Zelenski a decapitat rețeaua de militari corupți care, în loc să recruteze bărbați pentru front, îi ajuta să scape de armată și să fugă peste graniță. Toți șefii regionali responsabili cu recrutarea au fost destituiți și acuzați de trădare

0
1762
Volodimir Zelenski

Corupția endemică, moștenire a putredei Uniuni Sovietice, afectează nu doar armata rusă, ci și pe cea ucraineană. Sute de ofițeri responsabili cu recrutarea bărbaților pentru întărirea frontului consideră că războiul e șana lor de a se îmbogăți. În loc să-i recruteze, ei îi ajută pe bărbați să iasă din țară. Fenomenul l-a înfuriat pe președintele Volodimir Zelenski, care i-a destituit pe toți șefii regionali care coordonau operațiunea de recrutare. Aceștia sunt acuzați de trădare în vreme de război.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat vineri destituirea tuturor şefilor regionali însărcinaţi cu recrutarea militară. Astfel, el încearcă să destructureze un sistem de corupţie care le permite recruţilor să scape de armată și să fugă peste graniță.

”Îmbogăţire ilegală, legalizarea fondurilor obţinute ilegal, profituri ilicite, transport ilegal de cealaltă parte a frontierei a recruţilor. Soluţioa noastră: îi destituim pe toţi comisarii militari”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram.

„În vreme de război, cinismul şi corupţia sunt trădare”

Volodimir Zelenski a făcut acest anunţ în urma unei vaste anchete anticorupţie.

Zelenski a precizat că au fost deschise 112 anchete penale în urma unei inspecţii a organelor anticorupţie, Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) şi Parchetului.

”Există abuzuri în diverse regiuni – Doneţk, Poltava, Viniţia, Odessa, Kiev”, a enumerat Zelenski.

El i-a cerut comandantului armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, să-i înlocuiască pe comandanţii destituiţi cu veterani în războiul împotriva Rusiei.

”Sistemul trebuie să fie condus de oameni care ştiu că, în vreme de război, cinismul şi corupţia sunt trădare”, a subliniat preşedintele ucrainean.

În opinia sa, recrutarea militară trebuie organizată de către ”soldaţi care au fost pe front sau care nu se mai pot afla în tranşee pentru că şi-au pierdut sănătatea, o mână sau un picior”.

Zelenski a promis să-i pedepsească fără milă pe oficialii care se fac vinovaţi de corupţie. El spune că aceștia trebuie ”să meargă pe front” dacă vor ”să-şi păstreze galoanele şi să-şi dovedească demnitatea”.

La sfârşitul lunii iulie, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea unui fost ofițer al armatei însărcinat cu mobilizarea, suspectat de cumpărarea unei vile în valoare de aproximativ patru milioane de euro, în Spania, în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Cazuri de corupție în 2023

Lupta împotriva corupţiei – un rău endemic în Ucraina, una dintre cele mai sărace ţări din Europa înainte de invazia rusă – este una dintre condiţiile impuse de Uniunea Europeană în menţinerea statutului de stat candidat la aderarea la UE al Ucrainei.

De la începutul anului 2023, două cazuri răsunătoare au fost dezvăluite de organisme anticorupţie ucrainene.

În luna ianuarie, un dosar cu privire la aprovizionarea armatei a provocat o cascadă de demisii în ministere, la nivel de regiuni şi în sistemul judiciar ucrainean.

În luna mai, preşedintele Curţii Supreme a fost arestat şi plasat în detenţie, într-un dosar de corupţie estimat la 2,5 milioane de euro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* CCR apără cu dinții scandaloasele pensii speciale ale magistraților. Pierdem miliarde de euro și din intern, și din extern

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* „Nu, Marcel, nu merge să fugi când vine nota de plată! Voi ați creat dezastrul. Voi, PSD și PNL, patronați de Iohannis!”

* Dosarul „10 August”: „găzarii lui Dragnea”, în frunte cu Cucoș, Sindile și Cazan, au fost trimiși în judecată. Dar după 5 ani?! Se așteaptă prescrierea faptelor?!

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Raport EFOR: Banii partidelor, primiți ca subvenție de la stat, sunt înghițiți de televiziunile tot mai nesătule. În 6 luni, 12 din cele 25 de milioane de euro primite de partide au ajuns la presă

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat mii de infractori, este ilegală!

* EDITORIAL CARTIANU. Inginerul Ursu n-a murit. Polițistul Gigină n-a murit. La Colectiv, nimeni n-a murit. Nici la Revoluție, nici la mineriade…

* CONTRAOFENSIVA: Ucrainenii au străpuns prima linie de apărare rusească și au înaintat 10 km spre Crimeea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here