VIDEO. Trupe rusești din zona Herson sunt pe cale să capituleze. Apărarea colapsează, alte 5 localități din regiune au fost eliberate. Proprietarii întorși își găsesc casele jefuite și vandalizate

0
6032
Forțele ucrainene continuă să preseze în Herson, în timp ce blochează toate eforturile rușilor de a reconstrui măcar podurile de pontoane de peste Nipru, care le-ar permite să-și aprovizioneze trupele blocate la nord de fluviu

Numeroase unități rusești din regiunea Herson transmit ucrainenilor mesaje că sunt dispuse să capituleze în anumite condiții, anunță numeroase surse de la Kiev. Forțele lui Putin aflate la nordul Niprului sunt practic izolate. Rușii n-au mai reușit să refacă nicăieri legătura între cele două maluri ale fluviului, pentru a le aproviziona sau evacua, iar aceste unități au rămas fără resurse. În ultimele 24 de ore, alte 5 localități din Herson au fost eliberate de ucraineni.

Olexander Scherba, fost ambasador al Ucrainei în Austria în perioada 2014-2021, scrie pe contul său de Twitter: „În culise, rușii dau semnale că sunt gata să se predea. Poate de aceea Putin/Kadîrov au trimis o nouă bandă de «kadîroviți» să stea în linia a doua de apărare și să împuște pe oricine fuge”.

Informația a fost confirmată și la nivel oficial de purtătoarea de cuvânt a Comandamentului „Sud“ al forțelor ucrainene: unele unități rusești din zona Herson își negociază capitularea, cu tot cu armele din dotare.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat: „Este oficial, Visokopillia, Novovoznesenske, Bilohirka, Miroliubivka și Suhîi Stavok au fost eliberate. Invadatorii se pregătesc să se «regrupeze» și în regiunea Herson. La fel ca și în Harkov, forțele armate ale Ucrainei îi vor ajuta cu treaba asta”.

Zona Herson a făcut obiectul unei alte strategii a armatei ucrainene, comparativ cu Harkov. Pozițiile rusești de aici erau foarte puternice. Moscova, așteptându-se la un atac în această parte, a adus trupe de elită, inclusiv parașutiști, și a construit fortificații din beton. Așa că ucrainenii, folosind rachetele HIMARS, au început un proces lung și metodic de retezare a lanțului logistic rusesc, profitând de faptul că aprovizionarea trupelor lui Putin se face obligatoriu prin traversarea podurilor de peste Nipru.

După săptămâni în care le-au bombardat inamicilor infrastructura, ucrainenii au obținut ceea ce au dorit. Cei circa 10-12.000 de militari ruși aflați la nord de Nipru, în regiunea Herson, încep să resimtă lipsa legăturilor cu spatele frontului. Nu-și pot evacua răniții, nu pot primi întăriri, muniție, armament sau alimente și apă. Treptat, opoziția lor începe să se diminueze.

Cercetând imaginile din satelit asupra pozițiilor rusești, experți de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au remarcat, de exemplu, că la Kiselivka, localitate strategică aflată la doar 15 kilometri nord-est de orașul Herson (adică între localitate și linia frontului), mai există doar 4 vehicule rusești!

Kiselivka, prin care trec Autostrada E58 și calea ferată, este ultima poziție defensivă rusă majoră dintre Ciornobaivka ocupată de ucraineni și orașul Herson.

Publicând această informație, ISW apreciază: „Aparenta retragere a trupelor rusești din poziția respectivă e posibil să compromită capacitatea rușilor de a apăra periferiile nord-vestice ale Hersonului”.

În urma rușilor, pe lângă tradiționalele depozite cu muniții și arme abandonate peste tot, se înregistrează și scene îngrozitoaree. O femeie revenită la Visokopillia după eliberarea localității a găsit acasă un tablou de coșmar. Rușii au furat aproape tot din casă și au distrus ce a rămas în urmă. Dintr-un motiv misterios, invadatorii n-au plecat și cu mașina de spălat – deși aceste aparate electrocasnice sunt la mare căutare printre soldații ruși intrați în Ucraina. Filmul a fost promovat pe Twitter de fosta purtătoare de cuvânt a lui Zelenski.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Fără teama că rușii mai pot interveni, Azerbaidjanul a lansat atacuri masive cu artilerie și drone asupra Armeniei! Erevanul cere Moscovei să intervină, dar Putin nu mai are trupe

* Regimul Iohannis-PSD e încolțit: trebuie să desființeze pensiile speciale până la sfârșitul anului, altfel pierdem banii din PNRR! „Blochează acest proiect de peste 4 luni”, acuză USR

* Inflație explozivă: +15,3%! Față de anul trecut, gazele s-au scumpit cu 70%, cartofii cu 54%, uleiul cu 50%. România n-a mai avut din 2003 o asemenea creștere de prețuri

Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

* Viermuiala din ADR Sud-Vest Oltenia: clanul Stănescu capturează funcția de director. Peste un miliard de euro, bani europeni, vor fi la mâna fratelui senatorului Paul Stănescu, secretarul general al PSD

Antena 3, România TV și Realitatea Plus primesc 2 milioane de lei din bani publici pentru a-i face lui Daniel Băluță (PSD), primarul Sectorului 4, „imagine instituțională pozitivă”, cu materiale „optimiste”

* Revoluție în tenis: câștigători de 19 și 21 de ani la US Open! Carlos Alcaraz și Iga Swiatek sunt și lideri mondiali

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here