Viermuiala din ADR Sud-Vest Oltenia: clanul Stănescu capturează funcția de director. Peste un miliard de euro, bani europeni, vor fi la mâna fratelui senatorului Paul Stănescu, secretarul general al PSD

3
1663
Paul Stănescu - Alexandru Stănescu

În așteptarea marilor cantități de bani europeni ce ar urma să se reverse spre România prin PNRR și prin alte programe de finanțare ale Uniunii Europene (cu respectarea unor condiții, evident), mafia politică a declanșat o adevărată ofensivă de confiscare a instituțiilor care vor gestiona acești bani. În sistemul românesc de management și control al fondurilor europene, un rol esențial îl au Agențiile de Dezvoltare Regională.

O astfel de agenție, ADR Sud-Vest Oltenia, a fost trecută recent pe lista de „trofee” a clanului Stănescu de la Olt, o cunoscută „famiglia” controlată de controversatul senator Paul Stănescu, secretar general al PSD.

Acest clan a reușit să-l promoveze în funcția de director al ADR SV Oltenia pe Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu. Prin această mutare, clanul Stănescu va controla sumele imense de euro care vor fi alocate din fondurile europene pentru Regiunea Oltenia. Altfel spus, absolut toate proiectele care vor fi implementate în această regiune prin accesarea banilor europeni vor fi controlate, direct și indirect, de acest puternic clan de familie a cărei influență asupra deciziilor politice din PSD este deja vestită.

Miza este uriașă! Vorbim despre aproximativ 1,2 miliarde de euro alocați Regiunii Oltenia prin POR SV Oltenia (2021-2027), prin cele 8 Priorități ale Programului:

 • P1 – Competitivitate prin inovare și întreprinderi dinamice;
 • P2 – Digitalizare în beneficiul cetățenilor și al firmelor;
 • P3 – Eficiență energetică și infrastructură verde;
 • P4 – Mobilitate urbană durabilă;
 • P5 – Accesibilitate și conectivitate la nivel regional;
 • P6 – Educație modernă și incluzivă;
 • P7 – Dezvoltare teritorială sustenabilă;
 • P8 – Asistență tehnică.

Finanțarea celor mai importante domenii de activitate economică din Oltenia va fi controlată de clanul Stănescu?

Cine sunt frații Stănescu

Liderul clanului Stănescu este Paul Stănescu, actualul senator PSD.

Din CV-ul extrem de subțire pe care a binevoit să-l posteze pe site-ul Senatului, aflăm că „Nașul” Paul Stănescu este absolvent al Facultății de Agronomie din Craiova.

În anul 1982, când a absolvit studiile universitare, a fost promovat de Partidul Comunist, la vârsta de numai 25 de ani, în funcția de director al Fabricii de Conserve din Caracal.

În septembrie 2020, Nicolae Valeriu, cunoscut jurnalist de investigație și activist pentru Drepturile Omului, consemna ironic: „Paul Stănescu, ca orice absolvent mediocru al Facultății de Agricultură din Craiova suspectat că nu ar turna la Securitate, ajunge imediat director la Fabrica de Conserve din Caracal, căci în timpul lui Ceaușescu promovarea se făcea meritocratic și familia Stănescu nu are apucături securiste”.

Nu mai puțin precoce, fratele Alexandru Stănescu a fost repartizat în 1986, chiar în anul când a termint studiile Facultății de Mecanică Agricolă București, la aceeași frumoasă vârstă de 25 de ani, ca inginer la Stațiunea pentru Mecanizarea Agriculturii (SMA) Vișina, adică exact în comuna de baștină. SMA-urile comuniste erau Agromec-urile de astăzi.

În 1988, Paul Stănescu a fost promovat de PCR ca director al Întreprinderii Agricole de Stat (IAS) Studina, o fermă-model a proprietății socialiste de stat asupra agriculturii.

După căderea regimului comunist, în 1992, Paul Stănescu a devenit director al SC Agromec SA Vișina, unde și-a înmulțit experiența în cele ale agriculturii, dar și averea personală.

Asemenea carieră nu putea să scape privirii vigilente a PSD, mereu în căutare de „tinere talente”, așa că fostul agricultor socialist Paul Stănescu a fost recrutat și promovat, în iunie 2008, ca președinte al Consiliului Județean Dolj, funcție pe care a ocupat-o până în 2016 și pe care a părăsit-o doar pentru a fi ales senator al României.

Fratele Alexandru Stănescu l-a urmat îndeaproape pe cărările succesului în afaceri și politică. În perioada 1994-2012, a ocupat funcția de director general al SC Agromec Bucinișu SA, o altă entitate economică prin care clanul Stănescu și-a asigurat prosperitatea financiară.

În 2012, Alexandru Stănescu a devenit primul membru al clanului care primea demnitatea de parlamentar, fiind ales deputat pe listele PSD.

