sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNewsVIDEO. Scena elicopterului, varianta Belarus: Lukașenko, cu vestă antiglonț și Kalașnikov în...

VIDEO. Scena elicopterului, varianta Belarus: Lukașenko, cu vestă antiglonț și Kalașnikov în mână, coboară lângă locul unde protestează populația

-

La peste 30 de ani distanță, scena elicopterului se repetă în mod diferit în Belarus. Față de celebrul moment al fugii lui Ceaușescu, în România, de pe acoperișul Comitetului Central din București, un alt dictator, Alexandr Lukașenko, apare într-o filmare coborând înarmat dintr-o aeronavă.

Duminică seara, într-o filmare postată pe Facebook, președintele din Belarus poate fi văzut ieșind din elicopter purtând o vestă antiglonț și ținând în mână o pușcă-mitralieră Kalașnikov. Secvența pare filmată la reședința prezidențială din Minsk, la doar doi kilometri de locul unde sute de mii de oameni, ieșiți în stradă, îi cer vehement demisia.

Mesajul de forță al lui Lukașenko: “Săptămâna asta rezolv problema!

Bielorusul Aleksandr Lukașenko – aflat la putere de 26 de ani – este ferm hotărât, la fel cum era și dictatorul român în decembrie 1989, să rămână în fruntea statului și să reprime manifestațiile de masă care zguduie orașul Minsk. Forțele de ordine intervin brutal și un manifestant a fost deja ucis, nenumărați alții fiind răniți. Tot la fel ca și Ceaușescu în 1989, Lukașenko acuză o conspirație străină care ar urmări să-l dea jos de la putere.

Filmulețul cu Lukașenko înarmat vrea să transmită populației și, deopotrivă, cancelariilor străine tocmai acest mesaj de forță: dictatorul n-are de gând să cedeze și e gata de luptă. Armata a fost scoasă deja în stradă și a avertizat populația să se întoarcă în case. Înregistrarea video a fost publicată pe Telegram de președinţia bielorusă.

- Advertisement -

Oamenii continuă să sfideze însă pericolul, iar duminică seara la manifestații au participat peste 150.000 de oameni.

Lukașenko acum în vârstă de 65 de ani, a preluat puterea în Belarus în 1994. Țara a fost menținută în sfera de influență a Rusiei, iar Lukașenko a rămas unicul lider, într-o formă de comunism târziu care a păstrat statul ex-sovietic într-o zonă gri, tot mai decuplată de avansul economic și tehnologic al restului Europei.

- Advertisement -

Scrutinul organizat de Lukașenko l-a dat câștigător cu 80% din voturi. Populația e de altă părere

La ultimul scrutin prezidențial, așa cum era de așteptat, Lukașenko a fost declarat învingător cu 80% din voturi. Susținătorii opoziției, care se mobilizaseră încă dinaintea alegerilor din 9 august, au continuat să iasă însă în stradă, contestând rezultatele, pe care acuză că Lukașenko le-ar fi măsluit.

De două săptămâni, presiunea internă continuă asupra dictatorului, care acum începe să fie presat și de Uniunea Europeană, după ce asupra protestatarilor s-a deschis focul.

Lukașenko e dispus să-și convingă poporul cu mitraliera. Președintele acuză NATO că face manevre la frontierele țării și Occidentul că ar sta în spatele protestelor. El a promis că “va rezolva problema” în zilele următoare.

În mod interesant, înaintea alegerilor, forțele de securitate din Belarus au capturat zeci de mercenari ruși, acuzați că ar fi venit să pună la cale o lovitură de stat. Soldații au fost expulzați în Rusia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Mașinăria de falsificat semnături a PSD. „Ne cam doare degetul” / „Să le pun motor la cur, la mâini?

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -