Situația rușilor în Ucraina devine dramatică. Rapoarte disperate arată că „deficitul de obuze e critic, noii recruți sabotează misiunile primite, ne alegem cu sute de morți pentru câte o cocină fără valoare”

0
4839
Soldați ucraineni din Brigada de Artilerie Grea 43 trâgând, pe 26 decembrie, cu tunul autopropulsat 2S7 Pion în zona Bahmut. Rușii se plâng că ucrainenii au început să dețină supremația în materie de artilerie. FOTO: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Situația Rusiei pe frontul din Ucraina tinde să devină una disperată, pe măsură ce criza de muniții – în special de obuze de artilerie – se adâncește, iar trupele se satură de un război pe care nu-l înțeleg. În ultimele zile, apelurile trupelor din linia întâi au devenit tot mai insistente și mai stridente, militarii ruși reclamând că nu mai au stocuri de proiectile. În timp ce Putin a ales să nege realitatea și să califice semnalele de alarmă drept „invenții” și „zvonuri lansate de ucraineni”, oligarhul Prigojin a mers pe front și a confirmat direct de-acolo că situația e dramatică.

Un mesaj foarte puternic a fost postat de cunoscutul voluntar rus care scrie pe contul său de Telegram sub numele „Govorit TopaZ”. TopaZ face parte din unitatea Rusich – Grupul de Recunoaștere, Asalt și Sabotaj –, o formațiune militară alcătuită din naționaliști de extremă dreapta, cu simpatii naziste, care participă încă din iunie 2014 la războiul împotriva ucrainenilor.

TopaZ are pe Telegram peste 47.000 de abonați. Marți, 27 decembrie, el a postat pe contul său un mesaj foarte dur și alarmat, arătând că lucrurile sunt foarte grave. Nu mai sunt obuze, în condițiile în care – spune chiar TopaZ – până acum toate victoriile rusești, atât ofensive, cât și defensive, au fost realizate prin forța artileriei. Inițiativa a început să treacă de partea ucrainenilor, scrie voluntarul, pentru că trupele Kievului sunt aprovizionate constant, în timp ce rușii – nu.

Soldații „vărsați” de comandament pe front, dintre cei mobilizați în septembrie-octombrie, n-au nicio valoare combativă, mai spune veteranul. Oamenii nu cunosc meseria armelor și nici n-ar fi avut cum s-o învețe în două săptămâni. În plus, scrie TopaZ, trupele sunt complet demotivate. Nimeni nu înțelege ce caută în Ucraina „frățească” (expresia naționalistului rus), pentru ce luptă, ce înseamnă „denazificare” și „demilitarizare”.

În lipsa unei pregătiri ideologice, oamenii se fofilează. TopaZ relatează că trupele nou-sosite au învățat să mimeze executarea ordinelor. Transmit prin comunicații că au îndeplinit misiunile primite, dar în realitate nu-și părăsesc tranșeele. Din acest motiv, în tabăra rusă nimeni nu mai știe care e situația reală.

La toate acestea se adaugă incompetența comandanților. TopaZ relatează că se înregistrează sute de morți și răniți „în lupta pentru câte o cocină ocupată de Forțele Armate ale Ucrainei, care nu are nicio valoare. Iar când mobilizații încep să câștige avantaj, inamicul se retrage calm și ordonat, acoperit de un zid de artilerie, care devine din ce în ce mai ușor de pus în aplicare, iar apoi va bombarda cu HIMARS pozițiile nou ocupate“.
Voluntarul naționalist transmite conducerii Rusiei că are la dispoziție câteva soluții: fie face rost de muniție „de la unul dintre puținii noștri aliați”, fie obține un armistițiu cu orice preț, fie lansează chiar acum o ofensivă masivă și riscantă, încercând să-și aducă trupele pe poziții mai favorabile.

Citiți mai jos traducerea postării lui TopaZ găsită mai întâi de letonul Dmitri și postată pe „War Translated”.

„Armata rusă se confruntă cu un deficit grav de muniții, această problemă se transformă din gravă în critică. Mobilizarea a eșuat complet. Trebuie să se înțeleagă că marea majoritate – 70-80% din personalul militar mobilizat – s-a dovedit a fi inaptă pentru luptă“

„Știți că încerc să mă abțin de la previziuni zgomotoase și de la informații din interior, mai ales cele negative. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul războiului, informațiile sunt adesea mai distructive decât mii de mine și obuze. Prefer mai ales tăcerea în timpul secetei informaționale, este mai bine să postezi câteva texte amuzante decât să sugi «insideri» și «previziuni» din deget. Dar acum consider că este de datoria mea să fac lumină asupra situației reale din zona SMO (Operațiunea Militară Specială – formula oficială impusă de Moscova pentru a evita cuvântul război la invadarea Ucrainei – n. red.). Așadar, pe scurt:

– Armata rusă se confruntă cu un deficit grav de muniții pe fondul livrărilor active de muniții către inamicul nostru, această problemă se transformă din gravă în critică. Dacă nu se schimbă nimic, în viitorul apropiat inamicul va începe să obțină supremația în artilerie pe linia frontului.

