Violeta Alexandru, lidera PNL București, este primul aliat important dintre liberali care intervine de partea lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, în “războiul” cu “esențialii” pe tema datelor legate de pandemie și vaccinare.
Instituțiile de forță au reacționat brutal după ce Ministerul Sănătății a publicat date “sensibile” despre pandemie. Informațiile au fost “șterse” din platforma online, accesul funcționarilor din minister la portal a fost blocat, iar colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, l-a reclamat pe ministrul Vlad Voiculescu la premier. Florin Cîțu a anunțat anchetă a Corpului de Control la Ministerul Sănătății, iar colonelul Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății ajuns acum șeful Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a spus că îl va chema la audieri pe Vlad Voiculescu.
Până acum, de partea ministrului care a rupt “Omerta” s-au situat Dan Barna (președintele USR-PLUS) și societatea civilă, prin mai multe organizații și zeci de ziariști.
Violeta Alexandru, șefa PNL București, a intervenit, de asemenea, în favoarea transparentizării informațiilor, scriind pe contul său de Facebook că publicarea datelor de către Ministerul Sănătății nu constituie nicio problemă. Ea a arătat presiunile pe care instituțiile de forță le fac în mod ocult asupra liderilor din sistemul public care nu sunt capturați sau promovați de acestea.
De ce au reacționat violent instituțiile de forță: datele publicate arată că peste 60% din cei care se vaccinează nu sunt bătrânii și bolnavii cronici, ci „lucrătorii esențiali” din Armată, Poliție, Jandarmerie și servicii
Miza este majoră și depășește aparenta dispută pentru niște biete tabele în Excel.
În esență, lupta de acum este pentru două „blasfemii”: publicarea datelor defalcate ale testelor pentru depistarea Covid pe județe (care arată grave decalaje, unele județe făcând mii de teste, iar altele – numai câteva zeci) și, mai ales, publicarea informațiilor despre cine și cât vaccinează. Conform statisticilor prezentate de minister pe portalul data.gov.ro, majoritatea vaccinărilor se fac la membrii instituțiilor de forță – așa-zișii “esențiali” –, respectiv Armată, Servicii, Poliție, Jandarmerie, dar și personal medical, jurnaliști, magistrați, funcționari etc.
Deși, în mod normal, prioritari ar trebui să fie bolnavii cronici și persoanele în vârstă, aceștia reprezintă sub 40% din totalul vaccinaților pe ultima săptămână. Peste 60% sunt “esențialii” și pilele.
Mai mult decât atât, conform datelor publicate de minister, 80% din centrele de vaccinare sunt cu circuit închis, pentru “esențiali” și neamurile lor, în timp ce restul populației are la dispoziție doar 20% din centre. Vaccinurile Pfizer sunt direcționate acum preponderent către “esențiali”, iar cele AstraZeneca – spre “muritorii de rând”.
La doar câteva zile după publicarea datelor, deși nu a existat niciun reproș oficial și nici vreun argument, informațiile au fost resecretizate, fără ca acest lucru să fie explicat sau asumat de cineva.
Mesajul dur al Violetei Alexandru la adresa “esențialilor” care blochează accesul la informație: „Știu ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat, să te ‘împacheteze'”
„Știu ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat, să te “împacheteze”, ce antrenament are să te lase să crezi că tu conduci până când ajungi să vorbești și tu limba lui “nu se poate”. Rezistă cine are experiență de management, cine știe să fie drept și ferm, cine nu se ferește să deranjeze. Dacă te văd că te temi/că ești prea preocupat de imaginea publică/că vrei să îți faci prieteni, ești o țintă sigură. Cine a lucrat toată viața în sistemul public și nu a mai luat contact cu mediul privat, nici nu o recunoască ce spun. E deja sistem.
Nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare. Sunt date statistice. Americanii, partenerii noștri, ca să dau doar un exemplu, publică de ani buni ce nici cu gândul nu gândiți. Și sunt OK. România chiar este parte din Open Government Partnership lansat de americani în 2011. Publicarea de date deschise ține de sănătatea funcționării instituțiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetățenii. Nu are de ce să îi fie frică de ei.