Important: tatăl celor doi frați, anume Constantin Stănescu, a ocupat vreme de trei mandate (2004-2016) funcția de primar al comunei Vișina, locul de baștină al clanului, fiind alături de fiii săi în momentele dificile ale acumulării unei averi imense și, totodată, ale ascensiunii politice în ierarhia PSD.

Între cei doi frați și lideri ai clanului Stănescu s-a produs o gravă ruptură, în anul 2019, provocată de o relație „neprincipială” între nora lui Paul Stănescu și băiatul lui Alexandru Stănescu, care băiat a lăsat-o gravidă pe nora respectivă.

Ca un adevărat „Naș” de clan, Paul Stănescu și-a pedepsit fratele: la alegerile parlamentare din 2020, Alexandru Stănescu nu a mai prins un loc eligibil pe listele PSD Olt, liste întocmite cu aprobarea fratelui Paul.

Însă dragostea între frați, mai ales când e vorba de un clan care controlează un județ întreg, este mai importantă decât micile mizerii ale vieții, astfel că, în decembrie 2021, Alexandru Stănescu a fost promovat de frate ca membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, funcție pe care a deținut-o până în martie 2022, când Curtea Constituțională a declarat numirea lui ca fiind neconstituțională.

Cum nu putea ca fratele Alexandru să rămână „fără coledzi”, șeful clanului „i-a pus masa” și „l-a omenit” cu funcția de director al ADR SV Oltenia.

Despre „aventurile” celor doi frați puteți lectura un articol special publicat pe site-ul NuTotEi, sub semnătura jurnalistului Valeriu Nicolae, a cărui concluzie despre cei doi membri de clan o cităm și o împărtășim pe deplin: „Oamenii ăștia sunt de o nesimțire grotească, de un grobianism înfricoșător și au un tupeu la limita psihopatiei”.

Fostul inginer mecanic Alexandru Stănescu, un „zero absolut” ca experiență în managementul fondurilor europene, un produs insalubru al unui clan de familie cu apucături mafiote, este promovat, prin manipularea (încălcarea?) grosolană a legislației, la conducerea unei instituții care va gestiona peste un miliarde de euro, bani destinați de Uniunea Europeană pentru modernizarea și relansarea economică a uneia dintre cele mai sărace și subdezvoltate regiuni ale țării: Oltenia!

Mitropolitul Olteniei, posibil aliat-surpriză al lui Alexandru Stănescu

Clanul Stănescu se bucură – evident, nu gratis! – de binecuvântările arhierești ale unuia dintre cei mai controversați ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și mare investitor în terenuri agricole și exploatări forestiere. Este vorba de Mitropolitul Irineu al Olteniei.

Acest mitropolit are o lungă și reciproc avantajoasă relație de prietenie cu clanul Stănescu.

Despre posibilul viitor director al ADR SV Oltenia, fratele Alexandru Stănescu, amintim că a fost implicat într-o încercare de favorizare a afacerilor în agricultură ale mitropolitului.

Jurnaliștii de la publicația locală Republica Oltenia au dezvăluit culisele și implicațiile grave ale unei inițiative legislative intitulată „Proiect de Lege privind comasarea terenurilor agricole deţinute de asociaţiile agricole constituite de unităţile de cult”.

Acest proiect de lege a fost inițiat de 10 deputați. Între aceștia aflăm patru deputați olteni din Dolj și Olt: Alexandru Stănescu (PSD Olt), Dan Ciocan (PSD Olt), Nicolae Giugea (PNL Dolj, la acel moment) și Florinel Stancu (Pro România Dolj).

Legea a fost declarată neconstituțională! Într-un comunicat de presă, Curtea Constituțională informa: „În ziua de 28 octombrie 2020, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Uniunea Salvați România, Uniunii Democrate Maghiare din România, Partidului Național Liberal, Grupul Minorităților, precum și de deputați neafiliați și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind comasarea terenurilor agricole deținute de asociațiile agricole constituite de unitățile de cult. Decizia este definitivă și general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.”

Dacă această lege ar fi fost adoptată, unul dintre principalii beneficiari ar fi fost Mitropolitul Irineu al Olteniei, care controlează suprafețe imense de teren agricol, în județele Dolj și Gorj, prin intermediul Asociației Agricole ICONOM.

Irineu, mitropolitul Olteniei

Presa vremii a denunțat modul controversat, imoral și – foarte probabil – ilegal în care această asociație a fost constituită și, mai ales, a intrat în posesia terenurilor agricole pe care le avuseseră în proprietate parohiile din cele două județe.

În iunie 2015, ziarul Adevărul dezvăluia scandalul care mocnea în Arhiepiscopia Craiovei (la care sunt arondate cele două județe) din cauza abuzurilor comise cu privire la „donarea” terenurilor agricole ale parohiilor către Asociația Agricolă ICONOM.

„Slujitorii Domnului au primit formulare tipizate pe care trebuie să le completeze cu scopul de a transmite cu titlu gratuit terenurile agricole pe care le parohiile le deţin în proprietate. Preoţii care nu sunt de acord vor fi sancţionaţi. «Ni s-a spus că ne taie 15% din salariu dacă nu suntem de acord să semnăm acest formular, prin care cerem să donăm terenurile agricole pe care le are biserica în proprietate», a povestit un preot din Dolj, sub protecţia anonimatului. În formulare trimise preoţilor din Dolj şi Gorj de către de Arhiepiscopia Craiova scrie negru pe alb următoarele: «Înainte spre aprobare, către Consiliul Eparhial al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, privind donarea Asociaţiei Agricolă Iconom, persoană juridică fără scop patrimonial, a următoarelor suprafeţe de teren aflate în propietatea Parohiei… situate pe raza comunei… conform actelor de propietate anexate». «Nu este normal să donăm terenurile primite de enoriaşi. Arhiepiscopia Craiova vrea pământul cu titlu gratuit. Eu am încercat să spun că nu sunt de acord cu această decizie, dar am fost ameninţat», a mai spus un preot din Dolj”.

Prezența lui Alexandru Stănescu printre inițiatorii acestui proiect de lege nu este întâmplătoare. Mitropolitul Irineu este un vechi și apropiat prieten al clanului, cu precădere al lui Paul Stănescu. Activitățile „pastoral-misionare” de la moșia din Grădinari (Olt) a Mitropolitului Irineu au beneficiat de sprijinul constant și consistent al lui Paul Stănescu, în perioada în care acesta a fost Președintele Consiliului Județean Olt. Această moșie este controlată prin Fundația „Buna Vestire”, al cărei director general era, în 2019, monahia Miriam Link, o controversată călugăriță care a fost alături de Mitropolit încă din anii când acesta era arhiereu vicar la Râmnicu Vâlcea.

În calitate de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (ianuarie 2018 – februarie 2019), Paul Stănescu și-a ajutat prietenul în haine de ierarh și a dirijat, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI), sume importante Arhiepiscopiei Craiovei. Conform relatărilor din presa locală, în 2018, au fost alocați aproximativ 3.200.000 de euro pentru renovarea Bisericii Madona Dudu din Craiova, aproximativ 3.500.000 de euro pentru consolidarea, reabilitare și dotarea Mânăstirii Tismana (Gorj), aproximativ 1.000.000 de euro pentru construirea de chilii la Mânăstirea Hurezani (Gorj), adică un total de aproximativ 7.700.000 de euro.

Despre afacerile „lumești” ale mitropolitului Irineu, finanțate din bani de la bugetul statului și din fondurile europene, puteți lectura pe Ziaristii.com.

Așadar, prietenia dintre clanul Stănescu și Mitropolitul Olteniei este puternică și copios susținută de bani publici. Este în logica acestor relații „nepotrivite” suspiciunea că fratele Alexandru Stănescu va avea (ori probabil, deja are!) un aliat de nădejde în persoana Mitropolitului Irineu, personaj cu vaste relații în lumea mafiei politice și în cercurile oculte din spatele gestionării fondurilor europene. Să reamintim că, în vremea „domniei” de 23 de ani a fostei directoare ADR SV Oltenia – Marilena Bogheanu, un alt personaj controversat și toxic din „elita” conducătoare a Olteniei – Mitropolitul Irineu s-a bucurat de un neașteptat, ba chiar bizar succes la accesarea fondurilor europene.

Cu siguranță că acest succes se va reedita, dacă la conducerea ADR SV Oltenia va rămâne fratele Alexandru Stănescu…

Ce trebuie să înțeleagă și să facă „somnambulul” general-prim-ministru Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă este senator de Dolj, ales pe listele PNL. Prin urmare, dincolo de calitatea de prim-ministru – pe care probabil o va pierde în curând –, generalul Ciucă ar fi obligat să manifeste un anume interes politic în tot acest scandal al numirii ca director al ADR SV Oltenia a lui Alexandru Stănescu, mizerul analfabet funcțional în cele ale gestionării fondurilor europene.

Organizațiile PNL Dolj și Craiova sunt în cădere liberă de mai mulți ani. Liderii acestor două organizații au intrat în „non-combat” față de ofensiva permanentă a organizației locale a PSD, condusă de Lia Olguța Vasilescu, actualul primar al Craiovei.

Unul dintre liderii liberali foarte vinovați de această situație este deputatul Ștefan Stoica, președintele PNL Dolj, cunoscut în mahalaua politică a Craiovei sub porecla „Fane Butoane”. Stoica a gestionat incredibil de prost interesele PNL în Dolj și în Craiova. După o campanie mediocră și eșuată pentru candidatura lui Nicolae Giugea la funcția de primar al Craiovei, PNL-ul condus de Ștefan Stoica s-a trezit trădat de unul dintre consilierii săi din Consiliul Local Craiova. Trădarea a permis ca PSD să obțină ambele funcții de viceprimar, precum și controlul asupra Consiliului Local Craiova. La acest moment, trădătorul ex-consilier liberal, Dan Diaconu, este prefect al județului Dolj, numit fără nici cea mai mică tentativă de împotrivire de către prim-ministrul liberal Nicolae Ciucă. Un gest care a aruncat PNL Dolj în penibil, în fața propriilor votanți.

PNL Dolj a pierdut și aproape toate funcțiile publice importante deținute. Ultima dintre acestea a fost funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, cel mai mare spital din Oltenia, deținută până în decembrie 2021 de PNL. Laurențiu Ivanovici, managerul interimar al spitalului în cea mai cruntă perioadă din istoria instituției – pandemia de Covid 19 –, a fost „blocat” la concursul organizat pentru postul de manager, prin intervenția directă și brutală a ministrului Alexandru Rafila. Liderul PNL Dolj, deputatul Ștefan Stoica, nu a reacționat, ci dimpotrivă, a preferat să „temporizeze” până când PSD, prin „lobby”-ul de succes făcut de primarul PSD al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a reușit să-și reașeze omul în funcție, pe actualul manager, dr. Eugen Georgescu.

La acel moment, aflat în vizită de lucru la Craiova, prim-ministrul liberal Nicolae Ciucă a declarat presei locale că habar nu are de scandal și că se va interesa. E de prisos să mai spunem că liberalul Ciucă a ales aceeași „poziție” ca subalternul său politic, deputatul PNL Ștefan Stoica: „mucles” și „nu mișca în front!”.

Liberalul prim-ministru Nicolae Ciucă pare să nu fi înțeles un adevăr simplu: din toată mizeria acestei „coaliții contra naturii”, PSD-PNL, baronii PSD vor ieși cu profit, iar PNL va pierde alte câteva procente, cu perspectiva tristă și probabilă ca PNL să aibă soarta PNȚCD.

Generale, „Deșteptarea”!

Dacă baroneții PNL de Dolj cred că vor beneficia de ceva „mărunțiș” din banii europeni gestionați de Alexandru Stănescu, înseamnă că sunt proști ca noaptea și merită să decoreze vitrina cu trofee ale mafiei PSD.

Dacă liberalul Nicolae Ciucă crede că se poate negocia cu baronii PSD, înseamnă că a făcut degeaba Armata și că are mintea unui general de mucava!

ADR SV Oltenia, condusă de Alexandru Stănescu, este egală cu compromiterea gravă și pentru cel puțin un deceniu a oricăror șanse de relansare economică și socială a Regiunii Oltenia.

Dacă are o minimă judecată politică, prim-ministrul liberal Nicolae Ciucă va discuta de urgență cu fantomaticul președinte Klaus Iohannis și va opri imediat ascensiunea clanului Stănescu spre gestionarea a peste un miliard de euro!

Altfel, cu această numire, PNL abandonează Oltenia, posibil definitiv, în ghearele mafiei PSD.

Generale Ciucă, „Deșteptarea”!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD e încolțit: trebuie să desființeze pensiile speciale până la sfârșitul anului, altfel pierdem banii din PNRR! „Blochează acest proiect de peste 4 luni”, acuză USR

* Inflație explozivă: +15,3%! Față de anul trecut, gazele s-au scumpit cu 70%, cartofii cu 54%, uleiul cu 50%. România n-a mai avut din 2003 o asemenea creștere de prețuri

VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

„Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

Antena 3, România TV și Realitatea Plus primesc 2 milioane de lei din bani publici pentru a-i face lui Daniel Băluță (PSD), primarul Sectorului 4, „imagine instituțională pozitivă”, cu materiale „optimiste”

„Ați pierdut, Vladimir Vladimirovici!” Un general de top din Ministerul rus al Apărării l-ar fi avertizat pe Putin că a eșuat în războiul din Ucraina. Ofițerul a fost deconectat de la ședința video, iar politrucii Armatei s-au dezis de el

* Ucraina a eliberat în 11 zile peste 3.000 de kilometri pătrați, mai mult decât ocupaseră rușii în 5 luni (aprilie – august)

* Revoluție în tenis: câștigători de 19 și 21 de ani la US Open! Carlos Alcaraz și Iga Swiatek sunt și lideri mondiali

3 COMENTARII

 1. „Judecătorii Tribunalului București nu au mai așteptat dezlegare de la Instanţa supremă şi au închis dosare de mare corupţie pentru prescrierea faptelor”

  SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM justitia CA SA AVEM TOATA PUTEREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.