Candidatul de opoziţie Ekrem Imamoglu a obţinut 54,21% din voturi la scrutinul repetat de duminică pentru primăria oraşului Istanbul, conform rezultatelor oficiale preliminare anunţate luni de Consiliul Electoral Suprem (YSK), informează DPA.
Imamoglu, candidat al Partidului Republican al Poporului (CHP), a primit 4.741.868 de voturi, a declarat presei la Ankara preşedintele YSK, Sadi Guven.
Binali Yildirim, candidatul Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), de guvernământ, a strâns 3.935.453 de voturi, adică 44,99%, a adăugat Guven.
El a mai spus că partidele au termen până la mijlocul săptămânii viitoare să conteste rezultatele preliminare. YSK ar urma să anunţe rezultatele finale după încheierea procesului de contestaţii.
Prezenţa la urne a fost de 84,5%, cu 8,74 de milioane de voturi valide, potrivit lui Guven. Peste 10,56 milioane de persoane au fost eligibile să îşi exprime votul la controversatul scrutin reluat de duminică.
Imamoglu câştigase scrutinul local la 31 martie, învingându-l pe Yildirim la o diferenţă de aproape 14.000 de voturi. Totuşi, la 6 mai, YSK a anulat votul, acceptând plângerile privind nereguli înaintate de partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, şi a dispus reluarea alegerilor pentru 23 iunie.
Rezultatele preliminare pentru scrutinul de duminică arată că Imamoglu şi-a mărit avansul în faţa lui Yildirim cu peste 800.000 de voturi, relatează Agerpres.
Bagă jurnalişti la închisoare pe capete
Doi jurnaliștii turci ai agenției economice de știri Bloomberg, cu sediul în SUA, se confruntă cu pericolul condamnării la închisoare între doi și cinci ani pentru publicarea unei relatări despre prăbușirea lirei turce anul trecut. O instanță de la Istanbul a acceptat ancheta deschisă de Parchetul de pe lângă Direcția de supraveghere și reglementare bancară din Turcia (BDDK), care îi acuză acești doi reporteri, precum și alte 36 de persoane care au comentat sau au difuzat știrile în rețele sociale, că „subminează stabilitatea economiei turcești” prin „știri false sau înșelătoare”.
Economiștii din Turcia și alte țări, precum și președintele băncii centrale din Turcia au criticat deschiderea procesului, care va începe în septembrie, susținând că jurnaliștii reflectă, pur și simplu, fapte. De asemenea, Asociația pentru mass-media străine (FMA), care reprezintă jurnaliștii care lucrează în Turcia pentru mass-media străină, a cerut autorităților turce să retragă acuzațiile.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a susținut întotdeauna că criza economică cu care țara se confruntă are de-a face cu factori interni, dar este o încercare de a „sabotaj“ din exterior. „Dumnezeu dorește, în curând vom pune capăt criminalilor economici care încearcă să tragă la picioarele noastre”, a declarat joi președintele turc.
Potrivit Federației Europene a Jurnaliștilor, 157 de angajați ai mass-media din Turcia rămân în spatele gratiilor, iar situația nu pare să se îmbunătățească. În aprilie anul trecut, o instanță a respins recursurile a 14 angajați ai Cumhuriyet, unul dintre cele mai vechi ziare din Turcia, opozant al regimului Erdogan, și a confirmat sentințe de până la opt ani de închisoare. Iar joi, Yavuz Selim Demirag, jurnalist tot de opoziție, a fost condamnat la 11 luni de închisoare pentru „insultarea președintelui”, relatează El Pais.