Cele două experiențe de Ministru au fost lecții de viață pentru mine. În 2016, mă ocupam de transparență și consultare publică. Pentru fiecare set de date deschise publicat – inclusiv informații despre întâlnirile miniștrilor și ale secretarilor de stat cu grupurile interesate să influențeze decizia publică în legătură cu care nu m-am lăsat până nu au fost publice – se ridica un munte de obstacole din sistem. În 2020, fiecare statistică despre întârzierile caselor de pensii în calcularea sau recalcularea dosarelor făcea valuri în sistem. Cine rezistă acestor presiuni, vizibile și invizibile, face reforme. Adevărul este că un Ministru nu trebuie să se rezume la transparență, trebuie să lase schimbări și rezultate pentru oameni. Dacă se rezumă la transparență, riscă să ajungă dependent de like-uri pe facebook. Și poate mai mult. Transparența până la detaliu trebuie să fie parte din măsurile de eficientizare a aparatului public. Când o instituție știe că datele despre munca sa sunt publice se va gândi de două ori dacă mai trage de timp sau nu. Nici nu trebuie să iei cine știe ce măsuri publice pentru performanța din administrație, transparența face cel puțin ½ din obiectivul denumit profesionalizare.
Transparența înseamnă să vrei să vezi unde greșești și să cauți să îndrepți. Asta nu înțelege sistemul public. Cine are puterea să vadă acest lucru, face reforme.
Ce s-a întâmplat cu cele 37 de centre de vaccinare din 48, cui se adresau ele și ce capacitate aveau, aceste aspecte vor fi lămurite. Asta este o altă discuție. Foarte importantă. Aici da, trebuie verificat, corp de control sau ce trebuie. Specialiștii au loc să explice pe acest subiect, bănuiesc că există explicații. Pentru toți românii care trebuie să aibă încredere că sunt respectați, indiferent de profesie, de vârstă, de statut social. Altfel, se acutizează acest sentiment că unii români sunt speciali și alții mai … fraieri. Dacă nu se explică, asumat, clar, aici se va ajunge. La un fenomen care va genera cele mai grave reacții în societate în general dar și în mediul politic. Aici răspunsul e clar: transparență totală în explicațiile oferite.
#opiniedeliberal“
https://www.facebook.com/violetaalexandruoficial/posts/1191902981230369
CITIȚI ȘI:
* În timp ce Șoșoacă și liderii AUR luptau în stradă contra măștii, a vaccinului și a restricțiilor, la Timișoara murea de Covid fondatorul trupei Cargo, Adi Bărar
* Berbeceanu o pune la punct pe mitomana Șoșoacă: „Nu-mi mai folosiți numele în manipulări ieftine! Și respectați legea!”
* Deși demiși după crimele de la Onești, șefii Poliției din Bacău „au căzut” în picioare. Unul dintre ei, care crede că femeile bătute „exagerează“ când sună la 112, a fost mutat la București
* Tragedia inspectorului de la DSP Gorj: grav bolnav de Covid, a murit în Salvare, din cauza unei siguranțe care l-a lăsat fără oxigen
BRAVO, Violeta Alexandru!
NU are legătură cu subiectul…, dar considerăm că Violeta Alexandru a fost… NEDREPTĂȚITĂ (!) de către conducerea partidului-său, fiind schimbată din funcția de ministru-al-Muncii (pe care a deținut-o în Guvernul-Orban), pentru a fi „îndestulată” (Sic!), prin numirea Ralucăi Turcan, PUTERNICA-și-AGRESIVA/VOCALA aripă… ex-P.D.L.-istă (!!!!!) din P.N.L.!
Da…eu trebuie sa ma duc cu tata(99 de ani) la 59km de Bucuresti ca in Bucuresti nu sunt locuri pentru vaccinarea batranilor, dar jandarmii se vaccineaza…
Ce sa-i faci? Asa e in Romania….
Credeați că doarme Mafia Bolșevică din Sănătate ?
De data aceasta este și mai grav, chiar: auuu… „sărit-de-fund-în-sus” (ȘI!) așa-zisele… „INSTITUȚII-de-FORȚĂ” (Sic!) și s-au plâns la P.N.L., care i-a pus pe premier și pe NĂTĂRĂUL-ABSOLUT de Bode să vocifereze!!!
Interesantă luarea de poziție a dnei Alexandru în favoarea ministrului Voiculescu și implicit împotriva PM Câțu. Dar nu cumva, când era ministru, dna Alexandru se „îndoia” în fața acelorași Servicii făcându-se că nu știe numărul de bugetari?
Dubla măsură la români. Ce bine funcționează.
Mie mi-a placut de Violeta.
mai vorbea ea asa candva in dodii dar incerca sa-si faca treaba.
Fiti atenti ce va spun eu.
Eu nu am placut-o de la inceput pe Turcanca, hai sa vedem ce se intampla peste un an.
Sa-i dam ceva timp.
Sa nu cumva sa fie ca ciulinele ala de pe marginea drumului pe care fiecare il detesta dar albinele sa fie gramada peste el.