vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaPrigojin, disperat: "Opțiunea ideală este să anunțăm sfârșitul «operațiunii militare speciale» din...

Prigojin, disperat: „Opțiunea ideală este să anunțăm sfârșitul «operațiunii militare speciale» din Ucraina”

-

Slăbiciune maximă în rândul invadatorilor ruși, prin vocea lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupării paramilitare private PMC Wagner. Într-o postare imensă, publicată pe blogul său, la care face trimitere de pe canalul lui de Telegram, „Kepka Prigojina” („Șapca lui Prigojin”), cel supranumit „Bucătarul lui Putin” militează într-un final pentru încetarea războiului din Ucraina.

În opinia lui Evgheni Prigojin (61 de ani), „operațiunea militară specială” declanșată de Kremlin pe 24 februarie 2022 trebuie să ia sfârșit, fiindcă Rusia și-ar fi atins deja scopurile prin capturarea mai multor teritorii. Lucru absolut fals! Rusia și-a adjudecat la început aproape 20% din suprafața Ucrainei, iar ulterior a pierdut rând pe rând peste 55% din tot ceea ce cucerise anul trecut: de la regiunile Kiev și Harkov până la părți din cele situate în sud, est și sud-est (Herson, Zaporijie, Donețk sau Lugansk).

În postarea sa, Prigojin se contrazice de la un paragraf la altul. Inițial, el atrage atenția asupra faptului că armata ucraineană este complet pregătită pentru contraofensivă cu cei 200.000 de militari recrutați și instruiți în ultimele 2-3 luni. Apoi, șeful mercenarilor Wagner nu concepe o prăbușire a Rusiei prin mijloace militare, întrucât e protejată de „mlaștini”, „teritorii vaste” și „specificul climatic”.

Oligarhul putinist pendulează practic de la o extremă la alta. Când își „glorifică” țara, când o pune la zid și nu mai are încredere în ea – raportat la conducerea politico-militară de la Moscova. Se plânge că „mulți dintre cei care au susținut operațiunea specială sunt acum în îndoială sau categoric împotriva a ceea ce se întâmplă” pe front. Mai mult, „reprezentanții statului doresc să se întoarcă urgent la viața lor normală”.

- Advertisement -

Prigojin face trimitere directă la birocrația de „nivel transcendental” care macină statul rus, în urma căreia „sunt împiedicate anumite acțiuni care vizează câștigarea acestui război”. Se ia și de americani, considerându-i principalii vinovați pentru prăbușirea URSS și pentru ceea ce se petrece acum în Ucraina și în Federația Rusă. Iar spre sfârșit se comportă ca un „cetățean turmentat”: Rusia nu poate accepta calea negocierilor, ea trebuie să lupte împotriva Ucrainei, după ce tot el declarase că „operațiunea militară specială” trebuie să se încheie.

Prin felul scrierii lui Prigojin, se poate constata că Rusia se află acum între ciocan și nicovală în Ucraina. O pândește dezastrul pe front în orice moment. N-a mai arătat în ultimele luni că este capabilă să cucerească noi teritorii din statul invadat. Iar dacă ocupanții se mișcă pe undeva prin Donbass, o fac cu viteza melcului și cu pierderi enorme de personal și de tehnică militară. Nu mai sunt deloc cei care luau cu asalt Ucraina în februarie 2022. Se dovedesc chiar incapabili să-și apere și teritoriile anexate de la debutul invaziei pe scară largă.

„Armata ucraineană a adunat un număr suficient de forțe. Aproximativ 200.000 de luptători, care au urmat două-trei luni de pregătire și coordonare” 

