marți, octombrie 8, 2024
AcasăNewsNicușor Dan: “La intrările în București vom face 15 parcări mari, din...

Nicușor Dan: “La intrările în București vom face 15 parcări mari, din bani europeni. Transportul public va fi cât mai mult electric”

-

Continuă prezentarea planurilor pe care viitoarea administrație a Bucureștiului le are pentru Capitala României, dacă la alegerile din toamnă Opoziția unită reușește să scoată PSD de la putere. Nicușor Dan, candidatul PNL și USR/PLUS, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că se vor construi 15 parcări mari, a câte 500-2.000 de locuri, la intrările în București, pentru a reduce traficul auto și poluarea. Lucrările se vor face din bani europeni.

Același lucru fusese promis și de Gabriela Firea în 2016, dar nu s-a făcut absolut nimic. Abia în ultimele luni, pe repede înainte, s-au deschis niște șantiere, pentru ca populația să vadă, chiar înaintea alegerilor, că “se lucrează”.

Soluția parcărilor auto la intrarea în oraș – la mintea cocoșului, dar neinteresantă pentru

Ridicarea unor mari parcări auto la intrarea în București, acolo unde încep magistralele de metrou sau unde este capătul unor linii de autobuze, troleibuze și tramvaie, este o soluție relativ ieftină și la mintea cocoșului pentru a face respirabil orașul. Alături de regândirea șoselelor, pentru a include și piste pentru biciclete/trotinete electrice, aceasta ar rezolva problema unui trafic realmente infernal.

Dar nicio administrație nu s-a arătat interesată, până acum, de subiect. Nicușor Dar, care are o expertiză de peste 15 ani în problemele Bucureștiului, spune că rezolvarea problemei traficului va fi prioritară. „Sistemul acesta (n.r. – cu parcări la intrarea în București) are mai multe avantaje mari. În primul rând, decongestionează traficul, în special pe principalele intrări din Bucureşti.

- Advertisement -

Știm cu toţii cât e de aglomerat, de exemplu, Bulevardul Iuliu Maniu dimineaţa, la intrare, şi seara, la ieşire. Deşi, aparent, aceste parcări sunt în afara oraşului, ele au un impact important pentru bucureşteni, pentru că mare parte din traficul pe care ei îl suportă vine de la oameni care locuiesc în afara Bucureştiului şi lucrează în Bucureşti.

Un alt avantaj este că oferă acestor oameni care locuiesc în afara Bucureştiului şi vin să lucreze în Bucureşti o soluţie de transport mai rapidă. Un avantaj important, se reduce poluarea pentru că luăm nişte oameni care merg azi cu maşina proprietate personală şi îi direcţionăm către transportul public care în viitorul apropiat o să fie cât mai mult electric”.

Nicușor Dan: “Parcările se fac într-un singur mandat. Puteau fi făcute încă din 2010 cu bani europeni, dar Primăria Capitalei a fugit de fondurile UE

Că aceasta este soluția pentru București o arată nu doar faptul că alte orașe europene au adoptat-o de multă vreme, dar și tendința naturală a oamenilor de a găsi aceeași rezolvare și în Capitala României.

- Advertisement -

În parcările improvizate sau cele făcute înainte de Revoluție, în unele locuri (precum Republica, unde Gara Titan a fost construită la câțiva metri de gura de metrou și la 100 de metri de o parcare uriașă), nu e loc să arunci un ac în timpul zilei. Oamenii care vin din localități limitrofe sau din zonă își lasă mașinile și coboară la metrou.
Neamenajate sau abandonate de zeci de ani, aceste parcări sunt însă total neîncăpătoare pentru traficul din 2020.

Nicușor Dan spune că această problemă a Bucureștiului se putea rezolva de cel puțin 10 ani, dacă administația locală ar fi fost preocupată de acest lucru: „Parcările vor fi amplasate la marile intrări în oraş, vor avea între 500 şi 2.000 de locuri, în funcţie de importanţa arterei care intră în oraş, şi le va fi asigurată supraveghere şi pază, pentru ca oamenii care îşi lasă maşinile aici să aibă garanţia că le găsesc în siguranţă. Vor fi finanţate din bani europeni. Ar fi putut fi finanţate încă din 2010 din fondurile UE, numai că Primăria Capitalei a fugit de banii europeni, dovada incompetenţei de care a dat dovadă în zece ani. Aceste parcări pot fi realizate într-un mandat, dar, mai important, încă de la finalul primului mandat ele pot fi amenajate ca parcări la sol”.

În ultimii 10 ani, primarii Bucureștiului au fost Sorin Oprescu (iunie 2008 – septembrie 2015) și Gabriela Firea (iunie 2016 – 2020). Ambii au reprezentat PSD. Între septembrie 2015 și iunie 2016, Bucureștiul a avut și doi primari interimari, Ștefănel Dan Marin și Ioan-Răzvan Sava, după ce Sorin Oprescu a fost reținut de DNA pentru luare de mită.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -