Ziua adevărului: România – Slovacia. Posibili adversari în „optimi”: Franța, Spania, Anglia sau o echipă de pe locul 3. Șanse de calificare: 98%. Probabilitatea unei remize: 90%

4
1328
Radu Drăgușin - Răzvan Marin

Grupa D a Campionatului European de fotbal s-a încheiat cu o mare surpriză: Austria a încheiat pe primul loc, devansând marile favorite Franța și Olanda – calificate și ele. Dacă va termina pe locul 2 în Grupa E (șanse majore, în cazul unei remize cu Slovacia), România va întâlni Franța în „optimi”, pe 1 iulie, de la ora 19.00. Locul 3 ne-ar scoate în față Spania sau Anglia.

Marți, la Euro 2024, s-au încheiat două grupe, în această ordine: Grupa D a adus un festival de goluri (7 la număr), iar Grupa C – zero absolut pe tabela de marcaj.

Deși avea două mari favorite, Franța și Olanda, Grupa D a fost câștigată de Austria! Aceasta a început cu o înfrângere, 0-1 cu Franța (dintr-un autogol), dar a câștigat următoarele două partide, marcând câte trei goluri (3-1 cu Polonia și, aseară, 3-2 cu Olanda).

Franța a ratat locul 1 pentru că n-a reușit să învingă Polonia, care era deja eliminată. A fost o remiză construită din două penalty-uri, transformate de doi mari golgheteri: unul mai tânăr, dar deja campion și vicecampion mondial, Kylian Mbappé (25 de ani), celălalt aflat la ultimul său turneu final, Robert Lewandowski (35 de ani).

Danemarca a depășit Slovenia grație meciurilor directe din preliminarii!

Grupa C a adus două meciuri de 0-0: Anglia – Slovenia și Danemarca – Serbia. Englezii au încheiat, totuși, pe primul loc, cu doar două goluri marcate, iar Danemarca și Slovenia au fost departajate, pe locurile 2 și 3, doar de criteriul bilanțului din preliminarii.

A fost o premieră absolută ca două echipe să încheie grupa la egalitate perfectă: 3 puncte fiecare (3 remize), egal în meciul direct (1-1), golaveraj total 2-2, același număr de cartonașe galbene (câte 6).

În această situație, s-a apelat la ultimul criteriu sportiv (înaintea tragerii la sorți): parcursul din preliminarii. Iar la acest capitol, Danemarca a avut un avantaj incredibil de mic: a câștigat Grupa H, în care Slovenia a venit pe locul 2 – ambele cu câte 22 de puncte (7 victorii, o remiză, două înfrângeri), cu golaveraj mai bun pentru balcanici (20-9 față de 19-10, adică +11 față de +9), dar cu meciuri directe favorabile nordicilor: 2-1 (acasă) și 1-1 (în deplasare)!

Apropo de ex-iugoslavi: Serbia și Croația sunt eliminate, iar mult mai modesta Slovenie merge mai departe!

Se cunosc primele două „optimi”: Elveția – Italia și Germania – Danemarca.

S-au mai calificat: Spania, Italia, Anglia, Slovenia, Austria, Franța și Olanda.

Au fost eliminate deja: Scoția, Croația, Albania, Serbia și Polonia.

Ungaria, cu 3 puncte și golaveraj 2-5, se mai agață de două șanse de calificare: una realistă (în Grupa F, Cehia să nu bată Turcia, iar Georgia să nu bată Portugala) și una fantezistă (una dintre echipele din Grupa E, printre care România, să încheie pe locul 3 cu golaveraj de la –4 în jos).

Grupa A, ultima etapă

 • Germania – Elveția 1-1: Füllkrug (90+2) / Ndoye (28).
 • Ungaria – Scoția 1-0: Csoboth (90+10).

Grupa B, ultima etapă

 • Croația – Italia 1-1: Zaccagni (90+8) / Modrici (55).
 • Spania – Albania 1-0: Ferran Torres (13).

Grupa C, ultima etapă

 • Anglia – Slovenia 0-0
 • Danemarca – Serbia 0-0

Grupa D, ultima etapă

 • Austria – Olanda 3-2: Malen (6 – autogol), Schmid (59), Sabitzer (80) / Gakpo (47), Depay (75).
 • Franța – Polonia 1-1: Mbappé (56 – din penalty) / Lewandowski (79 – din penalty).

Calculele și perspectivele României. Șanse de calificare: 98%. Probabilitatea remizei: 90%

Miercuri seara se încheie socotelile și în grupele E și F. Cea mai complicată este grupa noastră, în care la final fiecare echipă poate ocupa orice loc, de la 1 la 4! Deocamdată lideri suntem noi, „la mustață”, și avem două șanse din trei pentru o calificare sigură: victorie sau egal.

Cu o remiză ar fi siguri de calificare și slovacii, de aceea curentul dominant este acela că România – Slovacia se va încheia nedecis. În această variantă, România ar veni pe locul 2, iar Slovacia pe 3. Șanse: 85%.

Remiza ne-ar putea aduce și locul 1, dacă va fi egal, cu goluri puține – nu mai multe decât la meciul nostru –, și în cealaltă partidă din grupă. Șanse: 5%.

O victorie ne-ar spori șansele la locul 1, cu condiția ca Belgia să nu câștige în fața Ucrainei. Șanse: 2%.

Există și varianta ca o victorie să ne lase totuși pe locul 2, dacă și Belgia va învinge. Șanse: 3%.

O înfrângere ne-ar oferi doar două perspective: locul 3 sau 4.

Locul 3 ne-ar reveni dacă Belgia bate Ucraina, iar noi ne-m califica în „optimi” cu 3 puncte și golaveraj evident mai bun decât Ungaria. Șanse: 3%.

Varianta ca locul 3, cu 3 puncte și golaveraj catastrofal (de la –4 în jos), să ducă la eliminarea României este practic imposibilă. România nu poate pierde cu 0-5 în fața Slovaciei. Așadar, șanse: 0%.

Am cădea pe locul 4 dacă pierdem cu Slovacia, iar Belgia nu bate Ucraina. Șanse: 2%.

Sintetizând, în funcție de rezultatul nostru:

 • facem egal cu Slovacia: șanse 90% (locul 1 – 5%, locul 2 – 85%);
 • batem Slovacia: șanse 5% (locul 1 – 2%, locul 2 – 3%);
 • pierdem cu Slovacia: șanse 5% (locul 3 calificant – 3%, locul 3 necalificant – 0%, locul 4 – 2%).

Șansele de a ocupa diverse locuri în Grupa E:

 • locul 1: 7%
 • locul 2: 88%
 • locul 3 calificant: 3%
 • locul 3 necalificant: 0%
 • locul 4: 2%

Șansele de calificare:

 • ne calificăm: 98%
 • nu ne calificăm: 2%.

Posibili adversari: Franța, Spania, Anglia sau o echipă de pe locul 3

În funcție de locul pe care-l va ocupa în Grupa E, România ar putea juca în „optimi” la München, Düsseldorf, Köln sau Gelsenkirchen.

 • München – dacă încheiem pe locul 1; în „optimi” am întâlni locul 3 din grupa A/B/C/D.
 • Düsseldorf – dacă terminăm pe locul 2; în „optimi” am întâlni locul 2 din grupa D (Franța).
 • Köln / Gelsenkirchen – dacă ne clasăm pe locul 3 și ne calificăm; în „optimi” am avea două variante: la Köln, contra câștigătoarei Grupei B (Spania), sau la Gelsenkirchen, contra câștigătoarei Grupei C (Anglia).

Programul de miercuri (26 iunie)

 • 19.00: Slovacia – România (Grupa E)
 • 19.00: Ucraina – Belgia (Grupa E)
 • 22.00: Cehia – Turcia (Grupa F)
 • 22.00: Georgia – Portugalia (Grupa F)

Toate meciurile sunt transmise, după caz, de Pro TV și Pro Arena.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* BELGIA – ROMÂNIA 2-0. Neputincioși, dar optimiști: o remiză cu slovacii ne califică și pe noi, și pe ei!

ROMÂNIA – UCRAINA 3-0. Slava România! Debut istoric la Euro 2024: cea mai clară victorie în 13 turnee finale, întinse pe 94 de ani

* Italia, salvată în minutul 90+8 de cea de-a 5-a sa rezervă! O șansă în plus pentru România: ne calificăm și de pe locul 3

Miracol până la capăt: locul 1 în grupă, cu 5 puncte peste Elveția! „Naționala sufletistă” va fi în urna a 2-a la tragerea la sorți pentru Euro 2024

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

Opriți planeta, Real Madrid vrea să coboare! Caută o altă galaxie, aici s-a plictisit să tot câștige

A încărunțit Generația de Aur! Dar a încărunțit frumos

A murit Kaiserul fotbalului: Franz Beckenbauer. Campion mondial cu Germania și ca jucător, și ca antrenor

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.