  • „PMC Wagner continuă să macine armata ucraineană în Bahmut. Zelenski trimite tot mai multe unități în această mașină de tocat carne, într-o pâlnie distructivă care aspiră cele mai bune unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei și mercenari.”
  • „Rolul strategic al Bahmutului nu este atât de mare. După Bahmut urmează Seversk, Slaviansk, Kramatorsk, Konstantinovka, Drujkovka și Ciasov Iar: așezări care fac parte din așa-numitul „inel al Donbass-ului” și formează o zonă fortificată.”
  • „Pe de o parte, Bahmut face parte din această zonă fortificată, iar pe de altă parte – capturarea Bahmutului în sine nu va asigura o victorie pe termen scurt asupra Ucrainei, drumul către Nipru sau chiar capturarea Donbass-ului.”
  • „Conducerea de vârf a Ucrainei argumentează la nesfârșit necesitatea păstrării Bahmutului. Se încearcă promovarea acestui oraș la stadiul de simbol sacru. Dimineața, sacralitatea este zdruncinată, seara se hotărăsc să se retragă, iar în dimineața următoare sunt aruncați în luptă mii de militari și tot așa la infinit.”
  • „Armata ucraineană a adunat un număr suficient de forțe. Aproximativ 200.000 de luptători, care au urmat două-trei luni de pregătire și coordonare, sunt deja suficient pregătiți să desfășoare misiuni de luptă. Cantitatea de arme și muniție este suficientă pentru ca acești 200.000 să treacă la ofensivă în diferite direcții.”

„Dacă Armata Ucrainei nu intră în ofensivă în viitorul apropiat, va începe treptat să-și piardă potențialul de luptă. Războiul va ajunge într-un impas” 

  • „Trupele pregătite pentru contraofensivă sunt în zonele de concentrare – au de toate. Prin formațiunile lor de unități blindate motorizate pe care încearcă să le plaseze cu zecile în apărarea PMC Wagner, Forțele Armate ale Ucrainei pierd de la 30 la 50 de echipamente în fiecare zi și nu întâmpină probleme cu ele. Și pentru oameni au, așa cum se vorbește pe front, resurse nelimitate.”
  • „Totuși, anunțată mai întâi pe 20 decembrie, apoi pe 1 ianuarie, apoi la sfârșitul lui ianuarie, apoi pe 24 februarie, apoi între 3-5 aprilie, iar acum pe 15 aprilie – ofensiva este amânată de fiecare dată. Armata Ucrainei este în zonele de concentrare, se bate cu copita și se pregătește să avanseze.”
  • „Dar, după cum se spune, „un măgar care a stat la umbră nu va lucra la soare”. Dacă Forțele Armate ale Ucrainei nu intră în ofensivă în viitorul apropiat, vor începe treptat să-și piardă potențialul de luptă. Războiul va ajunge într-un impas, iar acele teritorii care se află în prezent sub controlul Federației Ruse pot rămâne la dispoziția Federației Ruse ani de zile.”
  • „Din punct de vedere politic, Bahmut prezintă puțin interes pentru regimul de la Kiev. Este mai mult un factor destabilizator decât un factor de menținere a pozițiilor sale.”
  • „Zelenski și conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei sunt lovite puternic prin fiecare strigăt asupra Bahmutului, fiecare militar capturat, fiecare sută lichidată, mult mai greu decât beneficiile pe care le obțin din deținerea rămășițelor acestui oraș.”

„Cel mai logic pas al Armatei Ucrainei ar fi o recuperare a Bahmutului cu atacuri ascuțite pe flancuri, pentru a încerca să spargă apărarea noastră”

  • „Lupta lungă pentru Bahmut este extrem de benefică pentru trupele ruse, deoarece acestea au stors deja o bucată mare de teritoriu ucrainean în 2022. Dacă operațiunea specială rămâne în aceste limite, plus sau minus câteva zeci de kilometri, atunci aceasta va rezolva multe sarcini ale operațiunii speciale.”
  • „Bahmutul face posibil ca armata rusă să-și dezvolte puterea, să ia linii avantajoase de apărare, să se ocupe de problemele interne, să-i pregătească pe cei mobilizați și complet înarmați pentru a face față oricărui număr de apărători ofensivi.”
  • „Orice comandant de nivel mediu știe că, dacă ai creat tensiune pentru inamic într-un loc și ai suficiente rezerve, atunci trebuie să faci o manevră și să lovești în apropiere – acolo unde inamicul nu este pregătit și unde se va sparge.”
  • „Cel mai logic pas al Forțelor Armate ale Ucrainei ar fi o recuperare a Bahmutului cu atacuri ascuțite pe flancuri pentru a încerca să spargă apărarea noastră.”
  • „Cu toate acestea, coloane de echipamente vin și pleacă din Ciasov Iar în fiecare zi, iar înainte de a ajunge pe linia frontului sute de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei mor, împrăștiind pe „drumul morții” și câmpurile din jur mii de cadavre și sute de vehicule blindate arse trimise la măcel.”

