Situație incendiară la Chișinău, unde cele două tabere se acuză de lovitură de stat. Blocul pro-european ACUM (Andrei Năstase, Maia Sandu) s-a aliat cu socialiștii președintelui pro-rus Igor Dodon pentru a face majoritatea, a guverna și a-l scoate din joc pe oligarhul Vlad Plahotniuc.
Curtea Constituțională, controlată de Plahotniuc, spune că trebuie dizolvat Parlamentul. Dodon și ACUM se opun, informează Cotidianul.md.
Ședința Parlamentului Republicii Moldova a început sâmbătă, la ora 13.00, pe fundalul reglărilor de conturi dintre PDM (Plahotniuc) și președintele Dodon, dar și al negocierilor dintre blocul ACUM (Andrei Năstase – Maia Sandu) și PSRM (Dodon) pentru formarea unui guvern.
Ședința a fost convocată de deputații din blocul ACUM și cei din PSRM. Potrivit ordinei de zi, astăzi urmează a fi alese conducerea și organele de lucru ale Parlamentului, aprobat programul de activitate și lista membrilor Guvernului, precum și adoptate câteva proiecte de lege.
La ședință participă 61 de deputați din totalul de 101, deci există majoritate.
La sediul Parlamentului a venit președintele Igor Dodon, iar în fața instituției sunt parcate inclusiv automobilele a doi ambasadori-cheie la Chișinău: cel al Federației Ruse și cel al SUA.
Ambasada SUA a anunțat, printr-un comunicat, că Washington-ul sprijină eforturile partidelor politice din Republica Moldovei de a negocia un acord şi de a depăşi impasul politic în care se află țara. „Poporul moldovean merită un guvern complet funcţional, care să poată relua activitatea asupra îmbunătăţirii vieţii tuturor cetăţenilor”, se arată în mesajul Ambasadei americane.
Președintele Igor Dodon a anunțat că nu va semna decretul de dizolvare al Parlamentului. Dimpotrivă, PSRM și Blocul ACUM au convocat ședința Legislativului pentru a alege organele de conducere ale acestuia.
Tot astăzi, Curtea Constituțională a anunțat, într-un comunicat de presă, că Parlamentul Republicii Moldova trebuia sa încheie formarea Guvernului pănă la data de 7 iunie 2019, inclusiv. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, e obligatorie dizolvarea Parlamentului, susține Curtea Constituțională.
Ședința extraordinară a Parlamentului se desfășoară pe întuneric. Motivul: angajații tehnici nu au venit la serviciu (fiind sâmbătă). Liderii ACUM spun că angajații din personalul tehnic al Parlamentului nici nu răspund la telefoane.
Maia Sandu prim-ministru
Deputații din Blocul ACUM și cei socialiști (PSRM), întruniți de urgență în ședința Parlamentului, au semnat o înțelegere temporară.
Documentul prevede mai multe demisii și numiri, printre care:
- votarea Zinaidei Greceanîi la funcția de președintă a Parlamentului;
- votarea vicepreședinților și a comisiilor permanente;
- votarea Maiei Sandu în fruntea Guvernului;
- declararea instituțiilor de stat drept „capturate”;
- demiterea șefilor SIS și CNA;
- stabilirea alegerilor generale locale pentru data 20 octombrie 2019.
Sursă document: agora.md
Ciuma roșie bolșevică e greu de eradicat .