A 5-a însurătoare a lui Ilie Năstase, în „parohia” lui ÎPS Teodosie, a încălcat două canoane bisericești

1
3184

La aproape 74 de ani (vârstă pe care o va împlini luna viitoare), Ilie Năstase s-a însurat pentru a cincea oară. Cununia religioasă, căci pe cea civilă a făcut-o anul trecut. De data asta, fostul tenismen i-a jurat să fie alături pentru tot restul vieții, „la bine și la rău”, unei domnițe din Constanța: Ioana Simion.

Precedentele patru soții ale lui Ilie Năstase au fost:

 • 1972: Dominique Grazia, model belgian (au împreună o fetiță, Nathalie)
 • 1984: Alexandra King, actriță americană (au înfiat doi copii, Nicholas și Charlotte)
 • 2004: Amalia Teodorescu (au împreună două fetițe, Alessia și Emma Alexandra)
 • 2013: Brigitte Sfăt
 • 2019: Ioana Simion.

Au fost încălcate două canoane bisericești

Pe 6 iunie, la căsătoria cu Ioana Simion, slujba religioasă a fost oficiată Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” din comuna Crucea, la 55 de kilometri de orașul Constanța.

Există două probleme majore:

 1. cununia nu a avut loc într-o biserică, ci într-o mănăstire;
 2. a fost a patra cununie religioasă a lui Ilie Năstase, deși Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a decis că o persoană poate beneficia de maximum trei cununii religioase.

O decizie a Sfântului Sinod, din 2013, interzice organizarea cununiilor religioase și a botezurilor în afara bisericilor. Aceste evenimente nu sunt permise nici măcar în mănăstiri. Conducerea BOR a hotărât, pe 28 februarie 2013, ca toate cununiile religioase să fie oficiate în biserici sau în catedrale eparhiale care nu sunt deservite de cler monahal.

Conform Sfântului Sinod, preoții care încalcă această decizie și organizează cununii în afara bisericilor de mir sunt trimiși la judecata consistoriului eparhial, pentru neascultare canonică, și de regulă sunt caterisiți, adică excluși din preoțime.

Mănăstirea din comuna Crucea, la care a fost cununat religios Ilie Năstase, aparține de Arhiepiscopia Tomisului. Asta înseamnă că singurul care putea aproba o excepție de la regula instituită de Sinodul BOR era ÎPS Teodosie, autorul multor gesturi scandaloase.

Pe de altă parte, în cazul lui Ilie Năstase a fost încălcat și canonul bisericesc care spune că o persoană poate fi cununată religios de maximum trei ori. Și această încălcare cu bună-știință a unui canon îi poate aduce preotului care a oficiat slujba cea mai gravă sancțiune: caterisirea, adică excluderea din preoțime.

Ioana Simion a fost cea de-a patra soție pe care Ilie Năstase a dus-o la altar. Singura cu care a fost căsătorit doar civil a fost Brigitte Sfăt.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

 1. Nu c-as fi iubitor de Nastase, dar o intrebare se pune:
  Ati verificat daca celelalte casatorii au fost facute si religios?
  Primele doua au fost facute cu o belgianca si cu o americanca. Au trecut cele doua la ortodoxie, ca ma indoiesc ca ar fi fost ortodoxe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here