Pentru a înțelege profunzimea problemei, este necesar să ne dăm seama de faptul că absolut toate succesele armatei noastre, atât cele ofensive, cât și cele defensive, sunt rezultatul superiorității artileriei noastre. În opinia mea, există mai multe opțiuni pentru dezvoltarea evenimentelor:

1. Partea noastră negociază aprovizionarea cu muniție cu una dintre puținele țări aliate.

2. Încercăm să înghețăm conflictul în termenii cei mai rușinoși, pentru a avea timp să constituim o capacitate de producție care să acopere deficitul.

3. Hotărâm o înaintare riscantă, absolut aventuroasă, cu tancuri, menită să asigure că majoritatea trupelor pot lua poziție în localități, și nu să stea în stepa deschisă, sub mine și obuze.

– Mobilizarea a eșuat complet. Trebuie să se înțeleagă că marea majoritate – 70-80% din personalul militar mobilizat – s-a dovedit a fi inaptă pentru luptă din mai multe motive:

1. 1. Lipsa unei pregătiri militare de calitate. Aici nu văd rostul de a vocifera, pot doar să spun că dacă casierul de ieri de la magazinul alimentar este plimbat cu tancul pe terenul de antrenament timp de 2 săptămâni, atunci este evident că nu va deveni un bun tanchist.

2. Lipsa de motivație ideologică a celor mobilizați din cauza lipsei de obiective clare ale SMO, care ar trebui să fie difuzate de autorități și mass-media.

3. Muncitorul de ieri, din fabrică, habar nu are ce înseamnă denazificarea și demilitarizarea Ucrainei frățești (nici eu nu prea înțeleg). Evident, aceste expresii magice și abstracte nu sunt motivul pentru care un muncitor harnic va merge la război pentru denazificarea Ucrainei frățești cu zâmbetul pe buze și cu binecuvântarea soției.

3. Ca urmare a paragrafului anterior, există o sabotare intenționată și neintenționată pe scară largă a ostilităților de către cei mobilizați. De exemplu, bărbații au învățat să joace „jocuri radio”, adică să simuleze la radio îndeplinirea unei misiuni de luptă în timp ce stau într-o adăpost confortabil și sigur. Cu toate exclamațiile victorioase și strigătele de panică rezultate. Nici nu mai vorbesc despre bețiile generalizate și despre absența completă a cel puțin unor măsuri de securitate de contracarare a activității de sabotaj a inamicului.

4. După paragraful anterior, se ridică o întrebare logică – unde sunt camarazii seniori, căliți de experiență și disciplinați, care ar trebui să restabilească ordinea și să contracareze sabotajul în rândurile mobilizaților? Ei nu sunt acolo, ei luptă în alte posturi, pentru că un idiot fabulos a decis să încadreze domenii separate, foarte responsabile și importante, numai cu mobilizați. Ca urmare, ne alegem cu sute de morți și răniți în lupta pentru o cocină ocupată de Forțele Armate ale Ucrainei, care nu are nicio valoare. Iar când mobilizații încep să câștige avantaj, inamicul se va retrage calm și ordonat, acoperit de un zid de artilerie, care devine din ce în ce mai ușor de pus în aplicare (vezi începutul textului), iar apoi va bombarda cu HIMARS pozițiile nou ocupate.

Mai am încă multe de spus despre idioții și trădătorii care vor arde veșnic în iad pentru fiecare picătură de sânge vărsat de un soldat rus, dar cred că este suficient pentru a înțelege imaginea de ansamblu.

Ce să facem? Nu vă pierdeți credința, unitatea și onoarea. Luptați până la capăt, pentru că poporul rus și casele noastre sunt în spatele nostru.
Vom rezista cu siguranță.

Glorie Rusiei!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Monologul din „Las Fierbinți” care-i desființează pe Iohannis și regimul PSD-PNL: „România educată. Gargară! Mii de km de autostrăzi. Gargară! Sute de spitale noi. Gargară! Şcoli noi. Gargară!”

* Se naște cuplul politic care va uni pușcăria cu balamucul: Dragnea a pus ochii pe Șoșoacă! „E singura sinceră, aș colabora cu ea”

* Incident penibil cu delegația PSD-PNL plecată în „vizită de stat”, de Crăciun, în Coreea de Sud: vameșii din Seul i-au găsit deputatului Ben Oni Ardelean tobă, salam, cârnați și brânză în bagaje!

* „Predicțiile” delirante ale lui Medvedev, de Crăciun, pentru 2023: UE se destramă, Germania face Al Patrulea Reich și intră în război cu Franța, în SUA începe războiul civil

* VIDEO. Film delirant al propagandei ruse: Europa trăiește în beznă, sărăcie și frig, iar la anul locuitorii își vor mânca animalele de companie din cauza foametei!

* Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

* „Politica SUA: să fie epuizat tot potențialul militar al Rusiei; Putin să rămână fără trupe. Va fi o distrugere completă”

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here