lasă intimidat.
Nu e prima ciocnire a gigantului Facebook cu reprezentanții unor state sau ai unor uniuni de state. Compania a amenințat cu represalii inclusiv Uniunea Europeană când i s-a pus în vedere să nu mai trimită datele personale ale utilizatorilor peste Ocean, în America.