„SUA și grupul anglo-saxon au pus la cale de mult timp un plan pentru prăbușirea URSS, ca principal competitor geopolitic”

  • „Există un număr mare de teorii ale conspirației despre evenimentele anilor 90, apoi despre cele din 2014 – Maidanul din Ucraina și transferul Crimeei sub controlul Federației Ruse. Un lucru este absolut clar. Statele Unite și grupul anglo-saxon au pus la cale de mult timp un plan pentru prăbușirea URSS, ca principal competitor geopolitic.”
  • „La sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, au reușit să impună în elita conducătoare a URSS un număr mare de agenți de influență, să dea noi semnificații care au schimbat ideologia existenței acestei elite conducătoare și au distrus URSS.”
  • „Prăbușirea URSS a fost cea mai dureroasă, cea mai dificilă prăbușire a imperiilor din ultimele sute de ani, dar nu a dus la distrugerea completă a Rusiei și la împărțirea ei în mici principate.”
  • În subsidiarul serviciilor de informații americane s-a pregătit de mult timp un plan pentru a face următorul pas spre prăbușirea completă a Rusiei, care este în concordanță deplină cu doctrina americană de astăzi.”
  • „Baza politicii moderne a SUA este neocolonialismul financiar. Este ca și cum nici cele mai bogate țări în resurse minerale nu prelucrează bogăția resurselor lor minerale, ci sunt pe deplin integrate în fluxurile de producție și financiare oferite de „partenerii occidentali” – devenind sateliți, subcontractanți și marionete americane.”

„Prăbușirea Rusiei prin mijloace militare nu poate avea loc. Pădurile, mlaștinile, teritoriile vaste, specificul climatic protejează în mod fiabil teritoriul țării, făcându-l o zonă fortificată uriașă” 

  • „Prin urmare, sarcina finală a Statelor Unite în confruntarea cu Ucraina este să lanseze impulsuri centrifuge puternice în Rusia, să slăbească puterea și identitatea națională în societate și să o forțeze să se întoarcă spre Occident, așa cum era la începutul anilor 90.”
  • „Astăzi, când a început operațiunea specială, iar Federația Rusă nu a reușit să obțină rezultatele pe care societatea le aștepta, Statele Unite au ocazia să revină la planul inițial. Planul inițial, repet încă o dată, a fost următorul: să distrugă Uniunea Sovietică, apoi să meargă de-a lungul perimetrului țării și să-și îndepărteze foștii aliați de Rusia.”
  • „Prăbușirea Rusiei prin mijloace militare nu poate avea loc. Pădurile, mlaștinile, teritoriile vaste, specificul climatic protejează în mod fiabil teritoriul țării, făcându-l o zonă fortificată uriașă. Mereu în istorie, inamicul ajuns la Moscova, a fugit rușinos, transformând „drumul victoriei” într-un „drum al morții” la întoarcere.”
  • „Mulți dintre cei care au susținut ieri operațiunea specială sunt acum în îndoială sau categoric împotriva a ceea ce se întâmplă. Reprezentanții statului doresc să se întoarcă urgent la viața lor normală, la vechile obiceiuri și la confort.”
  • „La întâlniri, ei tac, își exprimă îndoielile. Iar la luarea deciziilor privind procedurile birocratice sunt împiedicate anumite acțiuni care vizează câștigarea acestui război. Întrucât birocrația din Rusia se află astăzi la un nivel transcendental, în cadrul „birocrației legitime” este posibilă distrugerea oricăror decizii ale conducerii de vârf menite să obțină victoria. Aceștia sunt dușmani interni. În teoria lui Aleksandr Dmitrievici Beglov, aceasta se numește „sita birocratică” – o sită în care poți intra, dar din care nu poți ieși.”

