Wow! Asta să fie combinaţia Anei Birchall la Casa Albă? „Relaţia tot mai apropiată” cu ambasadorul SUA la Bruxelles face valuri peste Ocean

0
2900
Ana Birchall şi Gordon Sondland

Să fie acest scandal cheia schimbării discursului Anei Birchall din apărătoare a lui Liviu Dragnea în ministru PSD al Justiţiei trecut peste noapte de partea justiţiei şi împotriva clanurilor penale din propriul partid?

Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, în dreapta Anei Birchall

Gordon Sondland, ambasadorul SUA la Bruxelles şi unul dintre personajele importante din scandalul UkraineGate, ar fi invitat-o în mod suspect pe Ana Birchall, fost ministru PSD al Justiţiei, la Casa Albă. Nu au fost singurele invitaţii „pe sub mână” care au atras atenţia serviciilor secrete americane şi presei de peste Ocean.

O fostă consilieră pe probleme de politică externă a lui Donald Trump a declarat, în cadrul procedurii de impeachment declanşate de Congresul SUA împotriva preşedintelui american, că invitațiile făcute de Gordon Sondland la Casa Albă erau ”foarte neobișnuite și nu erau comunicate altora, culminând cu situația în care oficiali români au sosit la Casa Albă fără invitație prealabilă, fiind invocat numele lui Sondland”, potrivit The New York Times. Fosta directoare a mai spus că a transmis aceste îngrijorări unor reprezentanți ai serviciilor secrete.

De altfel, înşuşi ambasadorul SUA la UE nu s-a ferit să publice pe pagina sa oficială de Twitter fotografii de la o reuniune diplomatică, în care apare şi Ana Birchall.


Legăturile lui Gordon Sondland, ambasadorul SUA pe lângă UE, cu Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, și încercările acestuia de a-i aranja o întâlnire la Casa Albă au provocat îngrijorare în rândul Consiliul Național de Securitate al SUA (NSC), scrie publicația The Daily Beast, citând surse din administrația Trump.

Oficialii din Consiliul Național de Securitate al SUA sunt îngrijorați din cauza faptului că Sondland a avut întâlniri cu oficialii români fără a conculta NSC. ”Relația sa tot mai apropiată cu unul dintre acești oficiali, fostul ministru Ana Birchall, a generat preocupări semnificative în NSC”, scrie The Daily Beast, citând surse din instituție.

Donald Trump şi John Bolton

Mai mult, ambasadorul american ar fi încercat să îi aranjeze lui Birchall o întâlnire și o oportunitate foto cu John Bolton, când acesta ocupa postul de Consilier pentru securitate națională al președintelui Donald Trump. Birchall a apărut la Casa Albă pentru acea întâlnire fără a exista însă o întâlnire fixată, potrivit The Daily Beast, care citează trei surse familiare cu evenimentul.

Îngrijorările membrilor NSC sunt cauzate atât de comportamentul ambasadorului Sondland, cât și de trecutul Anei Birchall, descrisă de aceștia pentru Daily Beast drept un suporter al politicilor anti-justiție ale lui Liviu Dragnea, liderul condamnat pentru corupție al PSD.

The Daily Beast notează că oficialii americani au observat schimbarea radicală de agendă a lui Birchall după ce a devenit ministru al Justiției, când a început să se opună agendei anti-justiție a lui Dragnea și a PSD.

Ana Birchall a respins categoric acuzațiile că ar fi mers la Casa Albă fără o programare. ”Alegația este falsă. Feedback-ul pe care l-am primit mereu a fost că sunt un partener de încredere, respectat și credibil”, a declarat Birchall pentru publicaţia citată.

The Daily Beast notează că Gordon Sondland a lăudat-o în repetate rânduri pe Ana Birchall și a găzduit-o în mai multe întâlniri cu înalți oficiali americani atât în Europa, cât și în Ucraina, relatează G4Media.ro.

Birchall a participat la ceremonia de 4 Iulie din Bruxelles organizată de Sondland, la o cină din aprilie la care au luat parte secretarul Comerțului, Wilbur Ross, și secretarul Energiei, Rick Perry. De asemenea, Birchall a apărut alături de Sondland la ceremonia de inaugurare a președintelui Ucrainei, Volodimit Zelensky.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here