„Rusia a tăiat Marea Azov și o bucată mare din Marea Neagră, a pus mâna pe o bucată groasă din teritoriul ucrainean și a creat un coridor către Crimeea” 

  • „Pentru autorități și pentru societate în ansamblu, astăzi este necesar să punem un punct marcant în „operațiunea specială”. Opțiunea ideală este să anunțăm sfârșitul ei, să informăm pe toată lumea cum Rusia a obținut rezultatele pe care le-a planificat și, într-un fel, noi le-am atins. Am tocat un număr mare de luptători ai Forțelor Armate ale Ucrainei și putem raporta că sarcinile „operațiunii speciale” au fost îndeplinite.”
  • „Teoretic, Rusia și-a însușit deja acest punct marcant prin distrugerea unei mari părți a populației active masculine a Ucrainei, prin intimidarea unei alte părți a acesteia, care a fugit în Europa.”
  • „Rusia a tăiat Marea Azov și o bucată mare din Marea Neagră, a pus mâna pe o bucată groasă din teritoriul ucrainean și a creat un coridor de uscat către Crimeea. Acum a mai rămas de făcut un singur lucru: câștigarea fermă a punctelor de sprijin, menținerea acelor teritorii care există deja. Dar există o viclenie: dacă mai devreme Ucraina făcea parte din fosta Rusie, acum este un stat absolut național.”
  • „Dacă înainte de 24 februarie 2022 Uniunea Europeană era lacomă să dea Ucrainei zeci de milioane de dolari, acum zeci de miliarde sunt oprite pentru război. Desigur, unele dintre aceste fonduri fac plăcere buzunarelor elitei conducătoare a Ucrainei, care beneficiază de pe urma conflictului. Mulți dintre cei care au fost uitați ieri au primit astăzi o nouă șansă de autorealizare și îmbogățire.”

„Cel mai bun scenariu pentru vindecarea Rusiei, astfel încât aceasta să se unească și să devină cel mai puternic stat, este ofensiva Armatei Ucrainei” 

  • „Pentru Rusia, există întotdeauna riscul ca, după începerea contraofensivei, situația de pe front să se înrăutățească. Păstrarea granițelor existente la 24 februarie 2023 este un schimb pe care Statele Unite îl pot oferi astăzi conducerii ruse ca poziție de negociere. Pentru aceasta este nevoie de o „pauză dramatică”. Dacă guvernul refuză, atunci Forțele Armate ale Ucrainei vor trece la ofensivă.”
  • „Rusia nu poate accepta niciun acord, doar o luptă corectă. Și dacă ieșim bătuți din această bătălie nu e nimic groaznic în asta. Regiunile fortificate ale Rusiei fac imposibilă pătrunderea în adâncurile sale. Iar poporul rus nu s-a prăbușit niciodată și nu se va dărâma niciodată. Prin urmare – Numai Luptă Echitabilă! Și cu cât începe mai devreme, cu atât mai bine.”
  • „Rezum. Ucrainenii sunt gata să atace. Suntem gata să respingem lovitura. Cel mai bun scenariu pentru vindecarea Rusiei, astfel încât aceasta să se unească și să devină cel mai puternic stat, este ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, în care nu vor fi posibile acorduri și negocieri.”
  • „Și fie Forțele Armate ale Ucrainei vor fi învinse într-o luptă corectă, fie Rusia își va linge rănile, își va umfla mușchii și își va rupe rivalii din nou într-o luptă corectă. Prin urmare, cred că opțiunea acordurilor este imposibilă pentru viitorul Rusiei.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

* Oamenii Rusiei în Biserică: Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a transmis enoriașilor mesajul Patriarhului Kirill, anunțându-i că se vrea „o resetare a lumii“, iar „stăpânitorii Pământului“ au provocat războiul din Ucraina

* „Venerarea științei, tehnologiei și progresului este noul păgânism. Biserica Ortodoxă Rusă i se va opune activ!“ – Patriarhul Kirill, în predica de Paște

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

1 COMENTARIU

  1. Locuiesc in Canada.Am fost mereu impotriva ca guvernul de aici sa arunce cu milioane pentru tari ca Haiti pentru ca erau bani aruncati pe fereastra.Dar in Ucraina este diferit,banii pe care occidentul ii trimite guvernului ucrainian nu sunt bani pierduti,sunt o investitie sigura in viitorul democratiei.Astazi Ucraina sau Taiwan sunt limitele frontului dintre lumea libera si tiranie.Este un razboi pe care nu il putem pierde,pentru ca cele doua lumi nu pot coexista,una dintre ele va invinge.Slava Ukraini!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -